ŠTÍTEK: Západní Evropa

Orient Express R 1378 včele s 362 168. Mezi Dolní Lhotou a Blanskem.
Velká událost. I když nevšední zážitek trvá jen několik vteřin, stojí za to. Blanenskem ve středu projela legendární vlaková souprava Orient Express. Luxusní vlak, který v minulosti spojoval západní Evropu s Balkánským poloostrovem, lákal na trase mezi Paříží a Istanbulem na směs dobrodružství a romantiky. Tu si ovšem nemohl dovolit každý.

VIDEO: Kus historie v Česku. Blanenskem projel legendární Orient Express

Regiony
Orient Express R 1378 včele s 362 168. Mezi Dolní Lhotou a Blanskem.
/FOTO, VIDEO/ Velká událost. Taková nádhera a luxus se nevidí každý rok. I když nevšední zážitek trvá jen několik prchavých vteřin, určitě stojí za to. Blanenskem ve středu projela legendární vlaková souprava Orient Express. Luxusní vlak, který v minulosti spojoval západní Evropu s Balkánským poloostrovem. Na trase mezi Paříží a Istanbulem lákal na směs dobrodružství a romantiky. Tu si ovšem nemohl dovolit každý.

Blanenskem projel legendární Orient Express. Na trase číhali šotouši s foťáky

Blanensko
V centru Prahy otevřelo první veganské řeznictví v Česku
V centru Prahy otevřelo první veganské řeznictví v Česku, které nabízí tradiční české pochoutky jako vinnou klobásu či tlačenku, ovšem výhradně z rostlinných surovin. Podnik Bezmasna, za nímž stojí Diana Kahleová a David Hůlka, se zaměřuje na výrobu rostlinných alternativ klasických řeznických produktů, čímž reaguje na rostoucí poptávku po vegetariánských a veganských jídlech.
6 fotografií

Tlačenka či tatarák bez masa? V Praze otevřelo první veganské řeznictví v ČR

Ekonomika
Připomenutí 80. výročí Dne D ve Francii.
Město Plzeň se 5. až 9. června účastnilo 80. výročí Dne D ve Francii. Tato největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách, jež začala v Normandii 6. června 1944, znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. Zástupci západočeské metropole na Utah Beach uctili památku všech vojáků, v Arromanches Les Bains zorganizovali ceremonii k novému umístění pamětní desky věnované Československé samostatné obrněné brigádě. Kemp českého klubu vojenské historie Tommy & Yankee, jenž je pravidelný účastník plzeňských Slavností svobody, ve městě Trévierès navštívil prezident Petr Pavel.
8 fotografií

Plzeň si v Normandii připomněla vyloďovací operaci z druhé světové války

Plzeňsko
Sražený rychlík a nákladní vlak v Pardubicích. Fotografie z rána 6. června.
Tragická srážka vlaku RegioJet a nákládní soupravy v Pardubicích opět rozproudila debaty o bezpečnosti vlakové dopravy v Česku. A to nejen z hlediska technického stavu železnice, ale také o zabezpečení cestujících v samotných vlacích a jejich vagonech. Podle experta na dopravu a pedagoga Pardubické univerzity Iva Drahotského příliš možností, jak svoje bezpečí zvýšit, cestující sami nemají. „V případě srážky vlaků nejsou obvykle nijak dopředu varováni, neví, že k nebezpečí dojde,“ říká Drahotský. Hlavní je proto udělat všechno, aby ke srážce vůbec nedošlo.
20 fotografií

Kde je nejbezpečnější místo ve vlaku? Co se zavazadlem? Expert na dopravu radí

Česko
Pavel, syn Renaty Prunnerové.
Nemá žádné příjmy, všechny dávky od státu bere handicapovaný syn a musí z nich vyžít dva. Šedesátiletá Renata Prunnerová z Ostravy pečuje už třicet let o syna Pavla s dětskou mozkovou obrnou, těžkým mentálním postižením a postižením rukou i nohou. „Musím ho mechanicky vyprazdňovat, je inkontinentní, musí ho stále někdo hlídat, jinak si ublíží. Čeká ho také operace, budou mu brát ledvinu. Je toho opravdu moc,“ vyjmenovává.

Třicet let se stará o těžce postiženého syna. Měli bychom brát plat, říká matka

Česko
Dopravce RegioJet představil luxusní salónek na Hlavním nádraží v Praze.
Lidé cestující vlakem, kteří mají rádi pohodlí, se mohou těšit na další novinku. Zatímco České dráhy nedávno představily nejmodernější soupravu ComfortJet, menší dopravce RegioJet přichází s něčím jiným. Cestující z Hlavního nádraží v Praze budou moci vyčkat na svůj vlak v nejluxusnějším salónku. Navíc útrata jde na účet dopravce.
18 fotografií

Káva i zmrzlina. RegioJet představil v Praze svou luxusní čekárnu

Doprava
Morová rána, která v letech 1348 až 1350 zasáhla velkou část západní Evropy, vyvolala masovou hysterii, jež brzy přešla k vraždění Židů. Ti byli obviňováni, že tráví vodu ve studních. Jejich vraždění pak postupovalo Evropou souběžně se šířením nákazy
Léta 1389. V neděli na Velikú noc Židé v Praze jsou zbiti a spáleni, zapsal do svých Pamětí Mikuláš Dačický z Heslova. Strohá věta je připomínkou největšího středověkého pogromu na Židech spáchaného v českých zemích, k němuž došlo 18. dubna 1389, za vlády Václava IV. Zahynula při něm většina obyvatel tehdejšího pražského židovského města.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Krvavé Velikonoce

Tajemné dějiny
Spoj Europrean Sleeper propojí Prahu s Bruselem.
Přímé vlakové noční spojení mezi Českem a západní Evropou se vrací. Noční vlak European Sleeper poprvé propojil Brusel a Prahu, na této trase bude jezdit třikrát v týdnu. Jen s jedním přestupem se pak díky novému spoji lidé dostanou vlakem z Prahy až do Londýna. Další novinkou je přímý spoj mezi Prahou a ukrajinským městem Čop.

