ŠTÍTEK: zánět

K zánětům močových cest jsou mnohem náchylnější ženy než muži.
Sezóna studených mezí, mokrých plavek a z toho plynoucích zánětů je v plném proudu. Zejména ženy dokážou v letním období pořádně potrápit infekce močových cest. Ve srovnání s muži mají totiž mnohem kratší močovou trubici, takže zákeřná bakterie E. coli má u něžnějšího pohlaví kratší cestu. Na to, jak se pozná zánět močových cest i jak se ho co nejrychleji zbavit, jsme se zeptali gynekoložky Kristýny Koutné a uroložky Kataríny Friedové.

Bolestivým zánětům močových cest lze předejít. Stačí dodržovat snadná pravidla

Zdraví
Adéla Vávrová přišla kvůli chybně provedenému zákroku nejen o zuby, ale i o životní energii.
Adéla Vávrová je 44letá žena, která po stomatochirurgickém zákroku trpí posttraumatickým syndromem a není schopna vrátit se k normálnímu životu. Místo plánovaného odstranění zbytku kořene zubu totiž přišla o velkou část spodní čelisti. To jí způsobilo silné trauma a obrovskou psychickou i fyzickou bolest. Adéla si málem sáhla na život, s lékařem nyní vede soudní spor. A také věří v pomoc dobrosrdečných lidí.
23 fotografií

Místo kořene zubu odstranil zubař Adéle kus čelisti. Případ je u soudu, ona trpí

Zdraví
Zkoušet vaginální čípek aplikovat do úst není ten nejlepší nápad.
Nápady laiků, jak se léčit sami doma, neznají hranic. Nedávno se na sociálních sítích objevila vychytávka, která radí, jak se snadno vypořádat s kvasinkovým zánětem v ústech. Pokud máte po ruce vaginální tablety s obsahem antimykotik, čili protikvasinkových látek, lze je údajně použít i na léčbu sliznice v ústech a krku. Co na takovou terapii říkají, jsme se zeptali lékárnice Veroniky Orendášové a praktického lékaře Dušana Zhoře.

Vaginální tablety někteří cucají pro úlevu v ústech. Odborníci reakcí překvapí

Zdraví
Se stížností na otoky nohou chodí lidé k lékaři poměrně často
Čím vyšší jsou venkovní teploty, tím více nám otékají nohy. Jenže otoky nohou nejsou jen běžnou letní záležitostí. Mohou být i důležitým příznakem řady zdravotních potíží. Co je příčinou otoků nohou, především kotníků, a jak se jich zbavit? Někdy stačí opatření, která uděláme doma; jindy je dobré vyrazit k lékaři. Přečtěte si, co všechno mohou oteklé nohy signalizovat.

Oteklé nohy někdy signalizují závažné onemocnění. A nemusí jít jen o špatné žíly

Zdraví
Žlučník funguje jako zásobník žluči, kterou produkují játra.
Dokud se nezačne ozývat, většina lidí si na svůj žlučník ani nevzpomene. Ale bolesti, které se objeví při onemocnění žlučníku a žlučových cest, už rozhodně nepřehlédnete. Tenhle malý orgán umístěný pod játry funguje jako zásobník žluči. Tu produkují játra a žlučovodem putuje do žlučníku. Žluč se pak uvolňuje do tenkého střeva, kde pomáhá s rozkladem tuků. Je proto dobré nezanedbávat prevenci a problémům se žlučníkem se snažit předejít. Mohou totiž končit ucpáním žlučovodů, žlučovými kameny a zánětem. Pomocníkem, který dokáže zvýšit produkci žluči a pro své protizánětlivé účinky může pomoci i v boji proti bolesti a zánětu žlučníku, je kurkuma. Přečtěte si, jak tahle léčivka pomáhá a na co si při jejím použití dát pozor.

