Vlak letěl s pasažéry poprvé rychlostí 500 km/h, dokazuje video

Prvních 100 cestujcích se svezlo vlakem závratnou rychlostí 500 km/h mezi japonskými městy Uenohara a Fuefuki. Souprava vznášejícící se na magnetickém polštáři prolétla po trati dlouhé jen 27 kilometrů.

Japonský maglev
Japonský maglev
Zdroj: JR

Experimentální maglev Šinkansen tak zvýší rychlosti dosavadních vlaků, které jezdily rychlostí kolem 320 km/h. Nové rychlovlaky budou na základě testovaných variant jezdit v soupravách o 16 vozech, které najednou přepraví až 1000 cestujících.

Zdroj: Youtube

První šinkansen začal v Japonsku jezdit v roce 1964 při příležitosti letních olympijských her. Rychlovlaky na centrálním japonském ostrově ročně přepraví kolem 151 milionů cestujících a patří k nejvytíženějším na světě.

Spodní hranicí pro třídu rychlovlaků je rychlost 250 km/h. Rychlovlaky už dosáhly mnohem vyšší rychlosti, a teoreticky je horní hranice neomezená, omezuje ji ovšem spotřeba energie a efektivita provozu. Ryclostní rekord na "železnici" drží opět Japonci jejichž vlak dosáhl již v roce 2005 rychlosti  581 km/h. Poprvé však jela souprava rychlostí 500 km/h s cestujícími. Rychlodráhy, které jezdí rychlostí přesahující 400 km/h, začali budovat také Číňané.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Související články