ŠTÍTEK: Vlasta

S potulným mnichem ve Váránasí.
Mám ráda lidi, kteří si dokážou plnit své sny. A Eva Mahrová, která miluje barvu dálek a moře a se kterou jsem se sešla k rozhovoru pro týdeník Vlasta, k nim každopádně patří. Po čtyřicítce opustila místo učitelky v mateřské škole a stala se turistickou průvodkyní. Vyzkoušela si život v buddhistickém klášteře a také se nějakou dobu starala o nepálské děti ulice.
11 fotografií

Eva sekla s učením, po čtyřicítce vyrazila do světa: Život v klášteře je řehole

Cestujeme
Vlasta, Antonín a Miloslav Urbanovi.
V příštích dnech si připomeneme úmrtí tří členů rodiny Urbanových z kladenských Kročehlav. Vlastu Urbanovou může veřejnost znát jako dceru majitele známé restaurace U Meisnerů. Antonín Urban věnoval takřka celý život fotbalu a volejbalu. Jejich syn, Miloslav Urban, byl známým gynekologem.

Připomeňme si kročehlavskou rodinu Urbanových

Kladensko
Renáta Miková
U policie je čtvrt století a dvacet let na oddělení vražd, loupeží a znásilnění dětí. Všechny své případy doposud objasnila. Byť motivy některých pachatelů nikdy nepochopí, říká „I vrazi jsou lidské bytosti.“ Rozhovor s vyšetřovatelkou, která letos získala titul Policista roku 2018, a mnohem více dalších článků si přečtete v aktuálním vydání týdeníku Vlasta, který bude v prodeji do 28. srpna.

Vyšetřovatelka Renáta Miková se i k vrahům chová slušně

Společnost
Ondřej Doule
Vědec a architekt Ondřej Doule má hodně neobvyklé povolání: navrhuje příbytky pro první lidské posádky na Měsíci a Marsu anebo třeba hotely na oběžné dráze. A taky je v rámci vědeckých projektů zkouší. I jeho zásluhou spatřil světlo světa jedinečný film Mars, ve kterém si příznačně zahrál robota. Nejen o něm mluví v rozhovoru pro týdeník Vlasta.
6 fotografií

Český vědec Ondřej Doule: Byl jsem robot na Marsu

Česko
Lucie Voňková
/ROZHOVOR/ Pyšní se titulem nejlepší česká fotbalistka, je kapitánkou české reprezentace a dva roky hrála za jeden z nejlepších klubů na světě Bayern Mnichov. Lucie Voňková z Teplic nyní přestupuje do dalšího slavného klubu AJAX Amsterodam. „Hrát za Bayern byl můj a tátův dětský sen. Když mi to nabídli, plakala jsem,“ vzpomínala při rozhovoru pro týdeník Vlasta.

Fotbalistka Lucie Voňková: Kopat za Bayern byl můj dětský sen

Zajímavosti z fotbalu
Michal Dlouhý.
Ačkoli je herec Michal Dlouhý od pohledu i při osobním setkání výjimečně příjemný a veselý člověk, hraje převážně rozporuplné nebo záporné role: „Při hraní hodných postav si v dnešní době herec může říkat, že divákovi vlastně lže, ale nesmíme být pesimisté – existují i hodní lidé, jako třeba já, který ty zlé jenom hraje!“ řekl mimo jiné v rozhovoru pro týdeník Vlasta.
7 fotografií

Herec Michal Dlouhý: Nahota před diváky mi nevadí

Divadlo
Michal Dlouhý
Ačkoli je herec Michal Dlouhý od pohledu i při osobním setkání výjimečně příjemný a veselý člověk, hraje převážně rozporuplné nebo záporné role: „Při hraní hodných postav si v dnešní době herec může říkat, že divákovi vlastně lže, ale nesmíme být pesimisté – existují i hodní lidé, jako třeba já, který ty zlé jenom hraje!" Rozhovor se známým hercem a mnohem více se dočtěte v týdeníku Vlasta, který je právě v prodeji.

Herec Michal Dlouhý: Talent nahrazuju energií

Česko
Magdalena Kožená
Nejnovější vydání časopisu Vlasta je právě na stáncích! V každém čísle najdete zajímavé rozhovory s inspirativními ženami, které mají co říct. Je v ní místo i pro muže, ale ti už musejí stát za to! Naučíme vás vidět kolem sebe to důležité, díky tomu můžete mít i vy svůj život spokojenější a plný krásných zážitků, zkušeností i věcí. Co si ve Vlastě přečtete tento týden?

