ŠTÍTEK: Vysoká škola ekonomická v Praze

Zemřel ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let a pozdější stálý představitel ČR při OECD Karel Dyba (na snímku z 20. října 2010).
Ve věku 83 let zemřel ekonom a ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let, pozdější stálý představitel České republiku při OECD Karel Dyba. Informaci, kterou měla ČTK z více zdrojů, potvrdil ekonom Dušan Tříska. Profesor pro hospodářskou politiku na Vysoké škole ekonomické v Praze zemřel v pondělí. Politici včetně premiéra Petra Fialy (ODS) na Dybu vzpomínají jako na akademika a politika, který stál u ekonomické transformace země, ale také jako na vášnivého tenistu.

Ve věku 83 letech zemřel ekonom a exministr hospodářství Karel Dyba

Česko
Město Králíky
Pardubický kraj pokračuje ve zpracovávání strategií pro další hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Uvedl to v tiskové zprávě. Na základě statistik se jedná o území Moravskotřebovska, Českostřebovska, Králicka, Svitavska. V rámci prvních dvou území již aktivně fungují jednotlivé pracovní skupiny a řídící výbory, a tak se nyní odborníci z kraje začali zaměřovat na další dvě území. 

Kraj chystá rozvojové plány a systémovou podporu pro Králicko a Českotřebovsko

Orlicko
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/56. OTÁZKA/ Umělá inteligence, její schopnosti a vliv na svět, patří k nejdiskutovanějším tématům současnosti. Skoro každý den lidé objevují nové a nové nástroje, které aplikace využívající umělou inteligenci nabízejí. Je něco, co se umělá inteligence nedokáže naučit? Na to odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Co se umělá inteligence nedokáže naučit?

Věda
Janka Chudlíková (vlevo), koučka a lektorka profesního a osobního rozvoje, v podcastu Bohumily Čihákové
„Mnoho lidí i v zátěžových situacích zůstává nadále v roli oběti, stěžuje si, lituje se a čeká, že se něco okolo změní. Nemusíme přeci zůstat navždy jako zakleté princezny. Ty nálepky o neschopnosti si v dospělém věku dáváme samy. Jako malé holčičky jsme na výběr neměly, jako dospělé ženy ale na výběr máme,“ říká lektorka sociálních dovedností a koučka Janka Chudlíková, která v rozhovoru také radí, jak se dostat ve zralém věku do role tvůrce, proč je nejdůležitější zmoudřet i to, co nás naučí samota.

Dospět, zmoudřet a opustit špatné vzorce. Žijte sebe, radí koučka Chudlíková

Česko
Miroslav Ševčík
Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.

Ševčík žaluje rektora VŠE Dvořáka. Nesouhlasí se svým odvoláním

Regiony
Marie a Tibor Abelovi se zpěvákem Tomášek Klusem.
V rodině Abelových z Liberce se život obrátil vzhůru nohama, když jejich syn Kryštof čelil vážné nemoci. Z osobní tragédie se zrodila touha pomáhat jiným v podobné situaci, což vedlo k založení nadačního fondu Úsměv nejen pro Kryštofa. Fond, který začal s milionovým vkladem, nyní rozšiřuje své aktivity a podporuje onkologicky nemocné pacienty i hospicovou péči.
8 fotografií

Po osobní tragédii založila rodina z Liberce nadaci pro nemocné s rakovinou

Liberecko
Marie a Tibor Abelovi se zpěvákem Tomášek Klusem.
V rodině Abelových z Liberce se život obrátil vzhůru nohama, když jejich syn Kryštof čelil vážné nemoci. Z osobní tragédie se zrodila touha pomáhat jiným v podobné situaci, což vedlo k založení nadačního fondu Úsměv nejen pro Kryštofa. Fond, který začal s milionovým vkladem, nyní rozšiřuje své aktivity a podporuje onkologicky nemocné pacienty i hospicovou péči.
8 fotografií

Po osobní tragédii založila rodina z Liberce nadaci pro nemocné s rakovinou

Jablonecko
Uznávaná psycholožka Markéta Švamberk Šauerová
V lavicích se nudí. V ruce by raději drželi mobil než knížku. Jsou citliví, emociálně méně stabilní, zaměření na sebe a zároveň přesvědčeni o své výjimečnosti. Starší generace je označuje za líné, rozmazlené a sebestředné spratky. Přitom právě tato generace sněhových vloček, i když je křehká, je výjimečná. Psycholožka Markéta Švamberk Šauerová navíc nevnímá současné mezigenerační rozdíly tak dramaticky. „Buďme upřímní sami k sobě a dopřejme mladé generaci čas, aby ukázala, že to zvládnou. Naučme se být trpěliví a dejme jim prostor,“ nabádá.