Evropský spáč spojuje Brusel s Prahou. Přímý vlakový spoj bude i na Ukrajinu

Doprava
Jaké bude o Velikonocích počasí? To zajímá nejen turisty a sportovce, ale i koledníky, kteří plánují obchůzku ve svátečních krojích.
Jaké bude počasí o letošních Velikonocích? Velikonoční svátky letos připadají na přelom března a dubna, tedy na období, kdy počasí můžeme více než kdy jindy označit za aprílové. Podle meteorologů však bude počasí už týden před oblíbenými jarními svátky nestálé a plné výkyvů. Lidé, kteří si na dny volna plánují turistické aktivity nebo sportování pod širým nebem, jsou určitě zvědaví, zda jim jejich záměry vyjdou. 

O velikonočním týdnu nám počasí předvede, co umí, říká meteoroložka Honsová

Věda
Setkání kovářů. Ilustrační foto.
Po staletí se tradovalo, že řemeslo má zlaté dno. A k tomu se přidávaly zlaté české ruce. Řemeslo i půda se dědily, jméno rodinné firmy se budovalo po staletí. V době rakouské monarchie se o nás říkalo, že jsme kovárnou Evropy. Naši řemeslníci se za svoji práci nemuseli stydět.

Názor čtenáře: Kam zmizely zlaté české ruce?

Čtenář reportér
Na stanicích Shellu se budují stojany umožňující rychlé dobíjení elektromobilů
Murat Birgul má ve společnosti Shell zodpovědnost za oddělení mobility, tedy provoz čerpacích stanic v regionu střední Evropy. Zajímalo nás, jak se klasické čerpací stanice budou měnit v souvislosti s trendy v dopravě. Zatímco vodík je v tuto chvíli poněkud stranou, do popředí se dostává rozvoj sítě pro dobíjení elektromobilů, zejména pro nákladní vozy je důležité také LNG.
4 fotografie

Elektromobilita mění i klasické čerpací stanice. U Shellu již proces začal

Život řidiče
I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Česko
Český premiér Petr Fiala.
V další debatě Deníku s premiérem Petrem Fialou (ODS) byla jedním z témat i vlna protestů zemědělců, kteří se napříč Evropou bouří proti nařízením Evropské unie. Podle Fialy je ale nutné mezi nimi rozeznávat protestující, kteří chtějí reálně řešit stále obtížnější podmínky pro jejich podnikání, a skupinu lidí, kteří se na nich jen přiživují a ve skutečnosti se snaží destabilizovat společnost.

Blokáda Prahy je akce proruských sil, na zemědělcích se přiživují, řekl Fiala

Česko
Martin Mucha, spoluzakladatel a šéf platformy Igluu, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.
Založil jeden nejúspěšnějších realitních serverů v Americe, jako konzultant vedl tým, který prodával jeden z mrakodrapů v New Yorku. Teď se Martin Mucha se svou chytrou platformou s názvem Igluu snaží změnit realitní trh v Česku. Jaké výhody a zlepšení jeho systém přináší, a jak vnímá svět podnikání u nás a v zahraničí? To Martin Mucha prozradil v novém díle podcastu Byznys kafe.

Realitní makléř musí nabízet lepší služby i kupujícím, říká šéf platformy Igluu

Byznys kafe
Scéna Vzkříšení tří chlapců z polyptychu Výjevy ze života svatého Mikuláše z Bari (vyobrazení zázraků). Do italského města Bari v Apulii byly ostatky sv. Mikuláše převezeny v obavě, aby se nestaly kořistí pirátů
I když je v Česku největším postrachem spojeným s mikulášskou obchůzkou čert strkající děti do pytle, je dobré vědět, že některé původní legendy o Mikuláši zmiňovaly historii ještě mnohem děsivější. Mikulášský příběh je také příběhem kanibalského řezníka a masového vraha, který rozřezal tři děti, aby je naložil do okurkového láku.
5 fotografií

Tři rozřezané děti v láku: Nejhrůznější mýtus o svatém Mikuláši je o kanibalismu

Historie
Jen pár stovek metrů od Českých Žlebů natáčeli filmaři další sérii Krále Šumavy pod režijním vedením Damiána Vondráška. Hlavní hrdina Josef Hasil v podání Oskara Hese při natáčení nesměl chybět.
/VIDEO/ Příběh odvahy a nezlomnosti odehrávající se víc než před sedmdesáti lety se vrátí na televizní obrazovky s dalšími díly.Vznikají nové díly příběhu nejznámějšího šumavského převaděče Josefa Hasila, který od konce padesátých let pomáhal lidem s útěkem na svobobdné západní Evropy, v sérii Král Šumavy: Fantom temného kraje.
97 fotografií

Hasil chce z lágru. Natáčí se pokračování Krále Šumavy

Prachaticko
Budova v plamenech. Ilustrační snímek
Nejméně 32 lidí zahynulo a 16 dalších utrpělo zranění při požáru v odvykacím centru v provincii Gílán na severu Íránu. Čtyři zranění jsou v ohrožení života, uvedla agentura AFP. Požár se podle vyšetřovatelů mohl začít šířit od topení. Policie už zadržela vedoucího zařízení kvůli podání vysvětlení, uvedla agentura Reuters s odvoláním na íránská média.

Při požáru odvykacího centra v Íránu zemřelo 32 lidí. Další jsou zranění

Svět