ŠTÍTEK: Wal-Mart

Zebb Quinn pocházel z Asheville v Severní Karolině (na snímku tamější radnice města) a tam se také ztratil
Byl to běžný nedělní večer 2. ledna roku 2000. Osmnáctiletý Zebb Quinn tehdy skončil svou práci v obchodě Walmart na Hendersonville Road v Asheville a vydal se na schůzku s přítelem Robertem Jasonem Owensem. Ten se druhý den ráno dostavil do nemocnice s poraněnou hlavou a zlomeným žebrem, prý kvůli autonehodě. Quinna však od 3. ledna 2000 už nikdy nikdo nespatřil. Případ dodnes nemá definitivní tečku.
4 fotografie

Zmizení teenagera Zebba Quinna: Podivný večer je dodnes zahalen tajemstvím

Historie
Natálie se synem Elliotem
Sesadit zkorumpované politiky, nasytit všechny hladové nebo naučit domácí celebrity dělat alespoň jednu věc opravdu pořádně. Přemýšlel jsem, co všechno by spisovatelka, zpěvačka a trojnásobná matka Natálie s pověstí věčné dcery musela ještě vykonat, aby ji určitá část veřejnosti a její kritici odpustili příjmení Kocábová. Ale sešli jsme se těsně před jejím odjezdem do Spojených států v době vrcholící kampaně historicky asi nejproblematičtějších kandidátů na úřad amerického prezidenta. Třeba by tu zemi mohla ještě zachránit…
7 fotografií

Natálie Kocábová: Život mi dal zkušenost, před kterou mohu varovat svoje děti

Ženy
Pohřbívání obětí v Sao Paulu
V Brazílii za uplynulý den přibylo téměř 40 tisíc nakažených koronavirem. Celkový počet infikovaných v zemi vzrostl na 1 966 748, uvedla agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví. Denní bilance úmrtí se v zemi opět navýšila, za 24 hodin zemřelo 1233 lidí. Celkový počet obětí se tak vyšplhal na 75 366. Po celých Spojených státech budou muset lidé od pondělka v prodejnách řetězce Walmart nosit roušky.  
34 fotografií

Koronavirus ve světě nabírá na síle: USA zaznamenaly nový rekord

Svět
Daniel Pekárek studuje v uzavřeném Wu-chanu.
Počet lidí nakaženým novým smrtelným koronavirem překročil šest stovek. Čína ve snaze zamezit šíření infekce uzavřela tři města, včetně jedenáctimilionového Wu-chanu. Ve městě, kde epidemie vypukla, zemřelo už 17 lidí. Ve městě s mnoha univerzitami je i několik Čechů. Deník se spojil s jedním z nich, 21letým Danielem Pekárkem, který studuje softwarové inženýrství na Univerzitě Wu-chan.
5 fotografií

Čech z epidemií uzavřeném Wu-chanu: Mám strach. Budu se to snažit přežít v bytě

Svět
Kontroly na letišti ve Wu-chanu
Čínské město Wu-chan dočasně pozastavilo veřejnou dopravu. Chce tak zabránit šíření nákazy způsobené dosud neznámým koronavirem. Lidé žijící v jedenáctimilionovém městě byli vyzváni, aby ho neopouštěli. Kvůli izolaci města se obyvatelé začínají obávat nedostatku potravin. Později Čína odřízla od světa i druhé město - Chuang-kang, zvláštní opatření přijímá i E-čou. Ve Wu-chanu jsou dva Češi. Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. 
5 fotografií

Čína kvůli viru izoluje města a ruší oslavy. Ve Wu-chanu jsou i dva Češi

Svět
Maskot Konopné lékárny se hrdě prochází Ostravou převlečený za zelený konopný list.
K adventním hitům patří Medvídek z Bogoty, ze kterého padá sníh o Vánocích. Medvídka se jistě brzy dočkáme. Zákazníci Walmartu se ale zbytečně těší na svetr s obrázkem Santa Clause, třemi lajnami prášku a heslem „Jen ať sněží“. V češtině i v angličtině slovo sníh (snow) je slangový výraz pro kokain.
6 fotografií

Poznámka Fidela Kuby - Sníh a list konopí

Názory z regionu
Střelba u nákupního centra Walmart v americkém El Pasu
Rodiny několika obětí srpnového útoku v americkém městě El Paso, při němž mladý Američan zastřelil 22 lidí a další dvě desítky osob zranil, zažalovaly obchodní společnost Walmart. Právě v jejím obchodě na americko-mexické hranici se letos 3. srpna stala tato tragédie, která je jedním z nejhorších útoků střelce na veřejnosti v USA za desítky let. O žalobě informovala ve středu agentura AP.
13 fotografií