Magdalena Kožená se udržuje v kondici díky józe, má svého vlastního učitele

Hudba
Spisovatel Rudolf Křesťan
/ROZHOVOR/ Rudolf Křesťan je králem českých fejetonistů. Jeho texty jsou mnohdy malými odbornými pojednáními, protože jsou podloženy ověřenými fakty. Když psal například o tom, proč se říká Na Nový rok o slepičí krok, neváhal si zjistit, jak je takový slepičí krok dlouhý. Jeho nová kniha ovšem nemá na obálce slepici, ale kotě. Láskyplně ho nakreslila Magda Křesťanová, která svému muži obléká nejen knížky, ale i jeho samotného.
11 fotografií

Rudolf Křesťan: Mýlit se je lidské, ale není to univerzální omluvenka na všechno

Magazín
Jana Divišová z Mladé Boleslavi.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Poprvé jsem ji potkal někdy před deseti lety. Tehdy jsem se zamiloval do spinningu. To je to, jak skupina lidí sedí na cyklistickém trenažéru v místnosti a před nimi na stejném stroji šlape do rytmu hudby lektor. Ona byla tou lektorkou. Byla jiná než ostatní. Nebyla cyklisticky vyšlachovaná, neměla postavu sportovkyně nebo modelky. Taková teta, napadlo mě.
5 fotografií

Jana Divišová: Rakovina vás vrátí do života. Jen to neprošvihnout

Boleslavsko
Jana Divišová z Mladé Boleslavi.
/ROZHOVOR/ Poprvé jsem ji potkal někdy před deseti lety. Tehdy jsem se zamiloval do spinningu. To je to, jak skupina lidí sedí na cyklistickém trenažéru v místnosti a před nimi na stejném stroji šlape do rytmu hudby lektor. Ona byla tou lektorkou. Byla jiná než ostatní. Nebyla cyklisticky vyšlachovaná, neměla postavu sportovkyně nebo modelky. Taková teta, napadlo mě.
5 fotografií

Jana Divišová: Rakovina vás vrátí do života. Jen to neprošvihnout

Zdraví
Setkání s občany. Ilustrační snímek.
Rokycany – Někdejší pionýrští vedoucí z celého okresu si opět dali sraz. Hostitelem se už tradičně stala Pionýrská skupina v Hrádku a ze své bohaté činnosti se měla i čím pochlubit.

Pionýrští veteráni v Hrádku

Rokycansko
Radnice Prahy 10. Ilustrační foto.
Za víc než milion korun koupila Praha 10 hotel na hřebenu Krkonoš pro rekreaci svých žáků. Ti ale do hotelu jezdit nemohou. Loni v prosinci v něm onemocněly desítky dětí průjmovou epidemií a hygienici provozovateli, který si hotel od městské části pronajal, udělili šedesátitisícovou pokutu. V pondělí zastupitelstvo potvrdilo preventivní přerušení výjezdů dětí na hotel. 

Praha 10 řeší problém s hotelem pro školy v přírodě. Pro děti je nebezpečný

Podnikání
Budoucí podoba lokality Bohdalec - Slatiny.
Zastupitelé městské části Praha 10 schválili v pondělí studii, podle které se má území Bohdalce a Slatin proměnit na čtvrť s několika desítkami tisíc obyvatel. Studie má sloužit jako základ pro připomínkování Metropolitního plánu a i pro další rozhodování o lokalitě.

Studie brownfieldu Bohdalec – Slatiny je schválena

Praha
Průkopník archeologie a lékař Jindřich Wankel zemřel v roce 1897. Výraznou stopu zanechal v Blansku.
Blansko /PO STOPÁCH OSOBNOSTÍ/ – Lékař, archeolog a průzkumník jeskyní. Jindřich Wankel se stal jedním ze zakladatelů archeologických i speleologických věd. „Už za jeho života Wankela současníci až mytologicky přezdívali otcem prehistorie rakouské a později i otcem moravské archeologie," uvedl historik Jindřich Čeladín. Letos v dubnu uplynulo 120 let od jeho úmrtí.

Otec moravské archeologie složil první kostru dávného medvěda. A porazil choleru

Blanensko
cvičení na uvolnění zad
Tělo funguje jako houba, která do sebe nasává negativní emoce. Ty se pak projeví stažením svalů, špatným držením těla nebo svalovou disharmonií. Jak se vnitřního napětí zbavit a vrátit tělu kondici?

Cvičení na pohodu

Zdraví
spánek
Dostatečně dlouhý spánek je klíčový pro udržení dobrého zdraví. Odborné studie naznačují, že to platí především u dospívajících, u kterých se nedostatek spánku projevuje sníženou výkonností.

Spánek ovlivňuje myšlení i kvalitu života

Zdraví
péče o chrup se vyplatí
Zuby dělají hodně. A podle toho, v jakém stavu a kolik jich máme, nám buď přidávají, nebo ubírají na kráse, i sebevědomí. Jak řešit ztrátu zubů? Jaké možnosti pokročilé zubní lékařství nabízí?

