ŠTÍTEK: zahrada

Meduňka lékařská má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do starověkého Egypta.
Meduňka je úžasná bylinka. Už ve středověku byla považována za všelék a rostla ve všech klášterních zahradách. V dnešních bouřlivých dobách se opět hojně dostává ke slovu. Kromě jiného totiž navrací klid mysli a pomáhá s usínáním. Meduňka také celkově příznivě ovlivní kvalitu spánku. Lékárník Filip Škarda připravil přehled toho, na co se meduňka používá, jak z ní připravit sirup i čaj a poradil, jak si meduňku vypěstovat a nasušit do zásoby.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka, která zároveň podporuje trávení

Zdraví
Z výletu do rakouského Lince. Je to krásné město, které stojí za minimálně celodenní výlet.
Pouliční festival v Linci zahájil ve čtvrtek 18. července svůj 36. ročník. Magii, klaunérii, akrobatiku, pantomimu, napětí bude do soboty předvádět 108 mezinárodních umělců a skupin, celkem na 300 osob, z nich polovina je v tomto městě poprvé, poznamenává Volksblatt. Všichni vystoupí za den vícekrát – za kloboukovné, které jim jejich diváci naháží. Vystoupení bude za den přes osm set! Jejich pracoviště jsou rozložena po vnitřním městě včetně Donauparku. Mezi účinkujícími je také brněnská skupina Ritmo Factory.

Od sousedů: pouliční festival v Linzi nebo nealko pivní zahrada v Mnichově

Českokrumlovsko
Umělý mokřad bude v liberecké zoo sloužit jako čistička vody.
Polovinu celkově spotřebované vody plánuje ušetřit liberecká zoo díky umělému mokřadu, který bude přírodním způsobem filtrovat vodu třeba z bazénků pro zvířata nebo z oplachu ubikací. Stavba začne už v tomto týdnu a ke konci léta se neobejde bez přesunutí některých zvířat do pavilonů nebo vnitřních expozic, návštěvnický zážitek se budou stavaři snažit omezit co nejméně.
6 fotografií

Liberecká zoo staví přírodní čističku. Návštěvníky to omezí jen mírně

Liberecko
S příchodem léta se krumlovské centrum Port 1560 stává ideálním místem pro všechny, kteří touží po spojení kultury, gastronomie, dobrého piva a relaxace. Tento jedinečný areál nabízí návštěvníkům širokou škálu aktivit a zážitků, které si mohou užít také v nádherném prostředí prostorné zahrady z 16. století.
4 fotografie

PORT 1560: Letní oáza plná zážitků a odpočinku

Čtenář reportér
Čechomor se po čase vrátil na děčínský zámek.
Více než 1200 fanoušků skupiny Čechomor si nenechalo v sobotu 13. července ujít koncert svých oblíbenců. Kapela kolem Františka Černého a Karla Holase se vrátila po několika letech na děčínský zámek, kde si zopakovala koncert v zaplněných jižních zahradách. Oproti předchozímu koncertu přijel Čechomor do Děčína i s Martinou Pártlovou, která si kromě jiného zazpívala hit poslední doby Mamko, nedávej mne.
89 fotografií

OBRAZEM: Čechomor se vrátil na zámek v Děčíně, roztančil zaplněné jižní zahrady

Děčínsko
Levandulová oáza v Hodoníně láká místní, lázeňské hosty i čmeláky. Nabízí pestrou škálu voňavých druhů.
Levandulová oáza v Hodoníně přitahuje návštěvníky svou jedinečnou atmosférou a pestrou škálou voňavých druhů. Zahrada, inspirovaná francouzským Provence, nabízí nejen vizuální a čichový zážitek, ale i další možnosti včetně nákupu levandulových produktů. O současné popularitě levandulí na Slovácku svědčí i víkendová pozvánka z Velehradu. Dny otevřených dveří na levandulové pole jsou na programu tuto sobotu i neděli. Vstupné je dobrovolné.
41 fotografií

Slovácký sen o Provence. Levandule voní na Velehradě i v Hodoníně

Z okolí
Levandulová oáza v Hodoníně láká místní, lázeňské hosty i čmeláky. Nabízí pestrou škálu voňavých druhů.
/FOTO/ Jako ve Francii či u moře na jihu Evropy se může cítit návštěvník levandulové oázy v Hodoníně. Hosty už u vstupní branky uchvátí jedinečná atmosféra. Snoubí se v ní pohled s vůní mnoha druhů kvetoucích bylinek. Kolem prolétávají čmeláci, včely i motýli. Při pohledu do dáli, nad levandule, prosvitne trochu neočekávaně výhled na Bílé Karpaty.
41 fotografií

VIDEO: Levandulová krása v Hodoníně. Podívejte se, co dokázal odhodlaný pěstitel

Hodonínsko
Město Ostrava podporuje projekty, které vedou k oživení a rozvoji veřejného prostoru a místních komunit na jejím území.
Město Ostrava podporuje od roku 2017 projekty, které vedou k oživení a rozvoji veřejného prostoru a místních komunit na jejím území. Prostor se díky zásahům stává přirozeným místem setkávání, upevňování sousedských vztahů, ožívá a stává se atraktivním. Program Tvoříme prostor podpořil již přes šest desítek projektů částkou ve výši přesahující 18,5 milionu korun.
3 fotografie

Tvoříme a rozvíjíme veřejný prostor. Město Ostrava se aktivně angažuje

Ostravsko
Letecká záchranná služba bude přistávat ve Znojmě na novém heliportu u nemocnice.
Znojemská nemocnice zahájila výstavbu nového heliportu. Projekt je zásadní součástí připravované rozsáhlé rekonstrukce Urgentního příjmu. Přistávací plocha pro vrtulníky bude hotová v lednu příštího roku. Přijde na 5, 6 milionů korun a zaplatí ji nemocnice ze svých zdrojů. Práce omezí pohyb pacientů i návštěv na nemocniční zahradě.

Nový heliport ve Znojmě zajistí bezpečné přistání i v noci. Stavba začala

Znojemsko
Noční požár stodolu na Kolajích prakticky kompletně zlikvidoval.
 /VIDEO, FOTOGALERIE/ Noc hrůzy má za sebou Vladimír Andres z Kolají. V noci na úterý lehla popelem stodola za jeho domem. Shořel i zemědělský traktůrek uvnitř. I spousta dalšího vybavení a nářadí. „Opravdu nemám tušení, od čeho to mohlo chytnout,“ krčí rameny pan Andres po deváté ráno nad dílem zkázy. Opodál hasiči stále prolévají hromadu vojtěšky, uvnitř níž by mohla doutnat další ohniska.
33 fotografií

Večer jsem okopával jahody. A v noci vidím oheň, říká majitel shořelé stodoly

Krimi
Hudební léto na zahradě restaurantu Dačický odstartovala Zimnice
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tradiční seriál koncertů pořádaných kutnohorským spolkem Kultura do města na zahradě restaurantu Dačický začal v pátek 28. června. O úvodní koncert se postarala Kateřina Göttlichová, spoluzakladatelka cenami Anděl ověnčených BraAgas, které si mnozí jistě dobře pamatují z vystoupení na Stříbření. U Dačického představila svůj sólový projekt Zimnice.
26 fotografií

Hudební léto na zahradě kutnohorského restaurantu Dačický odstartovala Zimnice

Volný čas