Putování za báječnými výhledy do Krkonoš

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Při cestách do českých hor vyhledávají návštěvníci a turisté nejen nejvyšší vrcholky, ale také putují za krásnou přírodou a nádhernými výhledy.

Krkonoše jsou plné míst, která stojí za to objevovat.
Krkonoše jsou plné míst, která stojí za to objevovat.
Zdroj: PR

Mezi Krkonošská nejlepší místa pro výhled rozhodně patří vyhlídka z nejvyšší české hory Sněžky. Z jejího 1603 m.n.m vysokého vrcholu lze za dobré viditelnosti spatřit v celé kráse Obří důl a na polské straně se pak návštěvníci mohou kochat údolím říčky Lomničky. Majestátní vrchol přitahoval lidi od nepaměti. Nejprve to byli hledači drahých kamenů, poté zde bylo poutní místo a dneska je Sněžka mekkou turistů jak z Polska, tak z České republiky.

Nahoru vede lanovka z Pece pod Sněžkou, ale pravý horal dá přednost náročnější, ale o to krásnější pěší trase. Na výběr je hned z několika variant. Pro méně zdatné turisty se nabízí trasa z Horní Malé Úpy, kde lze pohodlně zaparkovat. Poté vede nahoru červená turistická značka po stezka česko-polského přátelství. Od chaty Jelenka se pak stoupá strmě vzhůru přes Obří hřeben až na vrchol. Celková délka trasy je 8 km a o výhledy do krajiny zde není nouze.

Penzion Pec pod SněžkouZdroj: PR

O poznání náročnější variantou je putování přes Obří důl. Tato trasa se považuje za tu nejkrásnější. Vede skrz Obří důl, přes Studniční horu a odměnou za náročné stoupání jsou nádherná panoramata místní dramatické krajiny. Délka trasy je zhruba 7 km.

Návštěvníci, kteří plánují strávit v Krkonoších delší dobu a nespokojí se jenom s jednodenní návštěvou by rozhodně měli zvolit trasu, která vede z populárního zimního lyžařského střediska Špindlerův Mlýn přes Kozí hřbety. Při putování zda turisté narazí na známou vyhlídku Krakonoš. Ve výšce 1421 m.n.m. jde o nejvyšší bod Kozích hřbetů.

Labská BoudaZdroj: PR

Jako na dlani je zde pohled na Medvědím, Kotel či Žalý a na severozápadním okraji pak na Mužské a Dívčí kameny, Malý Šišák či údolí Bílého Labe. Dechberoucí zážitek na této vyhlídce  je ovšem dostupný pouze za dobrého počasí a mimo zimní sezónu. Prudká trasa se nachází na lavinovém svahu, a proto je sem v zimě vstup zakázán. V letních měsících lze ovšem pokračovat v trase dále až k proslulé Luční boudě, která stojí na pláních pod Sněžkou již od 16. století. Ubytování s výhledem na Sněžku je mimořádným zážitkem.

Zajímavostí je to, že tato bouda je nejenom nejvýše položeným ubytovacím zařízením v České republice, ale také to, že je zde pivovar, který vaří chutné pivo Paroháč.

Krkonoše jsou plné míst, která stojí za to objevovat, ale také chránit. Návštěvníci by při putování po vrcholcích hor a dbát nařízení KRNP. Jde nejen o jejich bezpečnost, ale o ochranu území, které je velmi hodnotné a vzácné.