ŠTÍTEK: Vietnamci

Policejní specialisté zkoumají kamion, ve kterém bylo v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie nalezeno 39 mrtvých těl.
Britská policie dnes bez dalších podrobností oznámila, že dokončila identifikaci 39 mrtvých migrantů nalezených na konci října v kamionu poblíž Londýna. Dodala, že už uvědomila jejich rodiny. Vietnamská policie podle agentury Reuters téměř současně informovala, že všechny oběti byli Vietnamci, kteří pocházeli z šesti různých provincií.
5 fotografií

Všichni mrtví z kamionu jsou Vietnamci, oznámila britská policie

Svět
Policisté zasahují v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie u kamionu, ve kterém bylo nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019)
Většinu z 39 mrtvých lidí objevených v kamionu na jihovýchodě Anglie pravděpodobně tvoří Vietnamci. Konstatují to dnes zahraniční agentury, které se odvolávají na informace z venkovské oblasti, z níž oběti nejspíš pocházejí. Britská policie totožnost obětí ale zatím nepotvrdila. Řidiče kamionu mezitím obvinila z 39násobného zabití, spiknutí za účelem obchodování z lidmi, spiknutí za účelem napomáhání nezákonné migraci a z praní špinavých peněz. 25letý Maurice Robinson se má v pondělí objevit před soudem.
5 fotografií

Mrtví z kamionu v Británii nebyli Číňané. Mělo jít o Vietnamce

Svět
Policista v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie u kamionu, ve kterém bylo nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019)
Jedenáct z 39 lidských těl nalezených v kamionu na jihovýchodě Anglie nechala policie převézt k pitvě, která má určit příčinu smrti. Policie dnes postupně oznámila, že kvůli podezření z pašování lidí a ze zabití v souvislosti se středečním nálezem zadržela další tři osoby - muže a ženu ve věku 38 let a 48letého muže. Už od středy je přitom ve vazbě pětadvacetiletý řidič kamionu ze Severního Irska. Ve čtvrtek policisté uvedli, že mrtvými jsou čínští občané, čínské velvyslanectví v Londýně to ale zatím nepotvrdilo. Nově se spekuluje, že mezi oběťmi jsou i Vietnamci. Britská policie odmítla o identitě mrtvých hovořit, chce vyčkat na identifikaci.
5 fotografií

Těla nalezená v kamionu byla převezena na pitvu. Britská policie znovu zatýkala

Svět
Ilustrační foto
Převážně Vietnamci a Kubánci přijížděli za prací do Československé socialistické republiky. Lidé na ně vzpomínají jako na pracovité a bezproblémové zaměstnance. Shodují se, že nedělali takový „binec“ jako někteří zahraniční dělníci v Česku v současnosti.

Vietnamci posílali domů kola

Plzeňsko
Mladé Vietnamky v odborném učilišti Chirana v Novém Městě na Moravě. Rok 1967
Omezená svoboda a zmanipulované informace zvenčí byly hlavními rysy minulého režimu. Lidé měli také omezené možnosti cestování do ciziny. Jedním ze způsobů, jak se dozvědět, co se děje v zahraničí, bylo navázání kontaktů se zahraničními studenty. Do Československa přijížděli hlavně z těch států, které měly se sovětským blokem užší vztahy. Přijížděli Vietnamci, Kubánci, Indové, ale také Afričané z Konga nebo například z Ghany.
20 fotografií

Poznávání cizích kultur za socialismu? Studovat k nám jezdili Vietnamci i Indové

Politika
S předsedkyní Národního shromáždění VSR.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Čestný předseda a mluvčí Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter se po smrti své ženy odstěhoval do Vietnamu s vizí, že tam už zůstane. Po několika měsících ale sbalil kufry a vrátil se domů. Prý kvůli tomu, aby očistil slušné Vietnamce od ostudy, kterou na ně přenesla narkomafie, o níž mluvila před pěti lety v médiích i německá kancléřka. Jeho mise byla do velké míry úspěšná.
10 fotografií

Další dělníky z Vietnamu by využily i pražské firmy, říká Marcel Winter

Ekonomika
S předsedkyní Národního shromáždění VSR.
Čestný předseda a mluvčí Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter se po smrti své ženy odstěhoval do Vietnamu s vizí, že tam už zůstane. Po několika měsících ale sbalil kufry a vrátil se domů. Prý kvůli tomu, aby očistil slušné Vietnamce od ostudy, kterou na ně přenesla narkomafie, o níž mluvila před pěti lety v médiích i německá kancléřka. Jeho mise byla do velké míry úspěšná.
10 fotografií

