ŠTÍTEK: virtuální realita

Chorvatský Split. Ilustrační snímek
Druhé největší město Chorvatska Split je centrem Dalmácie a jedním z nejdůležitějších míst v celé historii země. Modernizuje se, ale kouzlo zůstává. Živým důkazem toho je slavný Diokleciánův palác, který musí vidět každý návštěvník. Češi mohou Split objevovat i díky dobrému leteckému spojení. Kromě křivolakých uliček a památek Splitu si turisté v regionu užijí krásné pláže, plavby na ostrovy i zajímavé aktivity.
6 fotografií

Split se modernizuje, ale kouzlo zůstává: Historie ožívá díky virtuální realitě

Státy EU
Mezinárodní záchranářské manévry.
Mezinárodní záchranářské manévry se uskutečnily na začátku června v polské Jelení hoře. Liberecká posádka tam vyslala čtyři hasiče, kteří trénovali mimo jiné v nočním terénu a vyzkoušeli si i fungování ve virtuální realitě a na videu je vidět i třeba nácvik resuscitace malého dítěte nebo intubace či příklady střel a granátů. Podívejte se sami.

VIDEO: Liberečtí hasiči cvičili ve virtuální realitě a v nočním terénu v Polsku

Liberecko
Na hradě v Boskovicích půjčují stroj času. Díky speciálním brýlím pro virtuální realitu putují turisté do středověku.
/FOTO, VIDEO/ Jak to tady asi vypadalo ve středověku? Hradby, hlavní nádvoří, život na hradě? Stačí si nasadit speciální brýle pro virtuální realitu a člověk se rázem ocitá o staletí zpět. Vše vidí krásně plasticky ve 3D a ve sluchátkách zní doprovodný komentář s historickými daty. Turisté, kteří v těchto dnech navštíví zříceninu goticko-renesančního hradu v Boskovicích na Blanensku, mají v ceně vstupného novou atrakci.
37 fotografií

Na hradě v Boskovicích půjčují stroj času. Díky brýlím putují lidé do středověku

Blanensko
Do orlovských škol vstoupí virtuální realita. Projekt bude stát 33 milionů. Duben 2024.
Začátkem léta začne modernizace odborných učeben na orlovských základních školách. Projekt ve výši zhruba 33 milionů korun usiluje o zavedení pokročilých metod vyučování prostřednictvím virtuální reality. Rozvíjet bude klíčové schopnosti a znalosti například v oblasti cizích jazyků a přírodních věd. Dále podpoří technické a řemeslné obory a práci s digitálními technologiemi. Městu se podařilo získat dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, která by mohla pokrýt až 80 procent z plánovaných nákladů.
5 fotografií

Do orlovských škol vstoupí virtuální realita. Projekt bude stát 33 milionů

Karvinsko
Erotický veletrh v Praze
Zatímco v mnohých českých domácnostech vládly o Mezinárodním dni žen karafiáty a další rozličná květena, v útrobách pražského výstaviště PVO Expo se náklonnost k něžnému pohlaví vyjadřovala provazy, důtkami, koňskými postroji, robertky a parfémy s feromony. Konal se zde totiž Erotický veletrh. Ani na muže se však nezapomnělo. Sál byl různých šidítek plný. A nad tím vším se, kromě erotického odéru, vznášel i duch nastupující erotické módy – umělé inteligence a robotů.
61 fotografií

Všechny stránky sexu. Erotický veletrh ukázal koňské postroje i nezvyklé parfémy

Regiony
V nemocnicích sítě AGEL se testuje nová forma rehabilitace - virtuální realita. Foto: AGEL, se svolením
V přerovské nemocnici testují rehabilitační novinku. Terapie virtuální realitou pomůže lidem po úrazech i těm, kteří mají neurologickou diagnózu. První pacienti si už nasadili speciální brýle. Zkoušejí je v sedmi nemocnicích. Kromě Přerova také na specializovaných odděleních v Ostravě-Vítkovicích, v Třinci-Podlesí, Prostějově, Novém Jičíně nebo ve Valašském Meziříčí.

V přerovské nemocnici se testuje novinka. Terapie virtuální realitou

Přerovsko
NHL Den hokeje v Česku se poprvé konal loni v Karviné v Moravskoslezském kraji.
/VIDEO/ Tábor letos hostí další zajímavý sportovní podnik. Už druhou březnovou sobotu město obsadí hokejoví fanoušci. Jižní Čechy se tak stanou dějištěm historicky 2. ročníku NHL Dne hokeje v Česku. Na návštěvníky kromě setkání s hokejovými matadory čeká virtuální realita, soutěže i přímý přenos zápasu New Jersey Devils a Carolina Hurricanes.
49 fotografií

NHL Den hokeje v Táboře. Na fanoušky čekají legendy, virtuální realita i zábava

Táborsko
V nemocnicích sítě AGEL se testuje nová forma rehabilitace - virtuální realita. Foto: AGEL, se svolením
V prostějovské nemocnici testují rehabilitační novinku. Terapie virtuální realitou pomůže lidem po úrazech i těm, kteří mají neurologickou diagnózu. První pacienti si už nasadili speciální brýle. Zkoušejí je v sedmi nemocnicích. Kromě Prostějova také na specializovaných odděleních v Ostravě-Vítkovicích, v Třinci-Podlesí, Přerově, Novém Jičíně nebo ve Valašském Meziříčí.

