ŠTÍTEK: zelenina

Většina lidí sází zeleninu na jaře. Ani v červenci však není pozdě. Naopak se pak člověk může radovat z čerstvých výpěstků i na podzim a v zimě.
Mnoho zahrádkářů dodnes věří, že s koncem léta končí i možnost vypěstování si čerstvé zeleniny. Opak je pravdou. Podzimní zahrádkaření může být stejně bohaté jako jarní sezóna. Správně vybrané plodiny přinesou úrodu i během chladnějších měsíců. Zahrádkář z Valašska Roman Paťava prozradil, jak na to, aby člověk sklízel čerstvou zeleninu i kolem Vánoc.
10 fotografií

Zahrádkář z Valašska sklízí čerstvou zeleninu i kolem Vánoc. Je čas zasít, radí

Zahrádkaření
Bylo by potřeba chodit zhruba 4,7 hodiny, abyste spálili energii ze smaženého sýra.
Pro ty, kdo se snaží v létě zbytečně nepřibrat, je stravování během letní dovolené velké téma. U stánků s rychlým občerstvením, kterých je ve všech turistických centrech i na koupalištích spousta, se totiž na dietáře příliš nemyslí. Nutriční terapeutka Karolína Beranová poradila pár tipů, jak v létě neztloustnout a jak lákadlům z rychlých občerstvení odolat.

Letní pasti: Co s tělem udělá zmrzlina, co pivo a za jak dlouho vychodíte smažák

Zdraví
Soukromý zemědělec z Hoštky na Litoměřicku se brání proti polním krádežím zveřejňováním osob, které mu kradou úrodu na poli.
Na Štětsku se extrémně rozmohly krádeže na polích. Hospodáři se mu brání nejen tím, že volají policii. Další na ně vypsal odměny. Paní M. z Hoštky, žena ze Zahořan, paní K. z Polep. Muž na čtyřkolce z Vetlé, pán na kole z Vrbice, paní se psem z Vrutice a dvojice v zeleném BMW z Prahy… To jsou jen někteří zloději, které už dopadl Zdeněk Voldřich při krádeži zeleniny na rodinných polích u Mastířovic a Svářenic.
7 fotografií

Jak na divokém západě: Zemědělci pijí krev zloději zeleniny, vypsal na ně odměny

Z okolí
Jak celerové řapíky, tak celerové bulvy jsou velmi zdravé.
Celeru si lidé moc nepovažují. A přitom je to zdroj vitaminů i minerálů, který má řadu prospěšných účinků na lidský organismus. Zdravý je jak celer bulvový, tak celer řapíkatý. Navíc jde o nízkokalorickou potravinu, takže se výborně hodí do jídelníčku lidí, kteří usilují o zhubnutí. Podle některých výzkumů při konzumaci celeru dokonce spálíte víc kalorií, než jich přijmete. Tato křupavá zelenina navíc dokáže zahnat chuť na sladké.

Obyčejná zelenina? Možná. Ale pomůže zahnat chuť na sladké a zhubnout

Za jídlem
Nejlepší v kuchyni jsou malé cuketky do patnácti centimetrů délky, a delikatesou jsou i plněné květy.
Cukety slaví na zahradách, balkonech a posléze v kuchyních velký boom. Ať už podlouhlé, kulaté či baňaté, skvěle chutnají všechny. Ani jejich pěstování není žádná velká věda a zvládnou ho i méně zkušení zahrádkáři. Jedno úskalí přesto cukety mají; občas záplavou květů naslibují bohatou úrodu, ze které nakonec nic není. Odpověď na otázku, kde se stala chyba, není nijak složitá. Na vaše cukety nejspíš zapomněly včely.
5 fotografií

Spousta květů a plody žádné? Úrodu cuket může překazit jedna věc

Zahrada
Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Zdraví
Čas melounů je v plném proudu. Řada supermarketů ho nabízí v rámci nejrůznějších akcí za dobrou cenu. Vybrat takový, který bude i lahodný, však není vždy jednoduché.
Jíst melouny se vyplatí. Obsahují totiž množství zdraví prospěšných látek. Zejména pak lykopen, který pomáhá zabránit vzniku rakoviny a má pozitivní vliv na srdce. Jenže v obchodech bývá poměrně složité poznat dokonalý meloun - jak chuťově, tak konzistencí. Existuje však několik spolehlivých znaků, díky nimž člověka nečeká po rozříznutí melounu zklamání.
4 fotografie

Jak poznat ten nejlepší meloun už v obchodě? Pomůžou 3 triky odborníků

Zahrada
Rajčata se vyplatí zařazovat do jídelníčku pravidelně
Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.

Dva zajímavé recepty: Oblíbená zelenina snižuje riziko rakoviny i nemocí srdce

Za jídlem
Řapíkatý celer je skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě.
Řapíkatý celer se sice v žebříčcích oblíbené zeleniny nedrží na špici, ale měl by. Je totiž skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě. Celer obsahuje velké množství vody a vlákniny, která podporuje trávení, pomáhá snižovat chuť k jídlu a udržet pocit sytosti. Trochu zvláštní chuť celeru zkrátka bohatě vyváží množství jeho zdravotních benefitů.
9 fotografií

Obyčejná zelenina plná vlákniny: pomůže zatočit s nadváhou i se zadržováním vody

Zdraví
Nejen v kuchyni - i v lékárničce má přírodní jablečný ocet svoje místo.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek. 
6 fotografií

Zázrak, nebo mýtus? Jablečný ocet vědce zatím nepřesvědčil, kuchaře rozhodně ano

Za jídlem
Ve Vojnicích u Olomouce začal populární samosběr česneku, 29. června 2024
Stovky lidí se tento víkend sjížděly na pole na okraji Vojnic na Olomoucku, kde v sobotu 29. června začal samosběr česneku. Loni byl zájem o zeleninu enormní, v okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava. To se v sobotu ráno nestalo, zejména díky dobré organizaci a kvalitnímu značení. Česneku je podle pěstitele letos dostatek a nehrozí, že by jej zákazníci vysbírali během pár hodin.
20 fotografií

Je krásný a za pár korun. Pro česnek míří na pole u Olomouce davy lidí

Regiony
Červená řepa se vždy používala jako lidový lék.
Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.

Červená zelenina snižuje riziko rakoviny střeva, někdo by ji ale jíst neměl

Zdraví
Blíží se populární samosběr česneku. Ten v Těšeticích, části Vojnice, vypadá krásně. Pěstitel Ladislav Kašpar nově sestavil speciální ceník, zákazníkům chce vyjít maximálně vstříc
Příští týden začíná v Těšeticích na Olomoucku oblíbený samosběr česneku. I přes rozmary počasí vypadá plodina podle tamního pěstitele Ladislava Kašpara velmi dobře. Cena bude lidová - a druhý den ještě klesne. Jedná se o pokus, jak zajistit, aby všichni na pole nezamířili v jediný den. Loni byl nápor tak obrovský, že v obci nedaleko Olomouce kolabovala doprava. 
12 fotografií

Oblíbený samosběr česneku u Olomouce startuje. Nabídne lidové ceny

Regiony
Blíží se populární samosběr česneku. Ten v Těšeticích, části Vojnice, vypadá krásně. Pěstitel Ladislav Kašpar nově sestavil speciální ceník, zákazníkům chce vyjít maximálně vstříc, 18. června 2024
Samosběr zeleniny začíná v Těšeticích, část Vojnice, v sobotu 29. června sklizní česneku. Podle pěstitele Ladislava Kašpara i přes letošní rozmary počasí vypadá plodina velmi dobře. Cena bude lidová, a už druhý den klesne. Podle pěstitele se jedná o pokus, jak zajistit, aby se na poli nepotkali v jeden čas všichni zájemci o plodinu. Vloni byl nápor tak obrovský, že v okolí obce nedaleko Olomouce kolabovala doprava.
12 fotografií

Samosběr česneku u Olomouce začíná. Ceny lidové

Olomoucko
Blíží se populární samosběr česneku. Ten v Těšeticích, části Vojnice, vypadá krásně. Pěstitel Ladislav Kašpar nově sestavil speciální ceník, zákazníkům chce vyjít maximálně vstříc, 18. června 2024
Oblíbený samosběr zeleniny začíná v Těšeticích, části Vojnice, příštm týden sklizní česneku. Podle pěstitele Ladislava Kašpara i přes letošní rozmary počasí vypadá plodina velmi dobře. Cena bude lidová, a už druhý den klesne. Podle pěstitele se jedná o pokus, jak zajistit, aby se na poli nepotkali v jeden čas všichni zájemci o plodinu. Vloni byl nápor tak obrovský, že v okolí obce nedaleko okresu Prostějov kolabovala doprava.
12 fotografií

Samosběr česneku je tady. U Těšetic startuje příští týden. Ceny lidové

Prostějovsko
Pomazánka s ředkvičkami může být ideální snídaně, svačina nebo zdravá večeře.
Hledáte tip na zdravou a chutnou večeři nebo svačinu, jejíž příprava vám zabere jen pár minut? Vsaďte na ředkvičky. Pokud vám nerostou na zahrádce nebo na balkoně, koupíte je teď čerstvé v každém marketu. Když k nim přidáte tvaroh a voňavé bylinky jako pažitku nebo petrželku, potěšíte chuťové buňky a ještě uděláte něco pro své zdraví.

Kuličky plné vitamínů: Pomazánka z ředkviček chutně, zdravě, levně a rychle

Za jídlem
Chřest je vhodnou dietní potravinou pro všechny, kteří chtějí shodit pár kil. Navíc čistí cévy a ledviny.
Chřest patří mezi jednu z prvních sklízených jarních plodin. Těší se velké oblibě. I proto se na mnoha místech pořádají chřestové slavnosti, kde lze tuto chutnou a zároveň léčivou zeleninu vyzkoušet na mnoho způsobů. Chuť chřestu však oceníte, i když ho připravíte jen tak doma v pekáčku. A co víc, pročistí vám cévy i ledviny a ještě pomůže shodit přebytečné kilogramy.

Zkuste i vy zeleninu, která může různě chutnat. Zbaví vás kil a pročistí cévy

Ženy
Polévka je snadný způsob, jak do jídla dostat spoustu důležitých živin.
„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.

Proč se vrátit k polévkám? Talíř plný bílkovin a vlákniny pomůže s hubnutím

Zdraví
Konzumace většího množství mrkve pomáhá dosáhnout stejného zbarvení pokožky, jako po oslunění.
Už jste někdy slyšeli o mrkvovém opalování? Konzumace levné křupavé zeleniny údajně dokáže zajistit hezké zbarvení pokožky. Navíc ji má chránit před UV zářením. Zajímalo nás, co je na tom pravdy. Zjišťovali jsme také, jestli je mrkev skutečně zdravá na oči, jak jsme slýchávali jako malí. V dnešním článku zjistíte, na co je celkově dobré mrkev jíst i jak často bychom si ji měli dopřávat. Za pozornost stojí především jedna látka, kterou tato zelenina obsahuje v hojném množství.

Krásně hnědá kůže bez nezdravého opalování? Stačí jíst levnou a chutnou zeleninu

Zdraví
Okurky. Ilustrační foto
Od 1. května 2004, kdy Česká republika doplnila mapu států Evropské unie, se objevují obavy, že přítomnost Česka v tomto společenství pod diktátem Bruselu zničí národní suverenitu. A to nejen tu politickou, ale také hospodářskou. Jedním z nařízení, které měly zavařit tuzemským zemědělcům, mělo být údajné znemožnění prodávat křivé ovoce a zeleninu. Jedná se přitom jen o mýtus. Za to velmi rozšířený, který i po dvaceti letech lidé vnímají jako stoprocentní pravdu. 

Mýty a fakta o Evropské unii. Jak to bylo s křivými banány a okurkou

Evropa pro Čechy