Čistič žlučníku a žlučovodů: oranžový zázrak pomáhá zvýšit produkci žluči

Zdraví
Říká se, že nad bolestí břicha by nemělo zapadnout slunce.
Bolest břicha je asi jedna z nejčastějších zdravotních potíží. Leckdy se jedná o chvilkovou záležitost, spojenou třeba s dietní chybou. Ale jelikož se v břišní dutině nachází spousta životně důležitých orgánů, může bolest odsud vycházející signalizovat i hodně závažný zdravotní problém. Co všechno může bolest břicha způsobovat, a kdy už s ní raději spěchat k lékaři, vysvětlují praktický lékař Cyril Mucha a gastroenterolog Milan Lukáš.

Bolest břicha: někdy banalita, jindy jde o život. Naučte se rozpoznat příznaky

Zdraví
Šťáva z řapíkatého celeru je zdraví prospěšná. O zázračný lék se však nejedná.
Říká se o ní, že je účinným přírodním lékem na všechny neduhy. Ať už vás trápí vysoký krevní tlak, ucpaný nos, reflux, nadýmání, záněty močových cest, ale i deprese či máte problémy s ledvinami, zázraky prý umí šťáva z řapíkatého celeru. Jenže zatímco ji jedni až fanaticky doporučují, lékaři kroutí hlavami. Určité benefity však celerová šťáva skutečně přináší. Proč pít celerovou šťávu a na co je řapíkatý celer dobrý?

Nejúčinnější přírodní lék, nebo podvod? Lidé jsou nadšení, lékaři kroutí hlavou

Zdraví
Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.
Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Zdraví
Pokud se plísně v organismu přemnoží, nezahálejí: začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou.
Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?

Plíseň ve střevech je pro tělo nebezpečná. Jak ji poznat a jak se jí zbavit

Zdraví
Lidský mozek je stále velkou záhadou. Lidský mozek. Víte, které potraviny mu nejvíc škodí?
Řešíme diety a zaměřujeme se na to, jaké potraviny ohrožují naši postavu. Ale co mozek? Jeden z nejdůležitějších a nejsložitějších orgánů ohrožujeme, aniž bychom to často tušili. Víte, které potraviny mozku nejvíc škodí? Co z našeho jídelníčku negativně ovlivňuje naši koncentraci, paměť, náladu a zvyšuje riziko demence? Jaké potraviny omezit nebo úplně vyřadit, aby náš mozek správně fungoval?

Pozor na mozkové zabijáky. Patří k nim i potraviny, které vypadají nevinně

Zdraví
Bolesti kolen obvykle souvisí s celkovým opotřebením při každodenních činnostech a zhoršují se s věkem
Bolest kolen je běžnou stížností mezi dospělými - tento kloub o sobě zkrátka dává hodně vědět. O její častosti jistě svědčí i lidové rčení: „na stará kolena“. Co znamená, když nás bolí koleno, jak si od bolesti ulevit, a nejlépe bolest úplně zastavit? Jednoduché řešení neexistuje, protože bolest v koleni způsobuje bezpočet příčin. Pojďme se podívat alespoň na ty nejčastější.

Jak se zbavit bolestí kolen. Ortoped řekl, co jde rozchodit, a kdy jít k lékaři

Zdraví
Ledviny samy o sobě nebolí, protože nejsou inervovány.
Ledviny by si měl opatrovat každý, ale moc se nám to nedaří. Podle statistik v Česku trpí jejich chronickým onemocněním každý desátý člověk, což je zhruba milion Čechů. Jak poznat, že ledviny nefungují dobře a jaká bolest nás na to upozorní? Zachrání ledviny speciální odvodňovací přípravky, nošení ledvinových pásů, nebo užívání vitaminů? Otázky zodpověděl náš přední nefrolog Ondřej Viklický.

Ani čaj na odvodnění, ani ledvinový pás. Nefrolog dává tipy, jak ledviny chránit

Zdraví
Zánět močových cest se projevuje řezavou bolestí při močení i příměsí krve v moči.
Pálivé a řezavé pocity při močení, nemožnost úplného vyprázdnění, nutkání k močení. To jsou jen některé z příznaků zánětu močových cest, infekce močové trubice či močového měchýře. Přecházením těchto příznaků si však můžete způsobit i mnohem vážnější onemocnění, kterým je zánět ledvin. Někdy se antibiotikům nevyhnete, jindy mohou příznaky rozehnat osvědčené domácí postupy.