V prostějovské nemocnici se testuje novinka. Terapie virtuální realitou

Podnikání
Ilustrační foto
Lázeňství nezažívá snadné roky. Po úplném zastavení byznysu v době pandemie covid19 se nyní i toto odvětví potýká s výrazným zvyšováním vstupních nákladů. Vysoká inflace s sebou navíc nese také tlak na zvyšování mezd. Pozitivním aspektem uplynulého roku je ale stabilizace klientely. Jaký tedy byl rok 2023 pro lázeňství v Karlovarském kraji? A jak se odvětví proměnilo od doby založení hospodářské komory v regionu?
48 fotografií

Lázeňství v Karlovarském kraji využije i virtuální realitu a umělou inteligenci

Chebsko
Slavnostní otevření DigiLabu.
Ústecký kraj spolu s Fakultou strojního inženýrství Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Inovačním centrem Ústeckého kraje otevřely v úterý 9. ledna sdílenou digitální dílnu DigiLab. Otevřené pracoviště sestávající z elektronické laboratoře, dílny s technologiemi pro 3D tisk a virtuální realitu a polytechnické dílny bude sloužit pro popularizaci technického vzdělávání i realizaci inovativních či podnikatelských nápadů studentů, firem i širší veřejnosti.
6 fotografií

FOTO: Na univerzitě se otevírá digitální dílna pro veřejnost, firmy a školy

Čtenář reportér
Prohlídka prostor pražského hlavního nádraží v podobě navrhované studiem Henning Larsen Architects v prezentačním centru Virtuplex v Horních Počernicích – v rámci představení prostřednictvím virtuální reality.
/VIDEO, FOTO/ Vřelé přijetí i nesmiřitelný odpor. To jsou protilehlé póly postojů, s nimiž je přijímán návrh nedávno představeného projektu proměny pražského hlavního nádraží. Dánští architekti z kodaňského studia Henning Larsen Architects s velikým náskokem zvítězili v takzvaném soutěžním dialogu, z něhož má vzejít proměna nádraží s jeho přizpůsobením pro budoucí zdvojnásobení počtu cestujících.
29 fotografií

Nový Hlavák virtuálně. Klidně prostoupit skrz zeď, jenom na tramvaj se nešlape

Praha
Využití virtuální reality během rehabilitace.
Virtuální realita se začíná uplatňovat už i v Nemocnicích Plzeňského kraje. Moderní technologie, která otevírá nové možnosti zejména v rehabilitaci pacientů, byla nasazena v nemocnici v Horažďovicích, Domažlicích a Klatovech. Testovat se bude v Rokycanech. Rozšířit by se měla do celého kraje. Využívána by mohla být i pro vzdělávání.

Virtuální realita míří do nemocnic, pomáhá především během rehabilitací

Klatovsko
Chrám sv. Ducha ještě před regotizací. Vizualizace.
Na cestu do pravěku, či jen trošku vzdálenější budoucnosti už lidé nemusí čekat na pramičce u neznámé jeskyně, popřípadě se opít jako Matěj Brouček. K putování v čase jim postačí jen mobil, popřípadě 3D brýle. Stále více míst a měst v České republice totiž nabízí výlet do minulosti pomocí rozšířené nebo virtuální reality. Naposledy se do této společnosti zařadil i Hradec Králové.
10 fotografií

Cesta do minulosti? Leckde postačí mobil. Toulky časem nabízí i Hradec Králové

Zprávy
Chrám sv. Ducha ještě před regotizací. Vizualizace.
Na cestu do pravěku, či jen trošku vzdálenější budoucnosti už lidé nemusí čekat na pramičce u neznámé jeskyně, popřípadě se opít jako Matěj Brouček. K putování v čase jim postačí jen mobil, popřípadě 3D brýle. Stále více míst a měst v České republice totiž nabízí výlet do minulosti pomocí rozšířené nebo virtuální reality. Naposledy se do této společnosti zařadil i Hradec Králové.
10 fotografií

Cesta do minulosti? Leckde postačí jen mobil. Toulky časem nabízí Hradec i Aš

Regiony
Virtuální realita pomáhá odvést pozornost malých pacientů šternberské nemocnice při bolestivých zákrocích.
Při nepříjemných zákrocích pomáhají na dětském oddělení šternberské nemocnice 3D brýle s virtuální realitou. Sestřičky je využívají k odvedení pozornosti malých pacientů. Strach ve spojitosti s vnímáním bolesti často zdravotníkům komplikuje provedení zákroku nebo výkonu, jako je třeba odběr krve.

