ŠTÍTEK: virus

Virus SARS-CoV-2, snímek z transitního elektronového mikroskopu
Zatímco před několika lety byly jakékoliv zmínky o možném laboratorním úniku viru označovány za teorii spiknutí a ve veřejném prostoru cenzurovány, dnes se tato hypotéza jeví jako ze všech nejpravděpodobnější. Uvedená slova napsal 28. června 2024 na platformě Blogosvět matematik Tomáš Fürst. Je to lež. Laboratorní únik byl veřejně zvažován od počátku nákazy – a původ viru je stále sporný.

Matematik Fürst manipuluje s historií: Mluví o cenzuře tam, kde byla diskuze

Česko
Neandrtálec - Ilustrační foto
Zánik neandrtálců mohla způsobit virová onemocnění. Vědci v novém výzkumu desítky tisíc let starých kostí pocházejících z Altaje nalezli nejstarší genetické stopy tří typů infekcí, které dodnes trápí moderní lidi. Ačkoliv podle autorů výsledky mohou naznačovat roli virů ve vymření pravěkých příbuzných, jiní experti s tvrzením nesouhlasí.

Kosti neandrtálců ukrývaly stopy tří nejstarších virů. Kdysi mohly zabíjet

Objevy
Italská Lombardie během covidové pandemie - Ilustrační foto
Na možné další nemoci s pandemickým potenciálem upozornili světoví odborníci. Největší riziko představuje chřipka. Vědci varovali i před nárůstem počtu případů ptačí chřipky, která u savců mutuje, což zvyšuje riziko přenosu na člověka. Světová zdravotnická organizace (WHO) ovšem navzdory situaci v zámoří  obavy mírní.

Chřipka může způsobit novou pandemii. Znepokojují mutace, hlavně ptačího viru

Věda
Petra Říhová se v deseti měsících coby zdravé miminko nakazila virem oparu. Ten u ní vyvolal herpetickou meningoencefalitidu, velmi vzácné, závažné a většinou smrtelné onemocnění.
Něco málo přes týden zbývá do ukončení sbírky pro Petru Říhovou (33) z Českého Krumlova. Ta se narodila jako zdravé miminko, v deseti měsících se ale stalo něco, co nikdo nečekal. Po nákaze běžným virem oparu (Herpes simplex virus, HSV), se kterým se během života setká drtivá většina lidí, se u ní rozvinul těžký zánět mozku, který celé její rodině navždy obrátil život vzhůru nohama. „Virus jí mozek z velké části sežral,“ shrnula jednou větou Petřina maminka Barbora Kotková, povoláním zdravotní sestra, příčiny postižení její dcery.
10 fotografií

Zdravému miminku napadl mozek virus oparu. Rodina teď shání peníze na zvedák

Českokrumlovsko
Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.
Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Zdraví
Komáři přenášejí viry i v České republice. Ilustrační foto
Část komárů žijících v rákosí u jihomoravských nebo jihočeských rybníků může přenášet virus západonilské horečky. Odborníci zjistili, že nakaženi byli i lidé, u nichž se to nijak neprojevilo. Některým z nich mohla být mylně diagnostikována klíšťová encefalitida. „Asi devadesát procent lidí, kteří západonilskou horečkou onemocní, nemá žádné příznaky, další mají horečky a bolesti hlavy, přičemž přibližně jedno procento lidí postihne zánět mozkových blan. Ti na to mohou i zemřít,“ říká v rozhovoru pro Deník viroložka Hana Zelená ze Zdravotního ústavu v Ostravě.  
2 fotografie

Vir od komárů mohli lidem v ČR zaměnit za klíšťovou encefalitidu, říká viroložka

Zdraví
Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá.
Jak se co nejrychleji zbavit oparu? Opar je nepříjemný, bolestivý a navíc na obličeji moc parády nenadělá. Prvními příznaky oparu je slabé svědění a brnění rtů. Poté se objeví drobné puchýřky, které po nějaké době praskají a vytvoří se strupy. Samovolné hojení trvá osm až deset dní. Po celou dobu je přitom opar vysoce infekční. Myslete na to, že virus můžete na někoho přenést nejen polibkem, ale třeba i použitím stejného ručníku. Co si dát na opar? Co opary způsobuje a jak jim předcházet? Dají se opary léčit i podomácku, bez mastí a náplastí na opary z lékárny? Podívejte se na osvědčené tipy.

