ŠTÍTEK: Vietnam

Střevní paraziti mohou být nechtěným suvenýrem z dalekých cest.
Roupi, tasemnice, škrkavky. Střevní paraziti v našich končinách nepředstavují plošnou hrozbu - dobré hygienické návyky a jídlo z ověřených zdrojů jsou účinnou a osvědčenou prevencí. Letní čas cestování do mnohdy exotických a odlehlých krajů však nese rizika. Je proto dobré vědět, jak se vyvarovat napadení střevními cizopasníky i jaké ryze přírodní prostředky dokážou vyčistit střeva od parazitů.
8 fotografií

Na parazity ve střevech přírodně: zabere i správné jídlo. Vám chutná, jim nebude

Zdravý život
Z 10. ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě.
Z více než stovky různých piv mohou vybírat zájemci o ochutnávání produkce minipivovarů, kteří v pátek 7. června nebo pak v sobotu zavítají do Královské zahrady Pražského hradu. Střelecká cesta pod Královským letohrádkem zde po dvě odpoledne patří tradičnímu Festivalu minipivovarů, který již po dvanácté pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Ten sdružuje podniky s výstavem do deseti tisíc hektolitrů.
23 fotografií

Ochutnat třicet piv naráz? Vítejte na Hradě! Někdo jich zvládne i čtyřicet

Volný čas
Miroslav Etzler s přítelkyní Helenou Bartalošovou
Nejen expresivní dialogy, ale také herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera bezesporu ocení diváci v nové komedii Divadla Lucie Bílé Co to píšeš, miláčku. To však není jediný projekt, který mají herci letos před sebou. Miroslava Etzlera navíc čekají šedesátiny, o jejichž oslavě už má tak trochu jasno. Mimo jiné prozradil, o čem už delší dobu uvažuje. A fanoušci nebudou nadšení. 

Miroslav Etzler: Oslava šedesátin? V mém věku už musím být opatrný

Společnost
Předávání ocenění Zoo Ostrava.
Ve středu 15. května proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže o odchov a stavbu v zoologických zahradách sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad - Bílý slon 2023. Zoo Ostrava do ní přihlásila celkem devět odchovů vzácných druhů a dvě stavby. Z přihlášených odchovů byli do užšího hodnocení nominováni outloni malí v kategorii Savci a krokodýlovci čínští v kategorii Ostatní. 

Mláďata krokodýlovců ze Zoo Ostrava bodovala v Bílém slonovi

Ostravsko
Gibon bělolící.
/FOTOGALERIE/ Vietnamazing je název nové kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, která se věnuje ochraně unikátní přírody ve Vietnamu. Jsou do ní zapojeny i zoologické zahrady z České republiky a Slovenska, včetně Zoo Ostrava. Již ve středu 1. května se zde můžete o fauně Vietnamu dozvědět více během speciálního programu. A co více - v areálu zoo mohou také zamilované páry využít některý z rozkvetlých stromů k prvomájovému políbení.
54 fotografií

1. máj v Zoo Ostrava: Vietnamazing aneb Poznejte unikátní přírodu Vietnamu

Ostravsko
Z tradičního vítání léta na pivovarském dvoře v Rakovníku.
Rakovník – Skvělý rok má za sebou Tradiční pivovar v Rakovníku – Bakalář. Vloni se mu podařilo překonat historický výstav z roku 1990 (200 098 hl) a pivovar tak vyprodukoval více než 209 tisíc hl. tlatavého moku. Na tomto úspěchu se podílel hlavně export, a to zejména do tradičních východních destinací.
107 fotografií

Rakovnický pivovar vyprodukoval rekordní objem piv

Rakovnicko
Vrtulník, který Robert K. Preston 17. února 1974 ukradl, se později stal turistickou atrakcí.
Před 50 lety, 17. února 1974, došlo v americkém Washingtonu před Bílým domem k podivnému útoku, který jakoby byl drobnou předzvěstí mnohem hrůznější události, jež o 27 let později vstoupila do historie jako 11. září. Dvacetiletý mladík bez pilotních zkušeností se pokusil nalétnout s helikoptérou na Bílý dům. Jeho akci naštěstí všichni včetně něj přežili – přestože tajná služba na něj zahájila palbu.
6 fotografií

Před Bílým domem vypukla palba. Na sídlo prezidenta před 50 lety nalétl vrtulník

Historie
Zatímco v předchozích letech byly v době novoročních oslav prostory v okolí Tokyo Tower zaplněné…
Známý cestovatelský portál TripAdvisor vyhlásil letošní nositele svého tradičního ocenění Travelers' Choice Awards Best of the Best 2024. Destinace, hotely či restaurace rozdělené do sedmi kategorií ceny získaly na základě recenzí, které jim na portálu udělili návštěvníci v předchozím roce. Žebříčky zároveň naznačily, kam se letos vyplatí vydat, či jaké vládnou v cestování trendy. 