Nepřijal nezbytná opatření. Rodiny obětí střelby v El Pasu zažalovaly Walmart

Svět
Střelba v americkém Daytonu
Deset mrtvých včetně útočníka a 27 zraněných si vyžádala dnešní střelba před jedním z barů ve městě Dayton v americkém státě Ohio.  Střelce, jehož na místě už minutu po zahájení střelby zabila policie a jehož motiv zůstává nejasný, úřady identifikovaly jako 24letého bělocha Connora Stephen Bettse. Později vyšlo najevo, že mladík na místě zastřelil i svou sestru.
5 fotografií

Muž ve městě Dayton zabil devět lidí včetně své sestry. Policie ho zastřelila

Svět
Střelba u nákupního centra Walmart v americkém El Pasu
Při sobotní střelbě v nákupním centru ve městě El Paso na jihu USA zahynulo 20 lidí a 26 dalších utrpělo zranění.  Podle mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora jsou mezi oběťmi tři Mexičané. V souvislosti s útokem byl zadržen jednadvacetiletý běloch identifikovaný jako Patrick Crusius. Hrozí mu trest smrti, protože žalobci střelbu vyšetřují jako terorismus. 
13 fotografií

Vnitrostátní terorismus. Střelec v El Pasu zabil 20 lidí, hrozí mu trest smrti

Svět
Ilustrační foto.
Maloobchodní řetězec Walmart vzbudil pohoršení. Na sociálních sítích se totiž objevila fotografie prosklené vitríny s puškami a reklamním nápisem, který působí, jako by zbraně byly součástí výbavy pro školáky. Zatím není jasné, ve které z prodejen byl nápis umístěn. Společnost se však v prohlášení omluvila.

Pušky pro školáky? Walmart vzbudil pohoršení

Svět
Sklad amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy
New York (USA) - Americký internetový prodejce Amazon chce přední světové výrobce baleného zboží přesvědčit, aby "změnili myšlení", své produkty zaměřili na prodej přímo přes internet a přestali se orientovat na tradiční kamenné obchody, jako jsou americké diskontní řetězce Wal-Mart, Target nebo Costco.

Amazon chystá revoluci

Ekonomika
Ilustrační foto
New York - Tržby internetového prodeje ve Spojených státech o takzvaném Kybernetickém pondělí míří k rekordní úrovni 3,39 miliardy dolarů (86,6 miliardy Kč) a v meziročním srovnání vzrostou o více než deset procent. Předpověděla to v pondělí výzkumná firma Adobe Digital Insights. Údaje rozptylují obavy z toho, že výrazný nárůst internetových prodejů během víkendu zastíní pondělek, kdy internetoví prodejci tradičně nabízejí výrazné slevy.

Tržby v USA o Kyberpondělí vzrostly o více než deset procent

Ekonomika
Wal-Mart
New York - Americká maloobchodní společnost Wal-Mart Stores se dohodla na převzetí internetového prodejce Jet.com. Firma dnes uvedla, že za relativního nováčka v oboru zaplatí zhruba 3,3 miliardy dolarů (80,5 miliardy Kč). Wal-Mart se tak snaží posílit si své pozice v konkurenčním boji s největším světovým internetovým obchodem Amazon.

Wal-Mart kupuje za 3,3 miliardy dolarů internetový obchod Jet.com

Ekonomika
Wal-Mart
Zisk americké společnosti Wal-Mart, která je největším maloobchodním prodejcem světa, v prvním fiskálním čtvrtletí klesl o 7,8 % na 3,08 miliardy USD (74,3 miliardy Kč). Překonal však očekávání analytiků a díky vyššímu prodeji v USA jí nečekaně vzrostly tržby.

Čtvrtletní zisk Wal-Martu mírně klesl

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York - Akcie americké technologické společnosti Apple dnes kvůli obavám investorů z dalšího poklesu prodeje telefonů iPhone pokračují v propadu a jejich kurz poprvé za téměř dva roky sestoupil pod 90 dolarů. Apple tak znovu dočasně ztratil prestižní pozici nejhodnotnější firmy amerického burzovního trhu. Na první příčce jej podobně jako počátkem února nakrátko vystřídal jeho rival Alphabet, který je majitelem internetové společnosti Google.

Apple po pádu akcií znovu ztratil titul nejhodnotnější firmy USA

Ekonomika
Ilustrační foto
Dobrovíz (u Prahy) - Americký internetový obchod Amazon letos přijme stovky stálých zaměstnanců do distribučního centra v Dobrovízi, které začalo fungovat loni v září. Do roku 2017 jich chce mít 2000. Stálých zaměstnanců nyní v Dobrovízi pracuje zhruba 1600. Připravuje se i využití další části distribučního centra, sdělil mluvčí českého Amazonu Karel Taschner.