Jak si poradit s nepříjemným a bolestivým oparem? Jde to i bez masti z lékárny

Zdraví
Zadržovat kýchání se nevyplácí. Ve vzácných případech může dojít až k protržení hrdla
Cítíte, že na vás jde kýchnutí a máte pocit, že jej musíte za každou cenu zadržet, protože to je zkrátka neslušné? Nechcete přeci, aby veškeré vaše infikované hleny plné virů a bakterií dopadly na něco, nebo dokonce někoho ve vaší blízkosti. Ale opravdu je to správné řešení? Co může způsobit zadržování kýchnutí zkusil na vlastní kůži i muž z Velké Británie, který si kvůli tomu protrhl hrdlo. Lze ale kýchnutí zadržet bezpečně?

Kýchnout, či kýchnutí zadržet? Při jedné z variant hrozí i protrhnutí krku

Zdraví
Látkové kapesníky mají oproti papírovým velké nevýhody. Při rýmě jsou doslova semeništěm bakterií.
Ačkoliv je dnes látkový kapesník považován spíš za hygienickou pomůcku z dob minulých, stále se najdou tací, kteří by jej nikdy za papírový kapesníček nevyměnili. Při rýmě i nachlazení zachytí naše hleny oba zhruba stejně, rozdíl je však v tom, že kapesník z bavlny nosíme stále u sebe, a to včetně obsažených virů a bakterií. Naše smrkání se tak může stát zdrojem nákazy pro ostatní a infikovat okolní předměty. Víte, jak ho správně používat a prát?

Používáte látkový kapesník? Riskujete. V něčem je ale lepší, než ty papírové

Zdraví
Některé věci, jako třeba mobilní telefon, používáme denně. A přitom je nikdy nečistíme.
Těžko uvěřit, že by něco ve vaší domácnosti mohlo být ještě špinavější než nemytá toaleta. Přitom to máte v ruce denně vy i vaše děti. Berete si to do postele, a přesto to většina lidí nikdy nečistí. Řeč je o mobilním telefonu, který bereme do rukou až 50x denně a na kterém žijí tisíce bakterií. I podle provedených studií proto představují smartphony určité riziko z hlediska přenosu virů a bakterií. Jak často mobil čistit a jaké bakterie na něm žijí?

Je 20x špinavější než záchodové prkénko. Do ruky i postele ho ale berete denně

Domácnost
V Česku opět řádí covid, chřipka i virózy. Rozpoznat je často není snadné. Ilustrační snímek
Pokašlávání, kýchání, smrkání či chraptění je běžnou součástí podzimních i zimních dnů. V Česku se to hemží nakaženými covidem, rýmou nebo jinými virózami způsobenými kupříkladu RS viry. Objevují se už i případy chřipky. Někteří lidé zase uléhají s bakteriální angínou. Deník přináší přehled o současné situaci a možnostech prevence včetně očkování a toho, jak posilovat imunitu.

V Česku opět řádí covid a další virózy. Jak nemoci rozpoznat a jak jim předejít

Zdraví
Barva hlenu může při rýmě pomoci odhalit, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci
Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?

Infekce, nebo nachlazení? Jak z barvy hlenu poznáte, že potřebujete antibiotika

Zdraví
Tučnáci císařští ukázali světu, jak krutá může být klimatická krize
Britští vědci objevili virus ptačí chřipky u ptáků u pobřeží Antarktidy, kde se dosud nevyskytovala. Nález už potvrdily i laboratoře a ve vědecké komunitě panují obavy, že by ptačí chřipka mohla představovat zásadní hrozbu pro tučňáky, kteří žijí jen na Antarktidě, a nemají proto protilátky proti nemocem z jiných částí světa, napsal dnes The Guardian.

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Svět
Ilustrační foto
Přišel o své úspory a ještě se zadlužil. Váš bankovní účet byl napaden hackery a několika viry. Jsem z České národní banky a pomohu vám vaše peníze zachránit. S takovou historkou kontaktoval 42letého muže z Jirkova po telefonu údajný pracovník banky. Jenže to byl podvodník. Falešný bankéř z něj vylákal nejen více než 40tisícový zůstatek na jeho účtu, navíc si oběť dalších 300 tisíc půjčila a poslala také na konta podvodníků. To vše během dvou hodin.

Za dvě hodiny přišel o 350 tisíc korun. Muž z Jirkova naletěl falešnému bankéři

Zločiny a soudy
Kočky v Polsku decimuje virus ptačí chřipky, obrovské počty úmrtí hlásí také Kypr. Ilustrační snímek
Na různých místech Polska v posledních týdnech uhynuly vyšší desítky koček. Ohledně zdroje nákazy se odborníci přou, v tělech se ale našel virus ptačí chřipky. Podle veterinářů je její přenos na savce zatím vzácný, vyloučit se ale zcela nedá. Vlnu úmrtí hlásí také Kypr, po celém ostrově se šíří kmen koronaviru, takzvaná infekční peritonitida koček.

