Jak květiny vědí, kdy přišel čas rozkvést?

Příroda se řídí vlastním časem. Dosud žádná z vědeckých studií neuměla přesně vysvětlit podrobný proces kvetení. Nyní výzkum identifikoval buňky, které pomáhají při produkci důležitého genu označovaného Flowering locus T (FT).

Zdroj: Profimedia.cz

FT je velmi důležitý protein, který „cestuje“ z listů rostliny až na vrchol výhonku, kde spouští kvetení. Vědci z Cornellovy univerzity v New Yorku chtěli odhalit, které buňky tento protein produkují.

Věděli, že u rostlin se proces rozkvětu spouští spolu se změnou délky dne. Některé rostliny kvetou jen na jaře či na podzim, kdy je den kratší, proto se jim říká krátkodenní. Jiné vyžadují pro tvorbu květů delší letní den a označujeme je jako dlouhodenní.

FT se přenáší přes floém rostliny. U cévnatých rostlin je floém systémem pletiv, která rozvádí organické živiny (produkty fotosyntézy), především sacharózu, do všech částí rostliny, kde je třeba.

Zdroj: Youtube

Ve své studii se vědci zaměřili na Arabidopsis neboli Huseníček a tabákovou rostlinu Maryland Mammoth.

Vzhledem k tomu, že cévy listů jsou velmi malé, a navíc jsou pokryty fotosyntetickými buňkami bohatými na zelený chlorofyl, identifikování buněk, které produkují FT, bylo velmi obtížné. Profesor biologie rostlin a vedoucí výzkumu Robert Turgeon proto se svým týmem použil fluorescenční proteiny, které zvýraznily oblasti, ve kterých byl FT vyroben.

„Jde o velmi komplikovanou síť, kterou nelze plně pochopit, dokud si neuvědomíte, co se s jednotlivými buňkami děje, proto je jejich geografie tak důležitá,“ řekl Robert Turgeon.

Zdroj: Youtube

Fluorescenční proteiny ukázaly dva jedinečné soubory doprovodných buněk ve floému, kde byl produkován FT, a to u obou druhů rostlin. Ve chvíli, kdy vědci tyto doprovodné buňky usmrtili, proces kvetení se zpozdil.

Výsledky výzkumu tak odhalily důležité vnitřní fungování procesu v rostlinách, jenž může do budoucna hodně pomoci. „Pochopení, kde se FT nachází, a jak je spolupracuje s jinými faktory, je velmi důležitý krok pro pěstitele, kteří nyní můžou jemně manipulovat s dobou květu,“ dodal nadšeně vědecký tým.