Antižvýkačkové komando, které mění odpadky v tenisky

Obyvatelé hlavního města Nizozemska už nemusí mít strach, že si jim na botu nalepí odhozená žvýkačka. Realizace se dočkal skvělý nápad na recyklaci a na světě jsou originální sportovní boty vyrobené ze žvýkaček sesbíraných v ulicích.

Chodníky Amsterdamu nabízejí dostatek "materiálu" na výrobu ojedinělých bot.
Chodníky Amsterdamu nabízejí dostatek "materiálu" na výrobu ojedinělých bot.
Zdroj: Profimedia.cz

Ročně na chodnících v Amsterdamu skončí neuvěřitelných 3,3 milionů kilogramů žvýkaček a město dosud muselo vynaložit miliony na vyčištění ulic.

Městská organizace I Amsterdam se rozhodla spojit s návrhářskou firmou Explicit Wear a se společností Gumdrop a výsledkem byl návrh bot, na jejichž výrobu se použijí právě odhozené žvýkačky z chodníků holandského velkoměsta.

Zdroj: Profimedia.cz

Na čtyři páry sportovních bot Gumshoe využije firma zhruba 1 kg žvýkaček. „Zjistili jsme, že žvýkačky jsou vyrobeny ze syntetické gumy, díky čemuž jsme mohli vytvořit nový typ gumy,“ řekla Anna Bullus, generální ředitelka a designérka společnosti Gumdrop.

„Dlouho jsme hledali způsob, jak to udělat, aby si lidé uvědomili problém znečištění měst a najednou tu máme produkt z něčeho, co všichni bez mrknutí oka odhodí,“ řekl mluvčí Jonathan Van Loon.

Zdroj: Profimedia.cz

Kromě podrážky, která je z 20 % ze žvýkaček, je zbytek boty vyroben z kůže. Společnost teď hledá způsob, který by umožnil zákazníkům zrecyklovat staré žvýkačky a vyměnit si tak za poplatek podrážky bot. Tvůrci ojedinělého nápadu chtějí rozšířit svůj projekt do dalších velkoměst. A věří, že bude zájem…

Boty, které nesou otisk holandského velkoměsta, jsou srovnatelně odolné jako klasické sportovní boty, a navíc je tu výhoda vůně žvýkaček, beze jakýchkoli stop po lepivosti. V létě jdou Gumshoe do prodeji s orientační cenou 190 euro.

Mohlo by vás zajímat: