ŠTÍTEK: západní svět

Táborští hokejisté zvítězili v Ústí nad Labem přesvědčivě 7:2.
Už dvanácté kolo měla v obou skupinách na programu nadstavbová fáze hokejové II. ligy. Jihočeši si vedli s rozdílnými úspěchy. Zatímco Tábor v elitní osmičce v Ústí nad Labem zvítězil s přehledem 7:2, písecký celek ve druhé skupině především vinou nepovedené druhé třetiny prohrál na ledě Benátek nad Jizerou 3:4.

Táborskou kanonádu kalí ztráta kapitána, Písek marně dotahoval

Hokej
Hokejisté Písku porazili v nadstavbě II. ligy Hronov 8:4 a stvrdili tak záchranu v soutěži.
Oběma jihočeským hokejovým klubům se zápasy 10. kola nadstavbové fáze II. ligy vydařily na jedničku a navíc byly velice produktivní. Tábor v elitní osmičce porazil Děčín vysoko 8:1, stejný počet gólů pak obstarali i písečtí hokejisté v druhé skupině, pro které výhra nad Hronovem 8:4 zároveň znamená definitivní záchranu v soutěži.

Střelecké manévry. Hokejisté Tábora i Písku zasypali soupeře osmi góly

Hokej
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská vojska loni 24. února vpadla na Ukrajinu, ve čtvrtek tvrdil, že Rusko válku nerozpoutalo, ale naopak se ji snaží ukončit. Na konferenci diskusního klubu Valdaj v černomořském letovisku Soči také ujišťoval, že Rusko je tak veliká země, že nepotřebuje cizí území. Putin ve svém projevu tvrdil, že vše zavinil Západ a že Rusko jen odpovídá na západní tlak.
11 fotografií

Snažíme se ukončit válku. Cizí území nepotřebujeme, prohlásil Putin v Soči

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin na přehlídce při příležitosti Dne vítězství, 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě
/Od zvláštního zpravodaje Deníku/ Projev Vladimira Putina před ruskými poslanci, politiky a vojáky Ukrajince nezaujal. „Od Putina nečekáme nic dobrého. Proto mě ani nenapadlo projev sledovat,“ říká manažerka Ludmila, kterou Putin před rokem už podruhé za posledních deset let vyhnal z jejího domovského města na Donbasu. Ani někteří ukrajinští novináři, kteří museli sledovat projev takříkajíc z profesionální povinnosti, se mnohdy nedodívali na celý. „Po patnácti minutách jsem to vypnul, byla to jen snůška lží a plánů, které se nikdy nesplní,“ říkal mi odpoledne při kávě jeden z nich.
6 fotografií

ANALÝZA: Putinův projev ukrajinskýma očima

Státy mimo EU
Ruský prezident Vladimir Putin pronesl 21. února 2023 k zákonodárcům projev o stavu země.
Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil s tradičním poselstvím k ruskému federálnímu shromáždění, v němž obvinil Západ z rozpoutání války na Ukrajině a ze snahy zničit Rusko. Putin také ohlásil pozastavení účasti Ruska v dohodě Nový START, omezující počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v reakci na projev agentuře Reuters řekl, že Putin, který před rokem nařídil ruskou invazi na Ukrajinu, ztratil kontakt s realitou. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg ujistil o další alianční podpoře Ukrajiny.
4 fotografie

Za válku na Ukrajině může Západ, Rusko se ji snažilo zastavit, prohlásil Putin

Svět
Jindřichohradečtí basketbalisté porazili v závěrečném utkání základní části I. ligy béčko pražského USK na jeho hřišti 81:65.
Jindřichohradečtí basketbalisté v závěrečném utkání základní části I. ligy zvítězili na palubovce béčka pražského USK 81:65. Ve skupině Západ tak obsadili druhou příčku za Pískem a ještě společně s Litoměřicemi postoupili do nadstavbové fáze, v níž se utkají s nejúspěšnější trojicí skupiny Východ, tedy se Svitavami, Novým Jičínem a Basketem Brno U23.

Hradečtí basketbalisté vyhráli v Praze, nyní je čeká nadstavba

Ostatní sporty
Příslušníci Ukrajinské povstalecké armády (banderovci) přibližně v roce 1947, na snímku neznámý partyzánský oddíl v oblasti Rivne
Před 75 lety došlo na Slovensku v okolí hory Ľupčianské Magury ke střetu 18 československých vojáků s banderovskou skupinou Volodymyra Jemeljanoviče Ščyhelského, známějšího jako Burlak či Burlaka. V této bitvě, nazvané bitva u Partizánské Ľupči, utrpěla československá armáda největší ztráty, jaké kdy v bojích s banderovci poznala. Přechod banderovců přes naše území představuje dodnes ožehavé téma.
19 fotografií

V bitvě s banderovci utrpěli Čechoslováci těžké ztráty, boj ale skončil čestně

Česko
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek slovy „ať to zkusí“ komentoval tvrzení, že Západ chce porazit Rusko na bojišti. Při setkání s předsedy poslaneckých klubů ruského parlamentu také prohlásil, že Rusko ještě „nic vážného“ na Ukrajině nezačalo a Západ by měl pochopit, že prohrál hned v úvodu ruské "„speciální operace“, tedy invaze na Ukrajinu. Rusko neodmítá jednání o míru, ale čím více se tato jednání budou odsouvat, tím těžší bude se s Ruskem domluvit, varoval.
144 fotografií

Rusko ještě nic vážného nezačalo, uvedl Putin. Západ ale údajně již prohrál

Státy mimo EU
Ruský prezident Vladimir Putin
Moskva je podle Vladimira Putina otevřená dialogu o strategické stabilitě a nešíření zbraní hromadného ničení. Ruský prezident to prohlásil na mezinárodním právnickém fóru v Petrohradu a text jeho videovystoupení zveřejnil Kreml. Podle Putinova úřadu se ovšem nyní rozhovory s Washingtonem o této otázce nechystají. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že mezi Rusko a Západ se spouští nová železná opona.

Putin je otevřený dialogu o nešíření jaderných zbraní. Jednání se ale nechystá

Svět
Britská spisovatelka J.K. Rowlingová.
Autorka ságy o kouzelnickém učni Harrym Potterovi J. K. Rowlingová se ohradila proti slovům ruského prezidenta Vladimira Putina. Vůdce Kremlu prohlásil, že Západ se snaží "zrušit" Rusko a ruskou kulturu kvůli jeho tradičním postojům, stejně jako se distancoval od Rowlingové kvůli jejím názorům na transgenderové osoby. Podle Rowlingové není Putin nejlepším kritikem západních poměrů, vzhledem k tomu, že vraždí, tráví a vězní své oponenty. Informoval o tom list The Times.

Západ chce zrušit Rusko stejně jako Rowlingovou, řekl Putin. Autorka se ohradila

Státy mimo EU
Průmyslová zóna Chrudim-západ
Dlouhých šestnáct let se Chrudimi nedařilo odkoupit pozemky v průmyslové zóně Západ od soukromých vlastníků. Je jich celkem dvanáct a nyní už s prodejem souhlasí. Až na jednu výjimku, a to pětaosmdesátiletého seniora, který žije sám bez rodiny v Los Angeles. Právě na něm stojí transakce za více než 16 milionů korun. Nezbývá tedy, než za ním zaletět do Ameriky.
4 fotografie

Prodej pozemků v průmyslové zóně vázne na muži z Los Angeles. Radní tam poletí

Chrudimsko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Pět dní. Tak dlouho trvalo prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a jeho odvážnému národu transformovat politiku Západu vůči Rusku. Brutální ruská invaze na Ukrajinu ukázala vzdor a neskutečnou sílu země i jejího prezidenta, kteří pro změnu v přístupu vůči Rusku udělali víc než třicet let summitů, politických resetů a zúčtování s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
8 fotografií

Sláva Zelenskému! Jak ukrajinský prezident transformoval politiku Západu

Státy mimo EU
Vojáci na rusko-ukrajinské hranici
Na východních hranicích Evropské unie je dnes největší napětí za mnoho posledních let a mnozí se ptáte, zda hrozí válka. Otevřeně řečeno na Ukrajině hrozí. Rusko přesunulo k ukrajinské hranici mohutné jednotky dosahující síly armád největších zemí EU. A vůči NATO a USA vzneslo požadavky na návrat do situace před rozšířením aliance na Východ. V této analýze vám Deník nabízí pro lepší orientaci tři scénáře, jak by se mohla situace na východě vyvinout.
144 fotografií

Válka o Ukrajinu na 25 procent bude. Tři scénáře vývoje konfliktu s Ruskem

Státy mimo EU
U nás v Klánovicích jsme se my kluci dělili na dvě skupiny. Tenisty a fotbalisty. Byl jsem tenista a přes určitou noblesu a mnohá další kouzla bílého sportu jsem jednu věc fotbalistům záviděl. A to byla možnost remízy, kterou bílý sport neznal. Zatímco fotbal mohl skončit po devadesáti minutách jedna jedna a obě mužstva odcházela spokojena, při zápase tenisovém musel někdo prohrát a někdo vyhrát. Třeba o jeden jediný míček, ale vyhrát. Remíza byla nemožná.

Polská remíza a dobré vítězství

Komentáře
Původní letiště v Erdingu, kam zamířila letadla pilotů utíkajících z Československa
Počátkem roku 1950 začala skupina dopravních pilotů ČSA připravovat koordinovaný úlet tří letadel na Západ. Po důkladné přípravě zvolila datum 24. března s tím, že dojde ke změně kurzu tří Dakot startujících ráno přibližně ve stejný čas z letišť v Bratislavě, v Brně a v Ostravě. Jako místo pro přistání na Západě byla vybrána základna US Air Force u Mnichova.
6 fotografií

Hazard ve vzduchu. Před 70 lety pilotům ČSA vyšel plán, jak dostat lidi na Západ

Zprávy z Česka
Původní letiště v Erdingu, kam zamířila letadla pilotů utíkajících z Československa
Počátkem roku 1950 začala skupina dopravních pilotů ČSA připravovat koordinovaný úlet tří letadel na Západ. Po důkladné přípravě zvolila datum 24. března s tím, že dojde ke změně kurzu tří Dakot startujících ráno přibližně ve stejný čas z letišť v Bratislavě, v Brně a v Ostravě. Jako místo pro přistání na Západě byla vybrána základna US Air Force u Mnichova.
6 fotografií

Hazard ve vzduchu. Před 70 lety pilotům ČSA vyšel plán, jak dostat lidi na Západ

Česko
Liberečtí basketbalisté.
V 9. kole první basketbalové ligy skupiny Západ přivítali liberečtí basketbalisté na palubovce ve sportovní hale v Hodkovicích nad Mohelkou tým USK Praha B. Pražané potvrdili roli favorita a pod Ještědem zvítězili bezpečně 80:52.

Liberečtí basketbalisté znovu prohráli

Ostatní sporty
Josef Hasil obdržel v roce 2001 od prezidenta Václava Havla medaili Za hrdinství
 V pátek zemřel v USA ve věku 95 let protikomunistický odbojář Josef Hasil, známý jako Král Šumavy. Uvedl to dnes server Blesk.cz, kterému informaci potvrdil Hasilův syn Josef Vávra. Někdejší pohraničník Hasil pomohl na přelomu 40. a 50. let 20. století desítkám lidí, dostat se přes hranice na Západ. V odboji pokračoval navzdory perzekucím jeho blízkých komunistickým režimem i přes ohrožení vlastního života. Nezastavilo ho ani vězení, kam ho po udání režim poslal. V roce 2001 dostal od prezidenta Václava Havla medili Za hrdinství. Bývalý ministr kultury Daniel Herman, který se s Hasilem znal, ČTK řekl, že bojovat proti režimu se zbraní v ruce bylo pro Hasila jako věřícího velmi těžké rozhodnutí.

Zemřel „Král Šumavy“ Josef Hasil. Protikomunistickému odbojáři bylo 95 let

Svět
Fany a pes.
Kino Sokol chystá ke 30. výročí Sametové revoluce tematické projekce filmů pod názvem Svobodný víkend, které se tématu dotýkají. Lukáš Kadava z Nymburského kulturního centra upozorňuje na mimořádný animovaný snímek Fany a pes. Ten bude promítnut v neděli 17. listopadu od 16 hodin.

Kino promítne animák o revoluci

Nymbursko
Zdeněk Lhotský, sklářský výtvarník.
Školství se dnes skloňuje ve všech pádech nejen v souvislosti s platy učitelů. Stalo se i tématem pro panelovou diskuzi o odborném školství, kterou nedávno pořádal Deník. Mezi pozvanými byl i světově uznávaný sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský, autor mnoha významných děl, z nichž asi největší zájem veřejnosti vzbudil monumentální skleněný sarkofág pro dánskou královnu Margaret.

Sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský: Studenti musí vědět, proč se učí a co je cíl

Liberecko
Zdeněk Lhotský, sklářský výtvarník.
Školství se dnes skloňuje ve všech pádech nejen v souvislosti s platy učitelů. Stalo se i tématem pro panelovou diskuzi o odborném školství, kterou nedávno pořádal Deník. Mezi pozvanými byl i světově uznávaný sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský, autor mnoha významných děl, z nichž asi největší zájem veřejnosti vzbudil monumentální skleněný sarkofág pro dánskou královnu Margaret.

Sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský: Studenti musí vědět, proč se učí a co je cíl

Z okolí
Zdeněk Lhotský, sklářský výtvarník.
Školství se dnes skloňuje ve všech pádech nejen v souvislosti s platy učitelů. Stalo se i tématem pro panelovou diskuzi o odborném školství, kterou nedávno pořádal Deník. Mezi pozvanými byl i světově uznávaný sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský, autor mnoha významných děl, z nichž asi největší zájem veřejnosti vzbudil monumentální skleněný sarkofág pro dánskou královnu Margaret.

Sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský: Studenti musí vědět, proč se učí a co je cíl

Z okolí
Islámský stát - vlajka, ilustrační foto
Turecko začalo s deportací zajatých bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS) do jejich domovských zemí. Podle tureckého ministerstva vnitra již zemi opustil americký a německý bojovník, ještě dnes by je měl následovat dánský příslušník IS. V příštích dnech pak Ankara plánuje vyhostit dalších 21 lidí, informují světové agentury. Turecká média uvedla, že dnes vyhoštěný Američan uvízl na turecko-řeckých hranicích, jelikož ho ani jedna ze zemí nechce pustit na své území.

Evropští bojovníci IS se vrátí domů. Turecko začalo deportovat zajatce

Svět
Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.
Německo je Čechům vděčné za roli, kterou sehráli při pádu berlínské zdi v roce 1989, řekl dnes ČTK bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. To, co se tehdy odehrálo na západoněmecké ambasádě v Praze, kde se po tisících shromaždovali východní Němci toužící vycestovat na Západ, bylo podle něj jedinečné a přispělo ke scelování Německa. Schröder to řekl v Berlíně po setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Bývalý kancléř Schröder: Německo je Čechům vděčné za jejich roli při pádu zdi

Svět