Amazon v Dobrovízi letos přijme stovky stálých zaměstnanců

Ekonomika
Ilustrační foto.
Lucemburk – Největší světový internetový obchod Amazon plánuje vytvořit letos v Evropě několik tisíc pracovních míst. Oznámila to firma. Za loňský rok v Evropě vytvořila 10.000 nových míst, což je pro ni dosavadní rekord v tomto regionu. V současnosti zde má zhruba 40.000 zaměstnanců.

Amazon hodlá letos v Evropě vytvořit tisíce nových míst

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York - Americká maloobchodní společnost Wal-Mart Stores uzavře v rámci restrukturalizace svých aktivit 269 obchodů, z toho více než polovinu ve Spojených státech. Opatření se dotkne zhruba 16.000 zaměstnanců, oznámila dnes firma. Wal-Mart je podle objemu tržeb největším maloobchodním řetězcem na světě.

Wal-Mart uzavře 269 obchodů, postihne to na 16 tisíc zaměstnanců

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York – Nejbohatších 400 lidí světa ztratilo za první týden tohoto roku kvůli těžkým propadům na světových akciových burzách 194 miliard dolarů (4,8 bilionu korun). Vypočítala to agentura Bloomberg. Ztráta svou hodnotou překračuje roční výkon české ekonomiky, jejíž hrubý domácí produkt v roce 2014 dosáhl 4,3 bilionu Kč.

Nejbohatších 400 lidí ztratilo v propadech burz pět bilionů korun

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York - Největší světový internetový obchod Amazon odeslal před letošními vánočními svátky po celém světě rekordní počet zásilek. Stalo se tak prostřednictvím jeho předplatitelské nákupní služby Prime, která jen ve třetím prosincovém týdnu získala přes tři miliony nových uživatelů. Konkrétní údaj o počtu zásilek nicméně firma neuvedla.

Amazon odeslal na svátky rekordní počet zásilek

Ekonomika
Sklad amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy.
Praha - Americká společnost Amazon plánuje přesunout své centrum pro vrácené zboží z Dobrovíze do pražských Horních Počernic. Podle radní pro výstavbu této městské části Karly Polydorové ale zatím není s firmou nic dořešeno. Nové centrum chce firma otevřít na konci příštího roku. V nové hale o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních firma zaměstná 3000 lidí, z nich 1000 přejde právě z Dobrovíze.

Amazon plánuje otevřít v Horních Počernicích centrum pro vrácené zboží

Podnikání
Ilustrační foto
Praha – Americká společnost Amazon plánuje přesunout své centrum pro vrácené zboží z Dobrovíze do pražských Horních Počernic. Podle radní pro výstavbu této městské části Karly Polydorové ale zatím není s firmou nic dořešeno. Nové centrum chce firma otevřít na konci příštího roku. V nové hale o rozloze 40.000 m2 firma zaměstná 3000 lidí, z nich 1000 přejde právě z Dobrovíze, informovala společnost. Vláda dnes také schválila znění memoranda o porozumění, které má být podepsáno mezi americkou společností, státem a dalšími dotčenými subjekty.

Amazon plánuje otevřít v Horních Počernicích centrum pro vrácené zboží

Ekonomika
Amazon ukázal novou podobu svého bezpilotního letadla.
New York /VIDEO/ – Internetový obchod Amazon v neděli ukázal novou podobu svého bezpilotního letounu, který chce firma využívat k dodávkám zboží zákazníkům. Stroj se podobá spíše malému letadlu, dokáže se však pohybovat kromě vodorovného i svislým směrem, tvrdí ve firemním propagačním videu jeho průvodce, někdejší moderátor automobilového pořadu Top Gear Jeremy Clarkson.

Amazon ukázal novou podobu svého bezpilotního letadla

Ekonomika
Ilustrační fotografie.
Zjednodušit třídění odpadu a snížit náklady na jeho likvidaci má lidem nový vícekomorový pytel na odpadky, jehož výrobu zřejmě jako první na světě zahájila v Olomouci společnost PlanetCare. Lidé díky novému pytli s dvěma oddělenými komorami mohou v jednom odpadkovém koši od sebe snadno oddělit směsný odpad z domácnosti od plastů.

Dvoukomorový pytel na odpadky má lidem usnadnit třídění odpadu

Bydlení
Ilustrační foto
Dobrovíz (u Prahy) - Amazon hledá na brigádu do distribučního centra v Dobrovízi, které je v provozu od září, celkem 2500 lidí. Měli by pomoci se zpracováním objednávek, jejichž počet v předvánočním období výrazně stoupá. Oznámil to mluvčí Amazonu v ČR Karel Taschner. V dobrovízském distribučním centru nyní pracuje 1500 stálých zaměstnanců.

