ŠTÍTEK: základní výzkum

atom
Beseda s odborníkem ze slavného CERN v ŽenevěNeratovice Na besedu a projekci s Janem Vajchrtem, působícím v gigantické ženevské laboratoři a dalšími hosty, se mohou těšit diváci v Malém sále Společenského domu 5. listopadu od 19 hodin. Beseda má název Mikrosvět a makrosvět. Hlavními tématy budou: Kam se ubírá částicová fyzika? Co nového přináší základní výzkum v Evropské laboratoři CERN? Evropská laboratoř pro fyziku částic je nejrozsáhlejší výzkumné centrum částicové fyziky na světě. Byla založena v roce 1954 a od té doby se tato laboratoř, která byla prvním podobným evropským společným dílem, stala velkým příkladem úspěšné mezinárodní spolupráce.

Tip na 5. listopadu: Beseda s odborníkem ze slavného CERN v Ženevě

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Úbytku svalové hmoty a síly ve stáří by v budoucnu mohlo zabránit léčivo, na jehož vývoji se podílejí vědci z Univerzity Karlovy ve spolupráci s farmaceutickými firmami v rámci projektu SPRINTT evropské iniciativy IMI 2. Na dnešní tiskové konferenci představila tento projekt Eva Topinková z Geriatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Je jedním z příkladů spolupráce Univerzity Karlovy a farmaceutického průmyslu.

Čeští vědci z UK se podílejí na vývoji léčiva proti křehkosti ve stáří

Praha
Sídlo Akademie věd České republiky.
Praha - Akademie věd bude poskytovat Senátu expertní stanoviska k vybraným projednávaným zákonům. Podle předsedy horní komory Milana Štěcha by se mohly týkat například čtvrté průmyslové revoluce, tedy nahrazení lidské práce počítačově řízenými stroji a s tím spojené změny kvalifikace pracovníků. Štěch to ve středu uvedl po setkání s předsedkyní Akademie věd Evou Zažímalovou, jehož tématem byla další spolupráce obou institucí.

Akademie věd nabídla Senátu expertní stanoviska k vybraným normám

Praha
GA ČR
Praha - Grantová agentura České republiky (GA ČR) v letech 2011 až 2015 nepodporovala výzkum, který má větší potenciál pro pozdější praktické využití. Chybovala i ve veřejných soutěžích pro grantové projekty, když v rozporu se zákonem měnila jejich podmínky. Dnes o tom informoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Agentura se ale brání tím, že musí fungovat v mezích zákona a nemůže určovat vědní politiku.

Grantová agentura prý nepodporuje využívání výzkumu v praxi

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha - Předsedkyní Grantové agentury ČR, která každoročně rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum, bude fyzička Alice Valkárová. Dnes ji jmenovala vláda. Devětašedesátiletá Valkárová nahradí ve funkci matematika Ivana Netuku, kterému končí funkční období jako členovi předsednictva. Návrh na jmenování Valkárové předložila kabinetu Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) v čele s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL).

Předsedkyní Grantové agentury bude Valkárová, schválila vláda

Česko
Řecký biolog Michail Kotsyfakis.
Praha – Pokud si Česko podle řeckého biologa neudrží mladé vědce, dopadne podobně jako Řecko, odkud v posledních letech „vědecké mozky" odcházejí, míní řecký biolog Michail Kotsyfakis. Pracovní podmínky v ČR jsou sice podle něj nyní lepší než v Řecku, ale platy českých vědců v základním výzkumu vůbec neodrážejí jejich mnohaleté vzdělání, a to i přesto, že věda je v ČR vážená profese, řekl v rozhovoru pro redakci.

Řecký biolog: Platy v českém výzkumu mladé vědce neudrží

Česko
Ilustrační foto.
Praha - Výzkum slin klíšťat, individuální hlasivkové náhrady, objev v křemíkových nanokrystalech i překlady antických textů o souhvězdích získaly dnes Cenu předsedy Grantové agentury ČR. Letošní ocenění nejlepších projektů základního výzkumu, které byly ukončeny loni, jsou genderově vyrovnané - putují za dvěma vědkyněmi a dvěma vědci. Dnes je předal v budově Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy předseda GA ČR Ivan Netuka.

Ceny Grantové agentury dostal výzkum klíšťat, náhrady hlasivek i nanokrystalů

Česko
PODEPSÁNÍ SMLOUVY O SPOLUPRÁCI. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš a hejtman KVK.
Karlovarský kraj - Podepsání smlouvy Karlovarského kraje s Akademií věd ČR zvýší nejen prestiž regionu, ale zároveň výsledky spolupráce zlepší i kvalitu života v dané oblasti. Ve čtvrtek podepsaná smlouva je časově neomezena. 

