ŠTÍTEK: vyhledávač

I pro turisty mířícími na léto do Chorvatska se stává stále častější volbou letecká doprava. Ilustrační snímek
I pro turisty mířícími na léto do Chorvatska se stává stále častější volbou letecká doprava, k níž postupně přecházejí od aut a autobusů. Letadlo cestu zrychluje a nabízí pohodlnou alternativu i pro rodiny s dětmi. Češi jsou na Jadranu už za hodinu letu, mnohdy za srovnatelnou cenu jako autem či autobusem. Nejčastěji přistávají ve Splitu, Dubrovníku a Zadaru.

Za hodinu v Chorvatsku. Češi létají k moři nejčastěji z Prahy, lze ale ušetřit

Státy EU
Hostem moderátora Romana Štěpánka byl tentokrát výkonný ředitel inzertního auto-moto webu TipCars Marek Knieža (na snímku vlevo).
/DENÍK S NADHLEDEM/ Na co si dát pozor při koupi ojetého auta? A jak ojeté auto rychle prodat? Těmto otázkám bylo věnováno další pokračování videocastu Deník s nadhledem. Hostem moderátora Romana Štěpánka byl tentokrát výkonný ředitel předního tuzemského inzertního auto-moto webu TipCars Marek Knieža. V rozhovoru mimo jiné prozradil tři největší lži prodejců ojetých aut.
4 fotografie

Pozor na tři největší lži prodejců ojetin, varuje šéf webu TipCars

Autobazar
Oliver Dlouhý, zakladatel vyhledávače letenek Kiwi.com
Letecký průmysl utrpěl kvůli pandemii covidu-19 K.O. už v prvním jarním kole. Aerolinky propouštěly, některé zbankrotovaly. Možnosti cestování jsou i na konci roku výrazně omezené. Oliver Dlouhý, zakladatel a spolumajitel původně brněnské firmy Kiwi.com, známé jako vyhledávač levných letenek, spatřuje naději pro návrat k normálu v proočkování populace funkční vakcínou. „Aktuální izolace Británie je hrou o čas,“ komentuje aktuální dění dvaatřicetiletý podnikatel.
7 fotografií

Jak změní covid leteckou dopravu? Dlouhý: Klesne poptávka po letech za zážitky

Cestujeme
Oliver Dlouhý.
/ROZHOVOR/ Letecký průmysl utrpěl v souvislostí s pandemií Covid-19 K.O. už v prvním jarním kole. Aerolinky propouštěly, některé zbankrotovaly. Možnosti cestování jsou i na konci roku výrazně omezené. Oliver Dlouhý, zakladatel a spolumajitel původně brněnské firmy Kiwi.com, známé jako vyhledávače levných letenek, spatřuje naději pro návrat k normálu v proočkování populace funkční vakcínou.

Lidé se přesunou na krátké lety, říká šéf brněnského vyhledávače letenek Dlouhý

Z okolí
Logo společnosti Google. Ilustrační foto
Internetová společnost Google nemusí odstraňovat údaje o lidech, kteří o to požádají, ze všech mutací svého vyhledávače po celém světe. Rozhodl o tom dnes v Lucemburku Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož "právo býti zapomenuti" mají lidé pouze v rámci domén v členských státech EU. Podle společnosti je verdikt pozitivním krokem k vyváženosti práva na informace a ochrany soukromí.
9 fotografií

Soud rozhodl: Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově

Svět
Ilustrační foto
Střední Čechy – Pětadvacet míst ve středních Čechách, kde se dělá špičková věda, rozhodně stojí za pozornost. Ať už se jedná o vysokoškolská pracoviště či výzkumná centra, mezi nimiž nechybějí ani ústavy Akademie věd ČR. Věnují se rozmanitým oborům – převážně technickým (a to zdaleka nikoli pouze v návaznosti na automobilový průmysl), zemědělským či přírodovědným; zaměřují se ale také třeba na oblasti duševního zdraví, zabezpečení před chemickými nebo biologickými hrozbami, biomedicíny – a dokonce i na materiálový průzkum výtvarných děl.

Kde se žije dobrodružstvím vědy?

Z okolí
Ilustrační foto.
Jižní Morava – Spojení z jihu Moravy až do malé vesnice v Rumunsku si v budoucnu snadno vyhledají lidé na stránkách Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Ten se zapojil do mezinárodního projektu Linking Danube, jehož cíl je propojit vyhledávače spojů v oblasti Podunají.

Propojí vyhledávače spojů od Moravy až po Rumunsko

Z okolí
Sídlo společnosti Google v kalifornském Mountain View
Společnost Google připravuje nový plán na dobytí čínského trhu internetových vyhledávačů. Projekt nazvaný Dragonfly (v překladu vážka) má za cíl vytvořit speciální cenzurovanou verzi vyhledávače upravenou pro potřeby východní velmoci. Podle aktivistů to může představovat nebezpečí pro budoucnost svobodného internetu. Informaci zveřejnil server CNBC.
9 fotografií

Riziko pro svobodný internet? Google se znovu pokusí dobýt Čínu

Ekonomika
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Střední Čechy – Bez volených orgánů se ocitl až do pondělí Středočeský kraj. Neexistuje rada, a dokonce není ani stopy po celém zastupitelstvu. Jistěže to není pravda – nicméně právě takovýhle dojem by mohl vyvolávat pohled na oficiální webové stránky kraje. Jak letmý, tak i detailní. Vážně: nikde nic. 