U bolestivých zákroků u dětí pomáhá od strachu virtuální realita

Olomoucko
Nové digitální učebny základní školy v Okříškách nabízejí výuku robotiky či výlety po celém světě včetně vesmíru pomocí virtuální reality.
/VIDEO/ Stačí si nasadit speciální brýle a člověk se rázem ocitne na druhém konci světa. Anebo třeba i na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Anebo popojít o kousek dál a naprogramovat si robota. Malého, velkého… Každému podle libosti. Takové možnosti teď mají žáci základní školy v Okříškách na Třebíčsku. „Ta ISS vypadá fakt hodně dobře,“ zhodnotil výlet na oběžnou dráhu deváťák Petr Burian.
17 fotografií

Virtuální realita: žáci z Okříšek se dostanou až do vesmíru, stačí nasadit brýle

Třebíčsko
PlayStation VR2.
Sony koncem února vydalo nové zařízení pro hraní ve virtuální realitě na konzoli PlayStation 5. Nazvalo je PlayStation VR2. Díky své poměrně nízké cenovce i skromným požadavkům na volný prostor v místnosti může být vhodným kandidátem pro první seznámení se s touto moderní technologií. Zkušenější uživatelé naopak ocení výkon. Především pak fanoušci motorsportu budou nadšení, jak dokazuje i test Deníku.
6 fotografií

PlayStation VR2 je ideální vstupní branou do virtuální reality za nižší cenu

Počítače a mobily
Příbramský ateliér ve virtuální realitě.
/FOTO/ František Drtikol se narodil 3. března 1883 v Příbrami a zde také v roce 1907 otevřel svůj první ateliér. Právě tento ateliér si díky virtuální realitě mohou zájemci prohlédnout v příbramské galerii, která od roku 2000 nese jméno po Františku Drtikolovi. Součástí výstavních prostor je stálá výstava věnovaná životu a dílu slavného rodáka. Akce připomínající známého fotografa se budou konat po celý březen. 
3 fotografie

Virtuální realita: lidé navštíví příbramský ateliér Františka Drtikola

Volný čas
Moderní technologie, jako brýle pro virtuální realitu a 3D tisk a micro:bit, využívají při výuce děti na základní škole v Ostrožské Lhotě na Zlínsku.
České školství přechází do digitálního světa nové generace. Do výuky nové informatiky se začlenila zatím asi polovina základních škol. Brzdou ve využívání moderních technologií je přístup a nepřipravenost některých učitelů, ale i rodičů. Na pokročilé pomůcky dá stát celkem pět miliard korun. Deník navštívil jednu z nejmenších škol na východě Moravy, o to progresivnější. Učí s 3D tiskem, ve virtuální realitě, chtějí oslovit i giganta Google.
14 fotografií

Pane řediteli, už je čas. Digitální revoluce rozdělila školy, brzdí ji i učitelé

Česko
Tady Petr. To nejzajímavější ze světa lifestylu
Technologie virtuální reality se stále vyvíjí, přesto do ní mnohé firmy ve velkém investují. Osobnosti, jako třeba Mark Zuckerberg, nám tvrdí, že jediná budoucnost spočívá právě v této technologii a ve virtuálním prostoru, kterému říkají Metaverse. Navzdory tomu, má VR ještě hodně co dohánět a rozhodně není na takové úrovni, abychom v ní trávili spoustu času.

VIDEO: Je virtuální realita opravdu budoucností?

Tady Petr
Program XVR On scene umožňuje nasimulovat takřka nekonečné množství různých scénářů a situací, které mohou ve skutečném životě nastat.
Dopravní nehody, výbuchy, požáry či jiné mimořádné události s mnoha zraněními dnes a denně ověřují znalosti a zkušenosti záchranářů. Vyzkoušet si nanečisto řízení podobného zásahu mohou nyní studenti Fakulty zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci (FZS TUL) díky programu XVR On scene, který využívá virtuální realitu. Dokáže simulovat obrovskou škálu mimořádných situací a najednou může na zásahu spolupracovat až osm studentů.
3 fotografie

Nehody nanečisto. Studenti pilují záchranu životů díky virtuální realitě

Liberecko
V Pelhřimovské nemocnici léčí virtuální realita.
Pacient zalévá květiny v zahrádce a ty před ním rostou do krásy. Nic z toho ve skutečnosti není reálné, přesto lidem činnost pomáhá. Pelhřimovská nemocnice nově k rehabilitaci používá virtuální realitu. „Cvičení ve virtuálním prostředí nám otevírá nové možnosti. Věříme, že může výrazným způsobem pomoci při léčbě po různých úrazech a operacích horních končetin, při funkčních poruchách hybnosti nebo hemiparézách po cévních mozkových příhodách,” prozrazuje ředitel Michal Kozár.

Zahradu zalévají z postele: v Pelhřimovské nemocnici léčí virtuální realita

Pelhřimovsko