Domácí léčba zánětu močových cest. Která surovina uleví a co nikdy nedělat

Zdraví
Masáž nosu k uvolnění rýmy se provádí palcem a ukazováčkem
Rýma se jeví jako běžné onemocnění, kterým si každý projde několikrát do roka. Když ale dojde na zánět dutin, můžeme se cítit velmi oslabení a úmorné bolesti hlavy nás úplně povalí. Uvolnit ucpané dutiny je pak jedinou možností, jak zaseknutou rýmu léčit. Zbavit se zánětu dutin můžete hned několika způsoby, nejjednodušší je však účinná masáž nosu či tlačení na správné body.
4 fotografie

Jak uvolnit rýmu? Stačí zatlačit na určité body a zánět dutin dostává na frak

Zdraví
Močení není až tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Některé pozice jsou vyloženě nevhodné.
Chození na malou se zdá být naprosto samozřejmou věcí, o které není potřeba dlouze diskutovat. Zkrátka si sednete a je to. Někdy to však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Existují totiž pozice, které ženám při močení vyloženě škodí. Kdy může chození na malou způsobit infekci močových cest, záněty či ohrozit vaše ledviny? A jak se vymočit správně?
4 fotografie

Existuje špatná pozice při močení? Ano. A bohužel ji používá většina žen

Zdraví
Podle statistik zánět močových cest  alespoň jednou v životě postihne více než polovinu žen
Palčivou a řezavou bolest, která provází zánět močových cest, znají hlavně ženy. Podle statistik tato choroba alespoň jednou v životě postihne více než polovinu z nich. Nepříjemnou infekci není radno podceňovat a lékařská pomoc je u ní na místě. Vedle medikamentů z lékárny je však k dispozici řada přírodních prostředků, které léčbu velmi účinně podpoří. Které bylinky pomohou při léčení zánětu močových cest? A jak můžeme zánětu močových cest předejít?

Jak na zánět močových cest? Více než brusinky pomohou obyčejné bylinky

Zdravý život
Nealkoholovým ztukovatěním jater trpí 25 – 30 % lidí na celém světě.
Nadýmání, únava i trávicí potíže. Takto mohou volat o pomoc tukem zvětšená játra. Bez dobře fungujících jater člověk nepřežije ani několik dní. To je špatná zpráva pro téměř každého třetího z nás. Přesně tolik lidí na světě trpí nemocí, při níž nadměrné ukládání tuku zvětšuje játra. A posledním stádiem této choroby je jaterní cirhóza. Jak zjistit informace o stavu svých jater? Jak o játra pečovat a jak je případně zbavit nadbytečného tuku? U nás i ve světě jsou populární nejrůznější doplňky stravy na detoxikaci a podporu jater. Fungují, nebo jde o zbytečně vyhozené peníze?
8 fotografií

Jak zachránit tukem zvětšená játra? Lékaři radí, jaká samoléčba doma pomůže

Zdraví
Trápí vás silné menstruační bolesti? Zkuste například čaj z řebříčku obecného nebo pupalky dvouleté.
Tou největší výsadou žen je možnost (nikoli povinnost!) přivést na svět nový život. S tím ale bohužel souvisí i řada ženských problémů. Menstruační potíže, gynekologické záněty i trápení, když se otěhotnět nedaří, jsou jen některé z nich. Naštěstí má Matka příroda v záloze bylinky, které umí významně pomoci. Jaký čaj pomáhá při menstruaci? A kdy zabere žebříček?  
9 fotografií

Trápí vás problémy s menstruací, otěhotněním či menopauza? Zkuste ženské bylinky

Zdraví
Řepík pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační problémy, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů.
Vytrvalou bylinku s veselými žlutými kvítky znali a využívali lidé odnepaměti. Považovali ji za všelék a dokonce za ochranu proti zlým duchům. Nejnovější vědecké výzkumy řepíku lékařského daly našim předkům zapravdu. Řepík jako přírodní antibiotikum pomáhá léčit záněty v těle, zlepšuje trávicí funkce a kontrolu močového měchýře, zmírňuje menstruační potíže, léčí hlasivky i kožní problémy, zastavuje krvácení, detoxikuje tělo a posiluje zdraví vlasů a nehtů. Jediné, co se u řepíku nepodařilo prokázat, je ochrana proti zlým duchům.