Středočeští zastupitelé se vytratili. Po víkendu budou zpět

Z okolí
Vyhledávač Google
Technologický gigant ve svém vyhledávači zavedl novou funkci, která má pomoci uživatelům trpícím depresemi. Ti budou už brzy při vyhledávání slova "deprese" vyzváni k vyplnění dotazníku. Ten otestuje, zda touto nemocí skutečně trpí a měli by případně vyhledat odbornou pomoc. Google s novinkou přichází ve spolupráci s americkou Národní aliancí pro duševní onemocnění.
7 fotografií

Google vyrazil do boje s depresí. Uživatelům nabídne test

Ekonomika
Kybernetická bezpečnost. Ilustrační foto.
Zákon o kybernetické bezpečnosti se bude vztahovat i na správce a provozovatele informačních systémů v energetice nebo v dopravě. Především budou muset hlásit případné bezpečnostní incidenty. Novela, jež nyní zamíří k podpisu prezidentovi, navíc předpokládá vznik samostatného úřadu pro kybernetickou bezpečnost. V současnosti tato oblast spadá pod Národní bezpečnostní úřad.
11 fotografií

Senát schválil předlohu k posílení kybernetické bezpečnosti

Česko
Ilustrační foto
Zítra po setmění budou na kopcích v téměř každém městě a vesnici plát tradiční čarodějnické ohně. Zatímco pro děti je filipojakubská noc zábavou a pro teenagery bujarým večírkem, hasiči mají napilno. Často jim přibývají vrásky na čele zbytečně, když vyjíždějí k požárům, aby na místě zjistili, že jde o neohlášené pálení čarodějnic.
12 fotografií

Pálení čarodějnic. Lidi čeká zábava, hasiče krušná noc

Regiony
Ilustrační foto
Region - Zítra po setmění budou na kopcích v téměř každém městě a vesnici plát tradiční čarodějnické ohně. Zatímco pro děti je filipojakubská noc zábavou a pro teenagery bujarým večírkem, hasiči mají napilno. Často jim přibývají vrásky na čele zbytečně, když vyjíždějí k požárům, aby na místě zjistili, že jde o neohlášené pálení čarodějnic.
12 fotografií

Hasiče čeká krušná noc

Nymbursko
V Jihlavě si o víkendu zasoutěžili nejen rodiče a prarodiče. Na start se postavily i děti.
Jihlava - Pavlína Šťastná z Jihlavy byla před mateřskou dovolenou neustále v pohybu. Když ale přišlo na svět její první dítě, zjistila, že už jí na sport nezbývá tolik času jako dříve. S tím se však nechtěla smířit, a tak začala hledat, jak skloubit mateřství se sportem. Objevila strollering. Zjednodušeně řečeno se jedná o cvičení s kočárkem.

Tatínci byli soutěživější než maminky. S kočárky nevydrželi jen rychleji jít

Jihlavsko
Vyhledávač Google
Vyhledávač Google po celém světě už od pátku u některých dotazů a zpráv může zobrazit hodnocení pravdivosti jako "převážně pravdivý" nebo "nepravdivý". Internetový gigant se tak chce zapojit do boje proti šíření dezinformací. Takazvaný fact-checking budou pro internetového giganta provádět zavedené ověřovací portály či média. S vlastní strategií na potlačení falešných zpráv ve čtvrtek přišel také Facebook.
7 fotografií

Google bude filtrovat nepravdivé zprávy, začíná s ověřováním výsledků

Ekonomika
Hasičský kurz v Krkonoších
Královéhradecko /FOTO/ - Chata Výrovka v Krkonoších je pro mnohé hasiče synonymem tvrdé zimní dřiny. Právě odtud totiž vyrážejí na záchranné akce, když v nejvyšších českých horách absolvují kurz bezpečného pohybu a záchrany osob v nepřístupném zimním terénu.
14 fotografií

Nebyla to dovolená v horách, ale tvrdá dřina

Z okolí
Ilustrační foto.
Jeden Nizozemec zahynul a další dva jeho krajané se pohřešují po úterním pádu laviny ve francouzském lyžařském středisku Valfréjus nedaleko hranice s Itálií. Podle francouzských médií smetla lavina trojici mladých snowboardistů, kteří se vydali na jízdu ve volném terénu mimo sjezdovku do oblíbeného strmého úseku, který je ale proslulý lavinovým nebezpečím.

Ve francouzských Alpách zabila lavina člověka, dva se pohřešují

Svět