ŠTÍTEK: Zoologická zahrada Ostrava

Zoo Ostrava v sobotu 1. června přivítala čtvrtmiliontého návštěvníka. Proběhl tu také Den dětí.
Předpověď počasí byla na sobotu celkem nejistá, nakonec ale ranní vydatný déšť vystřídalo krásné slunečné počasí, které vydrželo až do odpoledne. Program u příležitosti Dne dětí tak proběhl v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava bez omezení a přilákal bezmála šest tisíc lidí. A byl mezi nimi i letošní čtvrtmiliontý návštěvník. Zoo přivítala jubilejního návštěvníka o téměř tři týdny dříve než v loňském roce.
3 fotografie

Zoo Ostrava přivítala na Den dětí čtvrtmiliontého návštěvníka

Ostravsko
 Jana Ulbrichová
Historie 1. Hradecké zemědělské sahá do roku 1995, kdy si tehdejší zakladatelé vybrali pro jednu z prvních zemědělských akciových společností v okrese Opava do názvu právě číslici jedna. Výraz „Hradecká“ pak odkazuje na původní sídlo společnosti ve městě Hradec nad Moravicí. Dnes hospodaří na necelých 1900 ha zemědělské půdy, prioritou je pak chov krav s tržní produkcí mléka, který čítá 540 kusů dojnic.

Ke krajině přistupujeme s plnou zodpovědností, říká Jana Ulbrichová

Podnikání
Předávání ocenění Zoo Ostrava.
Ve středu 15. května proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže o odchov a stavbu v zoologických zahradách sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad - Bílý slon 2023. Zoo Ostrava do ní přihlásila celkem devět odchovů vzácných druhů a dvě stavby. Z přihlášených odchovů byli do užšího hodnocení nominováni outloni malí v kategorii Savci a krokodýlovci čínští v kategorii Ostatní. 

Mláďata krokodýlovců ze Zoo Ostrava bodovala v Bílém slonovi

Ostravsko
Jaguarundi.
Jaguarundi je malá kočka, přesto svým vzhledem spíše připomíná lasicovitou šelmu. V Zoo Ostrava je tento druh chován už od 90. let 20. století. Začátkem května přivezli chovatelé novou samici, která by měla vytvořit pár s tamním samcem a oživit chov této kočkovité šelmy příbuzné gepardovi a pumě.

Nová partnerka pro samce jaguarundi v Zoo Ostrava

Ostravsko
Gibon bělolící.
/FOTOGALERIE/ Vietnamazing je název nové kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, která se věnuje ochraně unikátní přírody ve Vietnamu. Jsou do ní zapojeny i zoologické zahrady z České republiky a Slovenska, včetně Zoo Ostrava. Již ve středu 1. května se zde můžete o fauně Vietnamu dozvědět více během speciálního programu. A co více - v areálu zoo mohou také zamilované páry využít některý z rozkvetlých stromů k prvomájovému políbení.
54 fotografií

1. máj v Zoo Ostrava: Vietnamazing aneb Poznejte unikátní přírodu Vietnamu

Ostravsko
Vstup do Zoo Olomouc. Ilustrační foto
Návštěva Zoo Olomouc se od 1. března prodraží. Cena základního vstupného v hlavní sezoně se podle nového ceníku navyšuje o 20 korun na 160. O dvacku jde nahoru i vstupenka pro děti od 3 do 14 let a studenty. Mění se zároveň formát rodinného vstupného, zavádí se nové rodinné vstupenky odstupňované podle počtu doprovázených dětí. 
64 fotografií

Vstupné do olomoucké zoo zdražuje. Kolik se platí jinde?

Olomoucko
Knižní festival na Černé louce, ilustrační foto.
Jak si užít nastávající víkend? Na Ostravsku si můžete zajít na Knižní festival konaný v areálu výstaviště na Černé louce společně s výstavou Dovolená 2024. S dětmi se pobavíte v Zoo Ostrava nebo na výstavě SvětLEGO kostek. A to zdaleka není vše. Bohatý kulturní program proběhne i v dalších regionech Moravskoslezského kraje. Zde je naše nabídka.

Víkendové tipy: v Ostravě na Knižní festival, Svět lega, ochutnávku vína a hokej

Ostravsko
Nový lev indický je v Ostravě.
Před časem avizovaná výměna samců lvů indických mezi Krakovem a Ostravou proběhla. V úterý 20. února před polednem dovezli krakovští kolegové svého samce a zpátky do Krakova si zase odvezli toho ostravského. Nakládání a vykládání obou lvů proběhlo bez komplikací.

V Zoo Ostrava se zabydluje nový samec lva indického

Ostravsko
Rodina jeřábů bělošíjích.
Historicky první mláďata jeřábů bělošíjích, která se podařilo v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava v loňském roce odchovat, jsou dva samci. V minulém týdnu byli oba v rámci Evropského chovného programu převezeni do zoo v Belgii. V celé Evropě byla mláďata tohoto vzácného ptačího druhu v uplynulé sezóně kromě Ostravy úspěšně odchována pouze ve třech dalších zoo.
3 fotografie

První odchovaní jeřábi bělošíjí v Zoo Ostrava odcestovali do zoo v Belgii

Čtenář reportér