Naši předkové znali všelék na záněty a další neduhy. Teď je čas na jeho sběr

Zdraví
Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.
Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Zdraví
Mezinárodní den bez kalhotek si našel řadu příznivkyň.
22. června slaví ženy na celém světě mezinárodní den bez spodních kalhotek. I přesto, že spodní prádlo funguje jako jakási bariéra mezi genitáliemi a další vrstvou oblečení, některé ženy, ale i muži, si nemohou chození „naostro“ vynachválit. Je ale lepší nosit spodní prádlo každý den nebo chodit bez něj? A je pravda, že chození bez kalhotek předchází zánětům, vyrážkám a množení bakterií?

Den bez kalhotek je tady, fandí mu i Britney. Být naostro má svá pro a proti

Zdraví
Zarůstající nehet je velice bolestivou záležitostí.
Komu někdy zarostl nehet na palci u nohy, ale i na jiném prstu, vám dá za pravdu, že se jedná o bolest vskutku omračující. Místa, jež poznáte podle typického zduření, zarudnutí a později i hnisavého sekretu, si nelze nevšimnout. Bolest je tak silná, že vám znemožní obout těsné boty i pohodlně chodit. I přesto však většina lidí čeká, že odezní sama. Řešení zarostlých nehtů je ale někde jinde.
5 fotografií

Zarůstající nehty způsobují bolest i zánět. Problému vás navždy zbaví jediná věc

Zdraví
Barevné květy řady rostlin nejen lahodí oku, ale jejich pojídání je i prospěšné zdraví
Ať už člověk chystá sváteční hostinu, či jen „obyčejný“ oběd, těžko se najde někdo, kdo by si nepřál slyšet na svůj výtvor chválu. Moudří pak vědí, že vedle talentu vyladit spolu chutě jednotlivých surovin, je stejně důležitý vzhled jídla. Ne nadarmo se říká, že člověk jí očima. A jednou ze skvělých vychytávek, jak povznést lahodný pokrm na vyšší úroveň, je používání jedlých květů.
9 fotografií

Jednoduchý trik povýší vaření i zlepší zdraví. A navíc je úplně zadarmo

Hobby
Klíště přenáší vážně nemoci
Klíštata jsou celosvětově rozšíření paraziti, kteří se živí krví obratlovců. Jejich revírem je tráva, jejich tempo je vražedné. A jsou opravdu krvelační. Pro každé vývojové stadium a rozmnožování potřebují prostě klíšťata jistou dávku krve. Její ztráta obvykle není problémem pro hostitele. Horší je to, že klíště je přenášečem patogenů na lidi i zvířata.
5 fotografií

Klíšťata opět útočí, hrozí i borelióza. Pomoci může také nečekaný nápoj

Zdraví
Léčba onemocnění v oblasti konečníku zpravidla spočívá v úpravě jídelníčku. Častým společným faktorem, který nemoci v oblasti konečníku doprovází, bývá komplikované vyprazdňování na toaletě.
Co dělat, když se objeví krev na toaletním papíru? Někdy bývá přimíchána ve stolici, jindy lidé dokonce popisují, že jim „teče krev ze zadku“. Každopádně je to znepokojující podívaná, kterou leckdy provázejí další nepříjemné projevy v oblasti konečníku. V mnoha případech za to mohou třeba jen hemoroidy či řitní trhlina, v nejhorším scénáři se ovšem za krvácením může skrývat zhoubný nádor. Jak to tedy s těmi krvavými intimními potížemi je?
5 fotografií

Hemoroidy, zhoubný nádor či řitní trhlina. Krev na toaletním papíru je varováním

Zdraví
Roupi způsobují úmorné svědění v oblasti konečníku
Se zánětem močových cest a nepříjemným pálením, které s ním souvisí, se v životě setkalo již mnoho žen. Někdy má ale na svědomí úpornou především noční řezavou bolest v oblasti pochvy něco úplně jiného, na co běžná antibiotika nemají šanci zabrat. Za příznaky totiž může stát malý bílý červ, který parazituje především v těle malých dětí. Je jím roup dětský.
5 fotografií

