ŠTÍTEK: Vinohrady

Hlavní nádraží v Praze.
Pražští zastupitelé schválili podnět ke změně územního plánu pro zástavbu nad kolejištěm hlavního nádraží. Ve čtvrtek ve 23:20 bylo pro 48 zastupitelů, proti nebyl nikdo a zdrželo se 11 hlasujících. Může tak začít debata o budoucnosti této lokality, kde se v budoucnu mají potkávat železnice se stávajícím metrem, novými linkami metra a třeba vlakovou linkou na letiště.
12 fotografií

Hlavní nádraží: Praha schválila změnu územního plánu kvůli zastřešení kolejiště

Podnikání
Jiří Dvořák u Vrchního soudu v Praze
Jiří Dvořák je doživotně odsouzený vrah. V roce 2021 přišel na úřad práce na pražských Vinohradech, vnikl do kanceláře úřednice, která ho v roce 2016 vyřadila ze seznamu zájemců o zaměstnání, střelil ji a poté odešel. Dnes sedmdesátiletý Dvořák má na svědomí také dvojnásobný pokus o vraždu, nedovolené ozbrojování i pokus o těžké ublížení na zdraví. Proč se k těmto činům odhodlal, co předcházelo jeho běsnění, odkrývá první díl nového seriálu Deníku Příběhy zla Jiřího Nováčka. Součástí článku je také dramatizovaný podcast, který popisuje nejen Dvořákovy děsivé činy, ale nahlíží i do policejních spisů a soudních síní.
37 fotografií

Příběh vraha z úřadu práce: Jiří Dvořák nenáviděl ženy, poprav měl v plánu víc

Krimi
Hokejoví fanoušci. Mistrovství světa v hokeji, zápas Švédsko - Česko.
/VIDEO, GALERIE/ Po třinácti letech se Česko a Švédsko potkali v sobotu odpoledne v semifinále hokejového mistrovství světa. Boj o finále odstartoval v pražské O2 aréně ve 14.20 hodin. V Praze se opět fandilo nejen nejen v hledišti, ale i u O2 arény nebo v Riegrových sadech. Při fandění nevadil lidem ani déšť, který se v průběhu třetí třetiny snesl z nebe. Daleko víc si fanoušci užíívali sprchu gólů do švédské branky a postup do nedělních bojů o zlato.
87 fotografií

Podívejte se: Fanoušci hnali hokejisty do finále, fandilo se venku i v hospodách

Hokej
Ze setkání nemocničních kaplanů v roce 2022 na Krétě
Lékař Martin Moravec pracuje jako internista v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde působí i v paliativním týmu. Zároveň je knězem, který tam má roli nemocničního kaplana. Naslouchá nemocným, pomáhá jim hledat odpovědi na existenciální otázky a opět nacházet ztracenou naději. V současné době se v Praze podílí na organizaci právě probíhajícího evropského setkání nemocničních kaplanů. „Smyslem je sdílet zkušenosti z různých koutů Evropy,“ říká v rozhovoru.
4 fotografie

Pomáháme lidem najít naději, sloužíme i nevěřícím, říká nemocniční kaplan

Zdravotnictví
Praha pohled na město.
Pojem Velká Praha, který jsme si zvykli spojovat s historií správního uspořádání, by mohl dostat nový význam v budoucnosti. Vedou se totiž debaty o tom, že hranice mezí hlavním městem a Středočeským krajem nemusí být neměnná. Mohla by se posunout – ovšem vůbec není jisté, kterým směrem. Že by se tak muselo stát „odstředivou silou“ s pohlcením dalšího území v okolí. Mohla by i zcela vymizet: pak by Praha a Středočeský kraj splynuly.

Praha se možná rozroste, či scvrkne. Nebo se spojí se středními Čechami

Praha
Velikonoce v Praze
V Praze panuje skvělá velikonoční atmosféra. Náš tradiční přispěvatel do rubriky čtenář - reportér, Martin Stehlík navštívil trhy na Mariánském, Staroměstkém a Václavském náměstí. Na Václavskěm náměstí se také konala akce na podporu EURA,EU,NATO a Ukrajiny. Velikonoční procházku zakončil v Praze 2 na Vinohradech na velikonočním trhu u kostela Svaté Ludmily. 
29 fotografií

Podívejte se: Velikonoční atmosféra v Praze očima našeho čtenáře

Čtenář reportér
 Ilustrační foto
K vážné dopravní nehodě došlo v neděli krátce po čtvrté hodině odpoledne jen pár kilometrů západně od Kladna, nedaleko obce Srby.  Řidič ze zatím nezjištěného důvodu nezvládl řízení robustního vozu Porsche Cayenne a narazil do stromu. Spolu se spolujezdkyní utrpěli vážná zranění a byli převezeni do pražských nemocnic. 