Kraj se upsal Akademii věd

Z okolí
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
Miami/Orlando – Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce, aby v Česku vznikla národní kosmická agentura. Měla by se stát silným státním partnerem pro Evropskou kosmickou agenturu (ESA) i americkou NASA. Český základní výzkum i firmy mají na mezinárodní úrovni výborné výsledky v tomto oboru, podle Bělobrádka je ale potřeba, aby se tyto aktivity více koncentrovaly a mohly mít větší přidanou hodnotu, řekl ve středu v noci SEČ po návštěvě Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) poblíž Orlanda na Floridě.

Bělobrádek chce, aby v Česku vznikla národní kosmická agentura

Česko
Ilustrační foto
Praha - Talentovaní mladí vědci mohou do konce března znovu přihlašovat své výzkumné projekty do soutěže Neuron Impuls, která je zaměřena na základní výzkum. Rozdělí si celkem šest milionů korun. Částka je o milion vyšší než loni, protože nově je mezi podporované obory zařazena biologie. Informovala o tom Lada Brůnová z Nadačního fondu Neuron.

Mladí vědci se mohou hlásit do soutěže, kde si rozdělí 6 milionů korun

Česko
Želivský klášterní kostel, který letos prošel kompletní rekonstrukci, má šanci být bazilikou.
Želiv, Svatý Kříž – Už na půlnoční mši se mohli návštěvníci kláštera premonstrátů v Želivě, jak prozradil provisor kanonie Jakub Med ze Svatého Kříže na Havlíčkobrodsku, kochat krásou štědrovečerního klášterního kostela a obdivovat výsledky práce desítek odborných týmů.

Klášterní kostel Nanebevzetí se zaskvěl v celé své kráse

Z okolí
Ilustrační foto
Kmenové buňky, pro jejichž růst a přenos na oko jsou využívána speciální nanovlákna, by mohly významně zlepšit hojení poškozeného povrchu oka a případně zachraňovat zrak. V rámci základního výzkumu to prokázali vědci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, kteří využili nanovlákna vyvinutá Technickou univerzitou v Liberci. Informovala o tom mluvčí Grantové agentury ČR Gabriela Bechynská.

Kmenové buňky ve spojení s nanovlákny by mohly zachraňovat zrak

Zdraví
Ministr obrany Martin Stropnický.
Praha, Dobruška - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zaslal redakci Deníku odezvu na pondělní článek o světoznámém vědci Viliamu Vatrtovi, jemuž Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad 
v Dobrušce nabídl uplatnění mimo jeho obor se zdůvodněním, že v roce 2016 zde končí základní výzkum.

Ministr Stropnický: Armáda se Newtona z Dobrušky nezbavuje

Z okolí
Ministr obrany Martin Stropnický.
Praha – Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zaslal redakci Deníku odezvu na pondělní článek o světoznámém vědci Viliamu Vatrtovi, jemuž Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad 
v Dobrušce nabídl uplatnění mimo jeho obor se zdůvodněním, že v roce 2016 zde končí základní výzkum.  

Ministr Stropnický: Armáda se Newtona z Dobrušky nezbavuje

Česko
Viliam Vatrt s oceněním.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Sněžka, Gerlach ani Mount Everest možná neměří tolik metrů, kolik se píše 
v učebnicích. Nadmořskou výšku totiž v minulosti každý počítal od jiné hladiny moře. Až do chvíle, kdy tým vedený Viliamem Vatrtem z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce (VGHMÚř) spočítal konstantu W0. Pokud se ptáte, k čemu je to dobré, pak odpovědí je několik desítek. Vatrtova konstanta má široké uplatnění v letecké dopravě, geodézii a vojenství. Důkazem jejího významu je, že byla zařazena do souboru základních konstant, jako jsou rychlost světla ve vakuu nebo Newtonova gravitační konstanta.

Newtona z Dobrušky armáda nechce. Proč?

Česko
Hvězdárna a planetárium v Brně. Ilustrační foto.
Hvězdárna a planetárium Brno rozšíří projekt Přírodovědného digitária. Za 17,7 milionu korun z evropských fondů se návštěvníci už na sklonku roku dočkají nových představení, speciálních projektorů, „hyperwall" zobrazující vesmír na velké obrazovce a dalších unikátních zařízení, sdělil ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Kromě toho koncem léta otevře hvězdárna ve svém sousedství vědeckou stezku za 7,4 milionu korun.

Hvězdárna a planetárium Brno rozšíří své služby i program

Cestujeme
Ilustrační foto.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Denně používáme výrobky testované na zvířatech. Ať už jde o léky, jídlo, prostředky pro domácnost, cigarety. V Evropské unii bylo podle posledních zveřejněných statistik použito k laboratorním účelům zhruba 11,5 milionu zvířat. Ve světě se počet testovaných zvířat vyšplhá ročně přes sto milionů.

Když to jde na králíkovi, netestujme léky na opicích

Česko
Petr Šimek.
České Budějovice – Biologické centrum Akademie věd ČR v Českých Budějovicích je tradičně zaměřené na základní výzkum. V současné době tady ale tým jihočeských vědců napříč všemi možnými obory v čele s Petrem Šimkem z Entomologického ústavu vyvíjí novou technologii.

Biologické centrum je jako kriminálka

Českobudějovicko
Ilustrační snímek
Čeští, australští a novozélandští vědci zjistili, co potřebují rakovinné buňky k tomu, aby vytvářely nádory, rychle se množily a snadněji překonávaly nepříznivé podmínky. Objev může podle molekulárního biologa Jiřího Neužila z Griffithovy univerzity v Austrálii a pražské Akademie věd ČR přinést i nový pohled na důležité aspekty buněčné biologie, řekl. Tento základní výzkum by mohl v budoucnu přispět v boji proti rakovině.

Čeští a australští vědci zjistili, proč mohou buňky tvořit nádory

Zdraví
Biolog Vojtěch Novotný, zakladatel české vědecké stanice na Papui-Nové Guineji.
Praha – Za mimořádné badatelské výsledky dostane Zvláštní čestné uznání předsedy Grantové agentury ČR(GAČR) biolog Vojtěch Novotný, zakladatel české vědecké stanice na Papui-Nové Guineji. Dlouhodobě se v jednom z nejsložitějších biologických systémů světa věnuje výzkumu živočichů a rostlin. Agentura, která rozděluje miliardy na základní výzkum, oznámila také další Cenu předsedy GAČR.

Ceny Grantové agentury míří do Oceánie i za nové chemické objevy

Česko
Ilustrační foto.
České Budějovice, Praha – Velmi perspektivní látku na léčbu zánětů objevili čeští vědci. Původem přírodní látka získaná z půdních bakterií dokáže blokovat záněty, a to jak akutní, tak chronické. Objev se zvolna posouvá z fáze základního výzkumu k přípravám prvotních klinických studií.

Čeští vědci vyvíjejí látku na léčbu zánětů

Českobudějovicko
Sociolog Petr Matějů
Praha - Předseda Grantové agentury ČR (GA ČR) Petr Matějů rezignoval na funkci. Svůj krok odůvodnil i tlaky zájmových skupin, které podle něj účelově zpochybňují transparentnost udělování peněz na podporu základního výzkumu. Předsednictvo agentury několik měsíců čelí kritice části vědecké obce kvůli neudělení grantů dvěma filozoficko-historickým projektům. Matějů rezignoval s účinností od 1. října, informovala mluvčí agentury Gabriela Bechynská.

Předseda Grantové agentury Matějů rezignoval na svou funkci

Česko
Ivan Hoffman
Kritika premiéra Rusnoka na adresu vědců, kteří podle něj dostávají více peněz, než kolik si vzhledem ke svým výsledkům zaslouží, rozvířila diskusi, co se vlastně má od vědců očekávat. Zatímco ekonomové soudí, že smyslem vědeckého výzkumu je vymyslet něco, z čeho jsou peníze, vědci upozorňují, že předpokladem objevu, který přinese někomu zisk, je základní výzkum, tedy pracné a zdlouhavé posouvání hranice lidského poznání. Investovat jenom do toho, na čem se vydělá, je v případě vědy nereálné zadání.
0 fotografií

Spor o vědu

Hoffmanův deník
Hlavní budova Akademie věd ČR
Praha – Co je nyní v Česku považováno za jednotku hrdosti? Půl milionu korun, které odmítl astrofyzik Jiří Grygar od vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Odměnu za mimořádné vědecké výsledky od orgánu, který podle něj českou vědu ničí, považoval za jidášských třicet stříbrných.

Předseda AV: O vědě v Česku rozhodují nuly

Česko
Vědci vyvinuli vakcínu proti borelióze.
Olomouc - Na zákeřnou lymeskou boreliózu, proti níž zatím není očkovací látka, vyvinuli vakcínu vědci Univerzity Palackého a společnost Bioveta z Ivanovic na Hané. Základní výzkum skončil úspěšně, nyní následují další testy.

Vědci: Víme, jak na lymeskou boreliózu

Prostějovsko
Ilustrační foto
Olomouc - (ROZŠÍŘENO) Také díky olomouckým vědcům bude možná za sedm až osm let možné se nechat naočkovat proti nebezpečné lymeské borelióze. Dosud žádná účinná očkovací látka neexistovala, tým badatelů z Univerzity Palackého předal nyní k testování její prototyp.
1 fotografie

Olomoučtí vědci: už víme jak na boreliózu

Olomoucko
Petr Skokan
LIBERECKÝ KRAJ - Opětovné zahájení těžby uranu je rozhodnutí, které bude rozhodnutím Vlády ČR. Jako hejtman Libereckého kraje se budu vehementně zasazovat o maximální informovanost. Chci, aby představitelé samosprávy a kraje nebyli vynecháni z žádného jednání, ani z přípravy koncepčních dokumentů.

Hejtman Petr Skokan: Kompenzace za těžbu uranu jsou stále směšné

Liberecko