Pálení v oblasti genitálií nemusí být z nastydnutí. Na vině může být parazit

Zdraví
Bolesti hlavy mají různé příčiny, ne na každou zabere tišící lék.
S bolestí hlavy se v životě setkal asi každý z nás. Nejde ale jen tak říct „bolí mě hlava“, dát si ibalgin a čekat, že to zabere. Bolest hlavy může být způsobena různými faktory, na které funguje odlišný přístup. Jinak řečeno: co zabere na bolest čela, netlumí bolest v okolí dutin. Jak ale poznat, co na který typ bolesti pomáhá? Základem je umět bolest správně lokalizovat.
5 fotografií

Chcete, aby vás přestala bolet hlava? Naučte se správně odhalit příčinu

Zdraví
MUDr. Špaček ukazuje paní Adámkové snímky jejího srdce v době hospitalizace.
O obrovském štěstí může mluvit mladá maminka z Třince, která v létě začala pociťovat zdravotní obtíže typu bolesti kloubů a svalů, horečky, únavy a zimnice. Zprvu jim nepřikládala velkou váhu. Předpokládala, že má chřipku, a snažila se léčit doma. V pouhých 25 letech, s půlroční dcerkou doma, si ale nakonec v nemocnici vyslechla život ohrožující diagnózu – zánět srdečního svalu.
5 fotografií

Vypadalo to na virózu. Mladé ženě léčili v Třinci vážný zánět srdečního svalu

Podnikání
Exoskelet je pomůcka, jediná ve střední Evropě vyrobená pro dítě vývojářskou firmou Mebster.
Jako první ve střední Evropě použila dětská léčebna Vesna v Janských Lázních při rehabilitačním procesu dětský prototyp unikátního chodítka exoskelet. Dosud byl vyrobený pouze pro dospělé pacienty s částečnou nebo úplnou ztrátou funkce dolních končetin. Devítiletý Adam, který po loňském zánětu míchy zůstal ochrnutý, se tak mohl po více než roce postavit na vlastní nohy.
3 fotografie

Po zánětu míchy pomáhá dětskému pacientovi na nohy unikátní chodítko

Krkonoše
Hadza má fyzické aktivity za den asi tolik jako průměrný Američan nebo Evropan za týden.
Hadzové mohou být velkou inspirací pro všechny, kdo touží nejen zhubnout, ale především ozdravit svůj život. Upozornil na to nedávno na svém twitterovém účtu výživový poradce Jiří Klimecký, vystudovaný biochemik a inženýr v oboru analýza potravin a výživa. Při zkoumání metabolismu Hadzů vědci objevili udivující poznatky o tom, jak funguje proces příjmu a výdeje energie.
8 fotografií

Potřebujete zhubnout? Pomůže převratný objev ze života afrického kmene Hadzů

Poradny
Zánět močového měchýře lze léčit i přírodními antibiotiky v podobě D-manózy.
Opakující se bolestivé stavy spojené se zánětem močového měchýře nejsou mezi ženami ničím výjimečným. V touze zbavit se řezání při močení a zároveň vyhnout se antibiotikům, pak ženy často sahají po doporučovaných brusinkách, které ovšem na některé z nich nemají vůbec žádný efekt. Řešením proto mohou být přírodní antibiotika v podobě D-manózy.
6 fotografií

Co na záněty močového měchýře? Zvažte přírodní antibiotika v podobě D-manózy

Zdraví
Horolezec Honza Trávníček může díky biologické léčbě opět zdolávat osmitisícovky.
Lupénce se někdy takticky říká kosmetická vada, jde ale o celoživotní nemoc. Nenapadá bohužel jen kůži. A dosavadní léčebné postupy od ní často úlevu nepřinášely. V posledních letech má ale spousta pacientů novou naději. Že lupénka, neboli psoriáza nějakou dobu může působit jako horší kosmetická vada, ale pak se vše najednou zvrtne, moc dobře ví 46letý horolezec Jan Trávníček z Plzně.
11 fotografií

Lupénka českého horolezce úplně odrovnala. Nyní znovu zdolává osmitisícovky

Zdraví