Auto narazilo nedaleko Kladna do stromu. Sanitky odvezly dva těžce zraněné

Nehody
Penalty Shot Battle: Chodov vs. Královské Vinohrady
/VIDEO/ V dalším, tentokrát již pátém, pokračování seriálu dovednostní soutěže Penalty Shot Battle se proti sobě postavili zástupci florbalistů Chodova a Královských Vinohrad. Souboj nabídl mnoho zajímavých momentů. Všichni čtyři hráči Livesport Superligy předvedli excelentní výkony, a tak se mají fanoušci na co těšit. Souboj v trestných nájezdech nabídl zajímavé zákroky brankářů, kreativní způsoby zakončení i krásné branky. Podívejte se sami.
7 fotografií

Penalty Shot Battle: Parádní zákroky, pokus o „Hertlovku“. Derby ovládli gólmani

Florbal
Ilustrační foto z prvního osmifinálového duelu.
O tom, který tým postoupí do čtvrtfinále play-off florbalové Livesport Superligy, rozhodne v sérii mezi Libercem a Královskými Vinohrady poslední možný třetí zápas. Po domácí výhře chtěli Severočeši ukončit sérii v Praze, ale to se vinou horší útočné fáze nepovedlo, a tak se série vrátí ještě jednou pod Ještěd.

Do útoku to nebyla úplně naše hra, mrzí Klucha po prohře na Vinohradech

Florbal
Nové logo Prahy 10.
Z Prahy 10 se stává Praha X. Na život obyvatel městské části to sice nemá viditelný dopad, nicméně právě písmeno X je nově bude provázet při různých příležitostech a v různých podobách. Radnice je zvolila za logo městské části a základ její vizuální identity. S tím, že jde o označení Prahy 10 římskou číslicí.

Městská část Praha 10 si bere podobu Prahy X. Na radu grafiků z Prahy V

Praha
Florbalistky Sport Clubu Klatovy.
Starší žákyně klatovského florbalového oddílu vyrazily k dalšímu turnaji letošního ročníku Ligy starších žákyň Prahy a Středočeského kraje, kde hostují, do Rudné u Prahy. Tam v rámci druhého výkonnostního koše změřily síly s Královskými Vinohrady, Black Angels a domácím týmem Rudná Panthers Praha black. Svěřenkyně trenéra Radka Mašáta tak čekaly tři nesmírně náročné souboje s velice kvalitními protivníky. 

Klatovské florbalistky se udržely ve druhém koši, díky trefě v poslední sekundě

Florbal
Pardubičtí florbalisté v sokolském derby udolali na nájezdy Královské Vinohrady. K výhře je dotlačili fantastičtí žáci základních škol.
VIDEO, FOTO/S takovým obecenstvem za zády zkrátka nešlo prohrát. Chodit na pardubické florbalisty každý domácí zápas přes tři a půl tisíce fanoušků a ne lecjakých, tak jsou mistry ligy. Sokoli sice ztráceli s Vinohrady dvakrát dva góly, ale děti ze základních škol je doslova dotlačili ke smazání ztrát a samostatné nájezdy už domácí tým vyhrál pro ně.
29 fotografií

Energie od dětí. Poslední Pardubice obraly ve školním zápase uchazeče o play off

Ostatní sporty
Přijímací zkoušky - Ilustrační foto
Jak deváťáci zvládají přijímačky na gymnázia a střední školy? Deník získal zajímavá data z databáze Cermatu a projektu prijimacky.ai, která prozrazují, na jakých základních školách v Praze zvládají žáci nejlépe přijímací testy. Pro řadu rodičů to může být překvapivé zjištění. Údaje jsou z let 2017 až 2023 a týkají se přijímaček z matematiky a českého jazyka na čtyřletá studia.

Na kterých základních školách v Praze žáci nejlépe zvládají přijímačky

Praha
Vysílač T-Mobile, umístěný na půdě kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Skrytou funkci, o níž vědí jen zasvěcení, má kostel Nejsvětějšího srdce Páně na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Pozoruhodná stavba na Vinohradech z počátku 30. let minulého století, má na půdě i špičkové technologie současnosti. Skrývá antény pro šíření mobilního signálu. Vysílače v rozsahu od 2G po 5G včetně technického zázemí.
68 fotografií

Skrytá funkce kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad: do okolí šíří i 5G internet

Praha