Generace sněhových vloček? Rodiče by se měli zamyslet, zda jsou pro děti vzorem

Česko
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.
Milí čtenáři, dnešní výběr zpráv spojují slova poprvé a naposled. Studenti, kteří příští akademický rok nastoupí ke studiu na Fakultu podnikohospodářskou Vysoké školy ekonomické v Praze, se stanou součástí historie. Poprvé od roku 1990 totiž nebude na této škole studium zakončeno povinnou bakalářkou. Její psaní totiž už opravdu postrádá smysl. 

77plus1: S Deníkem do Belmonda, konec trápení s bakalářkami i první sníh

O Deníku
Univerzity reagují na plagiátorství s pomocí umělé inteligence. Na některých školách skončí klasické bakalářské práce. Nahradí je projekty. Ilustrační snímek
Bylo jen otázkou času, kdy se české vysoké školy postaví čelem k nekalé pomoci umělé inteligence (AI). První, kdo kvůli ní mění pravidla, se nyní stala Vysoká škola ekonomická v Praze. Její studenti, kteří nastoupí v příštím akademickém roce na Fakultě podnikohospodářské do bakalářského oboru, už nebudou psát bakalářskou práci. Další školy o tomto kroku uvažují. Najdou se však i tací, kteří pomoc AI u bakalářských prací zakotvili do svého výukového systému.

Konec klasických bakalářek? Umělá inteligence mění pravidla na vysokých školách

Česko
Nová desková hra se vztahem na Teplicko.
Věděli jste, že podle nedávného historického objevu skutečný čaroděj Krabat zřejmě žil na našem území? Tuto skutečnost zapracovali studenti pražské Vysoké školy ekonomické do svého projektu – unikátní deskové hry s názvem Krabat: Útěk z mlýna. Hra se volně inspiruje oblíbeným příběhem o sirotku Krabatovi, mladém čaroději a jeho boji se zlem. Zároveň ale domněle lužickosrbskou legendu zasazuje do nového kontextu, do divoké tajemné přírody Krušných hor v okolí Teplic.

Čaroděj Krabat ožívá ve světě deskových her. Novinka se vztahem na Teplicko

Čtenář reportér
VŠE v Praze upustila od psaní bakalářek kvůli sílícímu vlivu umělé inteligence. Ilustrační snímek
K přelomovému kroku přistoupilo vedení Vysoké školy ekonomické v Praze. Studenti, kteří příští rok nastoupí na její Fakultu podnikohospodářskou do bakalářského oboru, už nebudou muset psát bakalářskou práci. Děkan fakulty Jiří Hnilica rozhodnutí vysvětlil tím, že v době, kdy texty může psát umělá inteligence (AI), ztrácí tato letitá praxe smysl.

První oběť umělé inteligence: Studenti pražské VŠE přijdou o psaní bakalářky

Regiony
Nikol Pinkasová s manželem Josefem už rok tvoří novou značku oversize módy na táborských základech.
S nápadem na vlastní oblečení přišla Nikol Pinkasová loni v létě. Původně bankovní úřednice s manželem Josefem, pojišťovacím školitelem, mají společnou zálibou v módě a minimalismu. Hledala oblečení pro sebe, ale nic, co bylo dostupné na trhu, jí nevyhovovalo. A tak postupně vznikla z látek od českých dodavatelů značka Protenpocit. Pro svůj online obchod šijí v táborské dílně.
22 fotografií

V táborské šicí dílně vzniká unikátní oblečení. Protenpocit prý sluší každému

Táborsko
Letní liják.
/FOTOGALERIE/ Aktivních seniorů přibývá, i když si zejména mládež myslí, že jejich hlavní činností je stát fronty u supermarketů při slevových akcích. Názorným příkladem těch aktivních jsou třeba účastníci seniorských kurzů fotografování na Univerzitě třetího věku (U3v) Vysoké školy ekonomické v Praze a při galerii Czech Photo Centrum v Nových Butovicích (CPC), vedené doc. Ing. Stanislavem Horným, CSc. Jejich práce na téma uvedené v titulku se zúročila uspořádáním malé výstavy v CPC, kde proběhla koncem minulého týdne vernisáž.
3 fotografie

Prohlédněte si: Senioři fotografovali léto

Čtenář reportér
Ladislav Hájek.
Ladislav Hájek byl jmenován emeritním profesorem, jde o pátého takto oceněného pedagoga Univerzity Hradec Králové. Učitelem je ji více než padesát let. Stál u zrodu Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, podílel se na vzniku vědeckého ekonomického časopisu E&M, mezinárodní konference HED a v minulosti byl zařazen mezi Top 100 českých ekonomů.