Pro krásný a plný úsměv

Zdraví
Ilustrační foto
Zima je nekonečná, sluníčka pomálu, teploty pod nulou nijak nelákají k procházkám venku. Hrozí nám zimní stres a s ním příval kortizolu, který ovlivňuje fungování celého organismu.

Kortizol pod kontrolou

Zdraví
Městský dům v Přerově.
Přerov – Jedna z dominant přerovského Masarykova náměstí – Městský dům – se stala ústředním motivem kalendářů Přerova na příští rok. Architektonicky významná stavba v renesančním slohu s bohatou štukovou výzdobou a prvky secese byla slavnostně otevřena v prosinci roku 1897. A právě v příštím roce oslaví sto dvacet let.

Městský dům oslaví sto dvacet let. Kalendáře ukazují jeho pestrý život

Přerovsko
Současná  radnice Prahy 12.
Praha - Praha 12 schválila smlouvu o půjčce na novou radnici. Od magistrátu získá 250 milionů korun, zbytek do 470 milionů pokryje z prodeje nepotřebných budov. Zastupitelé městské části v úterý večer také souhlasili s převodem 65 milionů korun z fondu obnovy, kam se ukládají peníze z privatizace bytů, na stavbu úřadu.

Praha 12 schválila smlouvu o půjčce na budovu nové radnice

Praha
Vizualizace nové radnice Praha - Ďáblice (ul.Prácheňská a Osinalecká)
Praha - Obyvatelé třítisícových pražských Ďáblic budou mít novou radnici. Vedení městské části rozhodlo o výstavbě budovy za 47,5 milionu korun. Vznikne nejen moderní úřad, ale i ordinace lékařů, multifunkční sál a pobočka pošty. V rozhovoru to řekl starosta Miloš Růžička (STAN). Radnice staví nebo plánují postavit či koupit i další městské části.

V pražských Ďáblicích vyroste nová radnice za 47,5 milionu korun

Praha
Vlasta Průchová
Praha - Legenda českého jazzu a swingu Vlasta Hammerová Průchová, která se narodila 12. července 1926, dokazovala přes půl století, že pro ni jazz nebyl pouze hudba, ale celý životní styl, jemuž se nikdy nezpronevěřila. Za svou dlouhou hudební kariéru zpěvačka Průchová spolupracovala s plejádou špičkových orchestrů a muzikantů.

Před 90 lety se narodila legenda českého jazzu Vlasta Průchová

Hudba
Ilustrační foto.
Praha - Hlavní město půjčí Praze 12 na novou radnici čtvrt miliardy korun, bezúročnou půjčku schválilo zastupitelstvo. Městská část chce začít stavět příští rok, dalších 220 milionů korun přidá z vlastních zdrojů. V současné době funguje úřad městské části v sedmi různých budovách. Opozice půjčku kritizovala, protože hlavní město nemá být podle jejího mínění bankou pro městské části.

Hlavní město půjčí Praze 12 na novou radnici čtvrt miliardy korun

Praha
Současná  radnice Prahy 12.
Praha - Hlavní město půjčí Praze 12 na novou radnici příští rok čtvrt miliardy korun. Městská část chce začít stavět příští rok, dalších 220 milionů Kč přidá z vlastních zdrojů. Přidělení bezúročné půjčky v úterý schválili pražští radní, informoval magistrát v tiskové zprávě. Nyní funguje úřad městské části v sedmi různých budovách.

Hlavní město půjčí Praze 12 na novou radnici čtvrt miliardy korun

Praha
Novinář Pavel alias Martin Myšička ztracen s papouškem nejen v Mnichově.
Praha – Cenu v anketě Český lev za nejlepší film loňského roku získá podle bookmakerů sázkových kanceláří snímek režiséra Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Kurz na jeho vítězství je 1,3:1. Největším favoritem v kategorii herecký výkon v hlavní roli je Matěj Hádek ve filmu Kobry a Užovky (1,4:1), mezi ženami bookmakeři i sázkaři nejvíce věří Aleně Mihulové, která ztvárnila roli zdravotní sestry Vlasty ve filmu Domácí péče (1,1:1).

Bookmakeři mají jasno, Českého lva získá film Ztraceni v Mnichově

Film a televize
Budova Úřadu městské části Praha 10.
Praha - Podle opozice byla menšinová koalice řídící Prahu 10 už delší dobu nefunkční, nedokázala řešit dlouholeté problémy. Řekli to zástupci dvou nejsilnějších opozičních stran, TOP 09 a koalice Vlasta. Čtyři radní za ANO včetně starostky Radmily Kleslové v úterý oznámili rezignaci, v radě zůstává jen jedna zástupkyně hnutí. Opozice plánovala na čtvrtečním jednání zastupitelstva navrhnout odvolání Kleslové.

Opozice v Praze 10: Koalice byla už delší dobu nefunkční

Praha