ŠTÍTEK: Všech svatých

Jubulejní 10. ročník lánského Gulášfestu se velmi vydařil. Soutěžilo osm týmů.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Léto je v plném proudu a o víkendu se koná řada letních akcí. Na Kladensku si lidé mohou vybrat z tradičního klání ve vaření guláše v Lánech, koncertu kultovní zábavové kapely Brutus v Doksech nebo například srazu historických vozidel ve Slaném. Akcí se však po celém Kladensku děje daleko více. Pročtěte si náš seznam tipů na víkend. 
130 fotografií

Koncert kapely Brutus, letní kino či jízda veteránů. Už máte plány na víkend?

Volný čas
Ilustrační foto
Královéhradecký kraj v roce 2024 vyčlenil na podporu kultury 38,2 milionu korun. Objem peněz rozdělil rovným dílem na obnovu památkového fondu a kulturní projekty v regionu, které zahrnují činnost muzeí a galerií, podporu filmařům či pomoc s financováním kulturních akcí, jako například Brutal Assault v Josefově. Na obnovu památek přitom letos jde rekordní množství financí.

Kultura a památky v kraji dostávají rekordní podporu

Jičínsko
Svatojánský jarmark v Hronově pomohl Mobilnímu hospici Anežky České.
Hronovský kostel se jmenuje Všech svatých a letošní tradiční společná akce místní římskokatolické farnosti a ZUŠ jakoby ten název vzala za své motto. Vždyť jarmark má přívlastek Svatojánský, pod sochou sv. Václava si vysloužil požehnání zbrusu nový milník Svatojakubské cesty do Santiaga de Compostela a, aniž bych se chtěl nějak rouhat, alespoň malou svatozář by si kromě organizátorů zasloužili i účastníci celého příjemného nedělního odpoledne.
27 fotografií

Svatojánský jarmark v Hronově pomohl Mobilnímu hospici Anežky České

Čtenář reportér
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích pořádala v sobotu 13. dubna další ročník tradiční Poutní slavnosti ke svátku Zvěstování Páně. Vystoupila například Radůza.
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích pořádala v sobotu 13. dubna další ročník tradiční Poutní slavnosti ke svátku Zvěstování Páně. Celodenní sváteční program, který připravila ve spolupráci s Římskokatolickou farností – děkanstvím u Všech svatých v Litoměřicích, se odehrála v někdejším jezuitském kostele Zvěstování Panny Marie i v dalších objektech galerie v centru města.
43 fotografií

OBRAZEM: Radůza přijela do Litoměřic na Poutní slavnosti

Litoměřicko
Načerněný běloch byl kritizován...
Od nového roku mají rakouské domácnosti platit nově televizní poplatky. Zajímavější novinkou nové normy je stanovení povinnosti zaměstnanců ORF přihlásit do konce března příjmy vyšší 170 000 eur hrubého ročně.

Od sousedů: Nové poplatky za TV

Českobudějovicko
TJ Jiskra Litomyšl vs. TJ Svitavy (0:1).
Celkem čtyřiatřicet fotbalových týmů ze svitavského regionu nastupuje v sezoně 2023/2024 v mistrovských soutěžích kraje a okresu. Stopa, kterou na trávnících zanechaly, není pohříchu kdovíjak výrazná. Najdou se jistě i pozitivní příklady, ale že by zdejší fanoušek mohl skákat radostí do výšky z toho, jaký fotbal se tady hraje, o tom nemůže být řeč.
33 fotografií

KOMENTÁŘ: Jaký byl fotbalový podzim na Svitavsku? Nadšení rozhodně nevzbudil

Fotbal
Opravená kaple v Rohatcích hostila mši svatou.
/FOTO, VIDEO/ Poutní mši měli v sobotu 4. listopadu v barokní kapli Všech svatých v Rohatcích na Podřipsku. Věřící poprvé uvnitř kaple viděli zrestaurovanou kazatelnu a ozdobné řezby na oltáři. Restaurátoři sem tyto prvky instalovali teprve ve středu. Jde o další krok v rozsáhlé rekonstrukci exteriéru i vnitřku objektu, která probíhá už několik let a padly na ni miliony korun.
14 fotografií

Opravená kaple v Rohatcích hostila mši svatou, napekli na ni posvícenské koláčky

Litoměřicko
Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech
Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. V rámci tematického dne, který vymyslel školní parlament, se Halloween konal i na znojemské Přímce.
28 fotografií

Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech

Čtenář reportér
Slaměnkáři se podívali do Kutné Hory.
Počasí letos našim výletům opravdu přeje. I tentokrát poznávací pobyt v minulém týdnu 23. a 24. října neměl chybu. Plný autobus dobré nálady a nádherně vybarvená podzimní Kutná Hora nabídly seniorům ze Slaměnky neskutečný zdroj zážitků z města, kde básník Emil Frída přijal spíše nám známý pseudonym Jaroslav Vrchlický podle místní říčky Vrchlice.
6 fotografií

Zahrady, hradby, kašny, chrám. Slaměnkáři si důkladně prohlédli Kutnou Horu

Čtenář reportér
První turnaj Mariášnické ligy Broumovska se uskutečnil v Šonově. 1. místo  a putovní pohár získal Václav Just, druhý skončil Josef Cejzlar a třetí jediná žena turnaje Veronika Štejnarová.
Vzpomenete si ještě na hliníkové desetníky a dvacetníky? Právě dnes, na svátek Všech svatých, je tomu přesně 20 let, co lidem přestali v peněženkách chrastit. 1. listopadu roku 2003 je Česká národní banka definitivně stáhnula z oběhu. Důvody byly zřejmé - na trhu byly zbytečné, nedalo se za ně skoro nic koupit a přitom jejich výroba byla dražší než jejich nominální hodnota.
10 fotografií

Mariášníci před 20 lety přišli o desetníky, fufníky oželeli a přešli na koruny

Náchodsko
Biskup Pavel Konzbul.
Zapálí svíčku, položí věnec. V době Dušiček stoupá počet lidí, kteří navštěvují hřbitovy. Křesťanský svátek si připomínají věřící i nevěřící. Předchází tomu také větší úprava a nazdobení hrobů. „Vzpomínka na věrné zemřelé je praktickým křesťanským vyjádřením víry v opětovné shledání, kdy věříme, že ‚láska je silnější než smrt‘," říká brněnský biskup Pavel Konzbul.
7 fotografií

Brněnský biskup Konzbul: Krádeže na hrobech v čase Dušiček? Málo úcty k zemřelým

Z okolí
Obchodníkům s květinami a dušičkovým zbožím vrcholí žně. Obzvláště v katolickém Polsku, kde je první listopadový den státním svátkem.
Pestrobarevná záplava květin, ozdobné svícny různých tvarů a velikostí, věnce a věnečky - za tím vším už od víkendu míří tisíce nakupujících za hranice k našim severním sousedům. Obchodníkům s květinami a dušičkovým zbožím vrcholí žně. Obzvláště v katolickém Polsku, kde je první listopadový den Slavnost Všech svatých (Dzień Wszystkich Świętych) státním svátkem. A podle toho také vypadá nabídka v níž Polsko poráží tu českou přepestrým výběrem zboží a navzdory sílícímu zlotému stále i cenou.
36 fotografií

Polský dušičkový trh vydatně přispívá na výzdobu českých hrobů

Náchodsko
Letos se sešlo hodně čarodějů a kouzelnic, kostlivců, mrtvých nevěst, dýní či oživlých mrtvol. Z některých masek se stala umělecká díla.
V úterý 24. října jsme si na naší malotřídní škole uspořádali Halloween party - společně s dětmi z mateřské školy a školáky v tělocvičně školy. Víme, že tento americký obyčej má původ v Evropě. Již před objevením Ameriky vytvářeli Irové strašidelné obličeje z urostlých řep a kladli je na okenní římsy, aby od domu během noci Všech svatých odehnali zlé duchy. Pro ty dobré dávali za domovní dveře něco dobrého na zub.
4 fotografie

Halloween party s lovením jablka z kádě pořádala žimutická malotřídka

Čtenář reportér
Dušičky nebo Halloween?
/ANKETA/ Máme za sebou první takzvaný "dušičkový" víkend, kdy lidé i na jihu Čech vyrážejí na hřbitovy, aby uctili památku svých blízkých, kteříkteří již navždy odešli. Poklidný svátek připadá na 2. listopadu a v kalendáři je nazýván Památka zesnulých. V kontrastu s tím si lidé u nás stále více připomínají i Halloween doprovázený dýněmi a strašidelnými maskami.
42 fotografií

Dušičky versus Halloween. Jaké vzpomínce na blízké dáváte přednost?

Jindřichohradecko