Amazon hledá na brigádu do centra v Dobrovízi 2500 lidí

Ekonomika
Amazon. Ilustrační foto
Praha /FOTOGALERIE/ – Sklad amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy v úterý zahájil plný provoz. Jeho zaměstnanci vyřizují objednávky zboží pro evropské zákazníky. Úterního otevření distribučního centra se zúčastnil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Projekt Amazonu přivítal, protože se vytvořily tisíce pracovních míst. Podle něj to také dává signál dalším potenciálním investorům, že ČR je dobré místo pro investice.
15 fotografií

Sklad Amazonu v Dobrovízi u Prahy začal oficiálně fungovat

Podnikání
Amazon. Ilustrační foto
Dobrovíz (u Prahy) – Sklad amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy dnes zahájil plný provoz. Jeho zaměstnanci vyřizují objednávky zboží pro evropské zákazníky. Dnešního otevření distribučního centra se zúčastnil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Projekt Amazonu přivítal, protože se vytvořily tisíce pracovních míst. Podle něj to také dává signál dalším potenciálním investorům, že ČR je dobré místo pro investice.
15 fotografií

Sklad Amazonu v Dobrovízi u Prahy dnes začal oficiálně fungovat

Ekonomika
Ilustrační foto.
Dobrovíz (u Prahy) - V úterý začne plný provoz skladu amerického internetového obchodu Amazon v Dobrovízi u Prahy. V předchozích týdnech už sem auta přivážela zboží, firma testovala přijímání a vydávání objednávek. Od úterý bude distribuční centrum přijímat a odesílat objednávky na 100 procent, řekla mediální zástupkyně firmy Klára Horová.

Sklad Amazonu v Dobrovízi u Prahy zahájí v úterý plný provoz

Ekonomika
Ilustrační foto.
Londýn - Britská maloobchodní společnost Tesco prodá svou jihokorejskou divizi skupině vedené jihokorejským investičním fondem MBK Partners za 4,2 miliardy liber (154,7 miliardy Kč). Je to první velký prodej majetku firmy od odhalení jejích finančních problémů. Jihokorejská divize Homeplus je největší zahraniční divizí firmy.

Tesco prodá svou jihokorejskou divizi. Peníze použije na snížení dluhu

Ekonomika
Ilustrační foto.
Dobrovíz (u Prahy) – Internetový obchod Amazon dnes začal přijímat zboží do svého distribučního centra v Dobrovízi u Prahy. Firma plánuje začít plnit objednávky zákazníků během příštího měsíce. Pro sklad v Dobrovízi zatím přijala zhruba tisícovku stálých zaměstnanců, brzy začne hledat přibližně 3000 sezonních pracovníků pro vánoční prodejní špičku. České zastoupení Amazonu to sdělilo ČTK.

Amazon začal do distribučního centra v Dobrovízi přijímat zboží

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York - Internetový obchod Amazon, který se v září chystá otevřít pobočku v Dobrovízi u Prahy, vystavuje své zaměstnance velkému tlaku a prostřednictvím neustálé kontroly je nutí k abnormálnímu pracovnímu nasazení. Píše to deník The New York Times, podle něhož například firma motivuje zaměstnance, aby sdělovali nadřízeným, když kolegové neodvádějí kvalitní práci. Šéf společnosti Jeff Bezos v reakci na článek odmítl, že by v Amazonu panovala takto drsná atmosféra.

Pracovníci Amazonu si stěžují na drsné podmínky. Management to odmítá

Ekonomika
Ilustrační foto.
New York - Největší světový internetový obchod Amazon se ve druhém čtvrtletí překvapivě vrátil do zisku. Firma oznámila, že v období od dubna do června vydělala 92 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) po ztrátě 126 milionů dolarů před rokem. Akcie podniku po zveřejnění výsledků posílily o 17 procent. Amazon tak v tržní hodnotě předstihl největší světový maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores.

Amazon se překvapivě vrátil do zisku, akcie prudce posílily

Ekonomika
Ilustrační foto
Washington – Bývalá šéfka americké diplomacie a demokratická kandidátka na amerického prezidenta Hillary Clintonová v úterý vyzvala všechny americké firmy, aby zastavily prodej zboží, na němž je kontroverzní vlajka Konfederace, symbolizující otrokářské jižanské státy z dob občanské války v letech 1861–1865. Vlajka je podle ní symbolem někdejšího rasismu v zemi a nemá místo v současných USA. Opatření proti propagaci prodeje sporné vlajky v úterý ohlásil i nejpoužívanější internetový vyhledávač na světě Google.

Symbol rasismu. Clintonová vyzývá k odstranění zboží s konfederační vlajkou

Svět