Ekonom Ladislav Hájek byl jmenován emeritním profesorem

Čtenář reportér
Květinová louka. Ilustrační foto.
/ROZHOVOR/ Hlavní město zažívá výrazně teplé léto. O tom, jak může každý občan zodpovědně přispívat k situaci, která změnou klimatu ve městě nastává, strategii magistrátu k ochlazování města, hospodaření se srážkovou vodou a stavebních úpravách budov, mluví specialistka a vedoucí pracovní skupiny pro adaptaci na změnu klimatu na pražském magistrátu Kateřina Schön.
8 fotografií

Zachycení srážkové vody a výsadba zeleně zmírní dopady změny klimatu, říká Schön

Praha
Kdo nechce být ve stáří odkázán jen na důchod od státu, může si peníze navíc spořit v penzijních fondech.
Kdo nechce být ve stáří odkázán jen na důchod od státu, může si peníze navíc spořit v penzijních fondech. Navzdory obavám lidí ze změn podmínek pro spoření na penzi, které vláda plánuje od příštího roku, zatím zájem o ukládání peněz v účastnických fondech roste. Ve druhém čtvrtletí letošního roku tak do „nového“ penzijka vstoupilo přes 46 tisíc účastníků, v tom předchozím jich bylo ještě o téměř tisícovku více. 

Penzijním fondům letos přibyly desetitisíce klientů, bojí se ale změny pravidel

Ekonomika
1. místostarosta Českého Krumlov Dalibor Uhlíř. Snímek je z loňského sněmu Sdružení historických sídel v Havlíčkově Brodě.
Kauza kolem oprávněnosti užívání titulu Ing. místostarostou Českého Krumlova pokračuje. Dalibor Uhlíř přišel v neděli 13. srpna večer s tiskovým prohlášením, ve kterém dál trvá na tom, že český akademický titul Ing., ač žádnou českou univerzitu nevystudoval a má neakademický titul MBA z pobočky univerzity americké, užívá oprávněně. Řekl, že diplom, který má, je skutečně vystaven pro titul MBA (Master of Business Administration) a že jde o účelové napadení jeho dokončeného vzdělání. Žádný z dokladů, na které se odvolává, nicméně nezveřejnil.
8 fotografií

Dalibor Uhlíř na inženýrovi trvá a hodlá podat žalobu. Přiznal ale, že má MBA

Českokrumlovsko
Demonstrace na podporu děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka, kterou pořádala Akce D.O.S.T. před budovou VŠE.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Akademický senát Vysoké škole ekonomické (VŠE) v pondělí v Praze hlasováním umožnil rektorovi univerzity Petru Dvořákovi odvolat Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty (NF) VŠE. Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se v pondělí vyjádřili i někteří členové senátu. Pětašedesátiletý Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili.
23 fotografií

Poškozuje dobré jméno školy. Akademický senát VŠE umožnil odvolání Ševčíka

Praha
Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav
Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.
5 fotografií

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

Regiony
Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav.
/FOTO, VIDEO/ Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.
5 fotografií

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

Kutnohorsko
CBD neboli kanabidiol je jedna z přibližně stovky složek, které jsou obsažené v konopí setém.
Mluví se o něm jako o zázračném léku, který působí pozitivně téměř na všechno - od rýmy až po bolesti. S CBD neboli kanabidiolem se v posledních dnech setkáváme především v souvislosti s diskutovaným zákonem o zákazu prodeje této látky, který připravuje ministerstvo zdravotnictví. Prodejcům se tento krok samozřejmě nelíbí a u zájemců o kanabidiol zase posílil snahu o předzásobení. A tak se z výrobků s obsahem CBD stává ještě žádanější zboží.
8 fotografií

Kanabidiol jako všelék? Co víte nebo nevíte o CBD. Nové látce, která hýbe Českem

Věda
Matky v důchodu bývají často znevýhodněny za to, že svůj čas věnovaly péči o potomky a jejich výchově
Ženy v Česku pobírají nižší důchody než muži. Zatímco kupříkladu loni v prosinci činila průměrná mužská starobní penze 19 755 korun, průměrná důchodkyně dostávala jen 16 484 korun. Plánovaná důchodová reforma, kterou představilo ministerstvo práce a sociálních věcí, by to do budoucna měla změnit. Úředníci vymysleli opatření nazvané rodičovský vyměřovací základ, případně také fiktivní vyměřovací základ. To by mělo pomoci zejména ženám, které část svého produktivního věku strávily péčí o děti, nebo o své nemohoucí blízké.

Ženám pomůže k vyššímu důchodu vyměřovací základ. Kritikům vadí továrna na děti

Ekonomika