Cestování po Evropě je pasé. Trendem roku 2024 je návštěva Tokia

Do světa
Na farmě společnosti Mach Drůbež, kde byla potvrzena ptačí chřipka, zlikvidovali 70 tisíc slepic a kohoutů.
Skutečnost, že do Česka se začátkem letošního roku vrátila po osmi měsících ptačí chřipka, jejíž nová ohniska se objevila především na jihu Čech a jihu Moravy, má svůj dopad i na dezinformační scéně. Internetoví lháři začali ve velkém šířit příspěvky o tom, že žádný virus ptačí chřipky neexistuje a chovy drůbeže prý likviduje 5G technologie.
34 fotografií

Dezinformátoři straší lidi ptačí chřipkou. Virus neexistuje, je za tím 5G, tvrdí

Česko
Marika Gombitová v O2 areně 16. ledna 2024
Na Slovensku i v Česku platí za kapacitu. Básník a textař Kamil Peteraj během své dlouhé kariéry spolupracoval a stále spolupracuje s mnoha hudebními skladateli a populárními zpěváky, mezi nimiž jsou či byli například Pavol Hammel, Marián Varga, Meky Žbirka, Robo Grigorov nebo – a hlavně – Marika Gombitová. Právě její jméno se v poslední době hodně skloňuje, protože po dlouhé době zavítala do Prahy, kde se po koncertu ze 16. ledna chystá zazpívat ještě jednou, a to dnes 30. ledna.
6 fotografií

Marika Gombitová má zářící auru. Logicky musela jít nahoru, říká textař Peteraj

Hudba
Korunka pro královnu krásy. Ilustrační snímek
Nejnovější Miss Japonska čelí velké kritice na sociálních sítích. Nejkrásnější ženou země vycházejícího slunce se totiž stala 26letá Karolina Šiinó, která se narodila na Ukrajině. Mladá žena, která má jak ukrajinské, tak i japonské občanství, podle organizátorů představuje esenci Japonek. Fakt, že soutěž vyhrála osoba, která v sobě nemá ani kapku japonské krve, ovšem nenechává veřejnost klidnou.

Miss Japonska je krásná, přesto vzbudila pobouření. Lidem vadí její původ

Svět
Michaela Dohnálková v čokoládové manufaktuře Míšina čokoláda vyrábí čokoládu metodou bean to bar
Odmala miluje čokoládu. Bez ní si nedokáže život představit a mluví o ní tak, že je jasné, že čokoláda je v jejím případě silně návyková. Michaela Dohnálková přeměnila svoji lásku k čokoládě v živobytí. Už osmým rokem vyrábí pod značkou Míšina čokoláda, nyní v pražských Lahovicích na dohled od chuchelského dostihového závodiště, právě čokolády.
20 fotografií

Sametová či s kozím mlékem. Čokoholička Míša sbírá ocenění u nás i ve světě

Příběhy a rozhovory
Ilustrační snímek
V pátek večer na Letišti Václava Havla přistával dopravní letoun s porouchanou pneumatikou. Na místo se z preventivních důvodů sjely záchranné složky. Letiště se přitom potýká s komplikacemi kvůli sněžení. Již se zpozdily některé páteční lety, letiště upozornilo, že situace může přetrvat i v sobotu.

Rozruch v Praze: Na letišti přistávalo letadlo, které hlásilo problémy

Zprávy
Pláž ostrova Phú Quoc
V České republice se o slovo přihlásila zima a spousta lidí začala promýšlet dovolenou v teplejších krajinách. Tu pravou exotiku nabízí například vietnamský ostrov Phú Quoc, jehož krásy představíme v sobotním vydání magazínu Víkend. V něm nabídneme rovněž rozhovor s písničkářem Slávkem Janouškem nebo tradiční slovíčkaření. A komu ke štěstí dopomáhá křížovka či sudoku, ani ty nebudou v příloze Deníku chybět.

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Češi ochutnávají Vietnam

O Deníku
Henry Kissinger
Byl ministrem zahraničí USA pouhé čtyři roky, ale poradcem více než desítky amerických prezidentů. Už za svého dlouhého stoletého života se ve čtvrtek zesnulý Henry Kissinger stal legendou diplomacie. Deník přináší výběr tří jeho největších úspěchů, tří největších proher a také tři nečekané zajímavosti o něm. 

Henry Kissinger: Fotbalista, který prohrál Vietnam a dohodl se s Čínou

Svět
Anežka Nová.
/FOTOGALERIE/ Nad očekávání dobře si počínala dvanáctiletá klatovská šachistka Anežka Nová na mistrovství světa mládeže v šachu, když v kategorii dívek do dvanácti let dokázala vybojovat fantastické 15. místo. Naděje klatovského (nejen) šachu získala sedm bodů z jedenácti partií a dosáhla tak na bezpochyby největší úspěch své šachové kariéry.
55 fotografií

FOTO: Klatovská šachista Anežka Nová zářila na světovém šampionátu v Egyptě

Ostatní sporty
Knihy začínající ostravské spisovatelky Vlaďky Sacké, 26. října 2023.
/VIDEO/ Vlaďka Sacká pochází z Orlové, ale mnoho let bydlí v Ostravě. Vystudovala sociální práci a poradenství na Ostravské univerzitě. Pár let pracovala v oboru na ministerstvu vnitra a momentálně působí jako sociální pracovnice ve státních službách. V loňském roce jí vyšla první kniha, ženský román Pošli svíci po řece. Inspirací jí byl čtyřměsíční pracovní pobyt ve Vietnamu. V srpnu letošního roku vydala další dílo s názvem Koruna otráveného stromu na pomezí sci-fi a fantasy.

Od ženského románu ke sci-fi a fantasy. Vlaďka Sacká je novou autorkou z Ostravy

Volný čas
Čaje z Vietnamu, jejichž prodej byl firmě působící v tržnici SAPA zakázán pro nadměrný obsah pesticidů a musí být zlikvidovány.
Sto třicet kilogramů zelených čajů původem z Vietnamu zastavila na cestě k zákazníkům potravinářská inspekce. O zásahu u jednoho z obchodníků působících v areálu tržnice SAPA v pražské Libuši informoval mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. S upřesněním, že podle laboratorního zkoumání pět šarží čajů značky Tan Cuong Hoang Binh obsahovalo koktejl až šesti pesticidních látek v nadlimitním množství. Inspektoři na to přišli v rámci průběžných kontrol potravin z dovozu.
3 fotografie

Jedy v zeleném čaji: firmě ze Sapy inspekce nařídila zlikvidovat zásoby

Praha