600 let staré mayské doutníky na aprílové aukci

Jak to bylo s nálezem starých doutníků doopravdy? A jak na to zareagovali vědci?

600 let staré mayské doutníky na aprílové aukci
600 let staré mayské doutníky na aprílové aukci
Zdroj: archiv

Pořádně vyvedený aprílový žertík se tento rok povedl společnosti Famous Smoke Shop. Ta na svých webových stránkách ohlásila nález 600 let starých mayských doutníků v tak dokonalém stavu, že se dokonce dají kouřit. Zpráva je plná různých nenápadných legrácek, například údajný archeolog, který měl depozit objevit, si pochvaluje, že je to skutečně výjimečný nález, protože „je to teprve potřetí, co popisek na mayské nádobě skutečně odpovídal jejímu obsahu.“

Článek vrcholí zábavným líčením, jak muzeum, do kterého se doutníky později dostaly, přemýšlelo, co s tolika exempláři udělat. Část měli rozdělit různým sbírkám, ale co se zbytkem? Pak je ale napadlo, že doutníky jsou v použitelném stavu a koneckonců byly vyrobeny proto, aby se vykouřily. Rozhodli se tedy, že uspořádají aukci a půl tisíciletí staré tabákové smotky prodají.

Tou dobou už podle autorů mělo být zřejmě čtenářům jasné, že se jedná o aprílový žertík, protože takto by žádné muzeum se vzácným nálezem nikdy nezacházelo. Autoři článku však nepočítali s tím, že odborníci na předkolumbovskou Mezoameriku jsou pěkní suchaři a berou věci zatraceně vážně. Odkaz na aprílový článek se se vší seriózností objevil na odborném fóru Aztlan, kde vyprovokoval důstojnou diskuzi o mayském tabáku. Někteří z jejích účastníků ohlásili objev na svých blozích, a jeden pak dokonce začal vznášet pochybnosti, jestli je připravovaná aukce vůbec legální, a zda by se neměla uvědomit guatemalská vláda.

Poté, co moderátor fóra taktně upozornil diskutující, že se jedná o aprílový vtípek, nastalo ve virtuálních kuloárech rozpačité mlčení.

Ilustrační foto: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články