Kočky v Polsku zabíjí záhadný virus. Veterináři v Česku radí hlídat krmení

Česko a EU
Všichni se každodenně dotýkáme peněz bez velkého přemýšlení o tom, kde byly, nebo kdo s nimi dříve nakládal. Peníze však mohou přenášet nebezpečné bakterie a viry.
Problém špinavých peněz v Česku řeší policie a soudy, ale stejně tak by se jím měli zabývat i hygienici a lékaři. Špinavé peníze totiž nepředstavují zlo jen pro spravedlnost, ale mohou být nebezpečné také pro zdraví, pokud vezmeme výraz špinavý doslova. I když dnes při většině plateb dáváme přednost bezhotovostnímu způsobu, peníze v peněžence stále máme a spolu s nimi v ní nosíme také přehlídku nejrůznějších bakterií, virů a plísní. A někdy i zbytků drog.

Peníze jsou líhní nečistot. S bankovkami si předáváme bakterie, viry i drogy

Zdraví
Čínská Šanghaj během pandemie onemocnění covid-19, duben 2022
Pandemie koronaviru s největší pravděpodobností vznikla v důsledku úniku viru z laboratoře. Vyplývá to z tajného zpravodajského dokumentu amerického ministerstva energetiky, které původ nemoci vyšetřovalo a nedávno předalo informaci Bílému domu a dalším vysokým činitelům. Úřad se tak přiklonil k verzi, kterou už dříve poskytla FBI. S tímto tvrzením však nesouhlasí jiné agentury provádějící vlastní vyšetřování.

Covid unikl z laboratoře, uvedli v tajném dokumentu vyšetřovatelé

Svět
Na hlavě nemocného psa lze pozorovat viditelná poranění kůže po úmorném škrábání
Oteklý spodní pysk, úporné svědění, křeče a nakonec uspání, to všechno během jediného dne. Tak lze pár slovy popsat, jak rychle se projevila a rozvinula u loveckého psa plemene štýrský brakýř nákaza Aujeszkyho chorobou, zvanou též pseudovzteklina, od divokého prasete. Popis případu, který zachytili v českokrumlovské ordinici U Beránků, zveřejnil veterinární lékař David Beránek.
5 fotografií

Svědění, křeče, smrt. Veterinář popsal, jak se u psů projevuje pseudovzteklina

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační snímek
Hned tři případy pro psy nebezpečné Aujeszkyho choroby zaznamenali v uplynulých týdnech veterináři. Jeden z nich se stal na pražské Zbraslavi. Na onemocnění pocházející od prasat neexistuje pro psy žádný lék ani vakcína a smrt přichází velice rychle. Psi se podle Státní veterinární správy (SVS) s největší pravděpodobností nakazili od černé zvěře, se kterou se dostali do kontaktu během lovu.
5 fotografií

Noční můra pejskařů? Na chorobu prasat neexistuje lék, smrt přichází rychle

Zvířecí deník a chovatelství
Nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky za týden v ČR přibylo o třetinu
Nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky za týden v ČR přibylo o třetinu. Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě uvedlo, že na 100 tisíc obyvatel eviduje 2342 nemocných. Pacientů přibývá ve všech krajích a ve všech věkových skupinách. Podle ministerstva lze aktuální situaci označit za epidemii chřipky. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vlna nákaz RS viru kulminuje a bude v příštích týdnech klesat, čeká také růst počtu případů covidu-19.
5 fotografií

Chřipka a RS viry: Nemocných v ČR dál přibývá. Ministerstvo mluví o epidemii

Zdraví
Chřipka. Ilustrační foto.
Pacientů s respiračním onemocněním v posledních dnech přibývá také v Plzeňském kraji. Kromě chřipky se šíří takzvané RS viry, které jsou velmi nakažlivé a způsobují infekci dýchacích cest. Oproti minulému týdnu se nemocnost v kraji zvýšila o dvacet procent. Podle odborníků se virové infekce šíří rychleji, než tomu bylo před pandemií covid-19. Velkým problémem je navíc nedostatek léčiv na snižování horečky.

Počet lidí s respiračními chorobami vzrůstá. RS viry ohrožují hlavně miminka

Plzeňsko