Další dělníky z Vietnamu by využily i pražské firmy, říká Marcel Winter

Podnikání
Ahoj Hanoi v DEPO2015.
Plzeň - Při příležitosti 20. výročí založení Svazu Vietnamců v ČR se v neděli v plzeňském DEPO2015 konala akce s názvem Ahoj Hanoi, která oslavila česko-vietnamské vztahy. 
4 fotografie

Ahoj Hanoi znělo v depu

Plzeňsko
Český premiér Andrej Babiš
Světová média si opět všímají podnikání českého premiéra Andreje Babiše. Reportáž německé stanice Deutsche Welle (DW) přináší svědectví zahraničních pracovníků jeho drůbežárny, kteří se do Česka dostali "za podivných okolností" a pracují zde za nevyhovujících podmínek. Reportéři upozorňují, že je to v přímém rozporu s protiimigrantským postojem Babišovy vlády.     
8 fotografií

Krvavá práce za málo peněz. V Babišově drůbežárně pracují migranti, tvrdí Němci

Svět
Ve Veselí nad Moravou se vůbec poprvé uskutečnil workshop vietnamské kuchyně. V prostorách Kafé v kině si zkusilo připravit nesmažené rolky s krevetami i ve vegetariánské verzi na tři desítky zájemců.
Veselí nad Moravou /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Je milá, hezká, usměvavá a skvěle vaří. I když je drobná a mluví poměrně tiše, jakmile začne mluvit, všichni ztichnou a věnují jí pozornost. Třiadvacetiletá Thuy Nguyen už tři roku spolu s partnerem Long Tranem jezdí s projektem Zase rýže po republice a ukazuje lidem, jak vaří i žijí Vietnamci. Nejinak je tomu i ve Veselí nad Moravou. V prostorách Kafé v kině se koná vůbec první gastro workshop.
28 fotografií

Papír v kuchyni? Nejen pečicí, poznali lidé. Pronikli do tajů vietnamské kuchyně

Hodonínsko
V havířově ubylo meziročně nejméně lidí za 10 let.
Aktuální čísla o počtu obyvatel v největších městech na Karvinsku tak jako každoročně signalizují úbytek obyvatelstva. Ten ale není tak markantní jako v předchozích letech. V Havířově je dokonce nejnižší za posledních 10 let.  

Obyvatel měst na Karvinsku ubývá pomaleji

Karvinsko
Více než třicet policistů a také pracovníci finančního úřadu a oblastního inspektorátu práce vyrazili v úterý 2.10. 2018 na rozsáhlou razii.
Cizinecká policie loni v Česku přišla na nelegální pobyt u 4992 lidí, což bylo o 254 více než v roce 2017. Nejčastěji to byli Ukrajinci, Moldavané a Vietnamci, kteří překročili povolenou dobu pobytu. Běženců, kteří využili Českou republiku jako tranzitní zemi, přibylo loni meziročně o 19 na 191. Mířili převážně ze Slovenska většinou do Německa. Vyplývá to z informací, které poskytla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.
14 fotografií

Ukrajinci i Vietnamci. Policie loni v Česku odhalila nelegální pobyt 4992 lidí

Česko
Celníci odhalili nelegální nakládání s červeným fosforem.
Unikátní kousek předvedli celníci pražského protidrogového oddělení Generálního ředitelství cel ve spolupráci s Celní protidrogovou jednotkou. Poprvé v České republice se jim podařilo odhalit nelegální obchod s červeným fosforem. Z něj bylo možné vyrobit 460 kilogramů metamfetaminu. Policisté v kauze obvinili dva Čechy a jednoho Vietnamce, všichni jsou ve vazbě.
5 fotografií

To tu ještě nebylo. Žena kupovala červený fosfor, šlo z něj vyrobit 460 kg drog

Zločiny a soudy
Hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea u soudu.
Poslední dosud žijící lídři Rudých Khmerů, hlavní ideolog organizace Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan, byli v ostře sledovaném procesu shledáni vinnými z genocidy, zločinů proti lidskosti, válečných zločinů, a odsouzeni na doživotí. Podle agentury AFP je to vůbec poprvé, co mezinárodní soud označil řádění Rudých Khmerů v Kambodži ve druhé polovině 70. let za genocidu.
4 fotografie

Kambodža odsoudila vůdce Rudých Khmerů. Za genocidu dostali doživotí

Svět