18 milionů narozených dětí aneb Odstartoval čínský babyboom

V lednu 2016 zrušila Čína politiku jednoho dítěte, která byla v zemi zavedena od roku 1979. Zjistilo se totiž, že populace stárne a chybí práceschopní lidí. Dětí přibývá. Je jich ale dost?

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Od chvíle, kdy ve více než miliardové zemi bylo najednou rodinám povoleno mít dvě děti, zaznamenala Čína velký nárůst nově narozených dětí. Za rok 2016 vzrostl počet o 7,9 % a porodnost byla nejvyšší od roku 2000. Nejméně 45 % dětí se přitom narodilo ženám, které již jedno dítě měly. Ukazuje se tak, že babyboom je odpovědí na zrušenou politiku jednoho dítěte.

Jaké tresty ženám hrozily za porušení politiky jednoho dítěte?

  • vysoké pokuty
  • povinné zavedení antikoncepce ve formě nitroděložního tělíska

Rodiny se často upínaly k jednomu dítěti jako pokračovateli rodu. Proto, když žena zjistila, že čeká holčičku, mnohdy se rozhodla pro potrat. Docházelo tak k nerovnováze mezi počtem mužů a žen. Zároveň slábla mladá generace, a tím pádem i pracovní síla.

I přes babyboom se ale předpokládalo, že se pro druhé dítě rozhodne mnohem více rodin. Výzkumy totiž ukazují, že mnoho párů chce mít pouze jedno dítě, nehledě na politiku. Často o tom rozhoduje i finanční situace rodiny.

Demograf Yuan Xin, z Nankai University však zůstává klidný. Odhaduje, že nejvíce dětí přijde na svět teprve letos a příští rok: „Ženy, které se narodily mezi lety 1970 a 1980, vědí, že mají na druhé dítě ještě čas. Je také potřeba si uvědomit, že politika jednoho dítěte byla zrušena teprve nedávno."

Mohlo by vás zajímat: