Recyklace v pravěku změnila člověka. Před 13 000 lety se něco stalo

Jak byly pro naše pravěké předky důležité nástroje? Co pro ně znamenaly? A když předměty dosloužily, pokoušili se je ještě nějak zachránit, nebo je využít jinak? Anebo je prostě odhodili a šli hledat další?

Recyklace v pravěku změnila člověka. Před 13 000 lety se něco stalo
Recyklace v pravěku změnila člověka. Před 13 000 lety se něco stalo
Zdroj: archiv

Svět před 13 000 roky byl úplně jiný než ten současný – všude bylo téměř neomezené množství zdrojů i prostoru, kam dále expandovat. Přesto se zdá, že návyky lidí z paleolitu byly ve vztahu k nástrojům i dalším zdrojům až pozoruhodně blízké tem dnešním. 

Sedmý kontinent je z odpadků. Má čtyřikrát větší rozlohu než Německo

O tom, jak fungovala ekonomika v době paleolitu víme pramálo. Studie katalánských archeologů, kteří zkoumali artefakty v Molí del Salt ve španělské provincii Tarragona, naznačuje, že byla komplikovanější, než jsme si doposud mysleli. Její součástí bylo třeba i recyklování. 

Recyklace není vynález 20. století

„Abychom poznali, zda jde opravdu o recyklované kamenné nástroje, musíme rozeznat, že mají artefakty dvě odlišná stádia. Jedno z nich musí být jasně před recyklací, to druhé zase po ní. Naše studie je první, která se tomuto problému opravdu systematicky věnovala,“ popsal vědecký záměr archeolog Manuel Vaquer. Proto si vědci vybrali spálené kamenné artefakty z Tarragony, právě na nich se dá nové opracování relativně snadno odhalit. 

Výsledky naznačují, že v době kamenné se recyklovalo často. Recyklovaly se zřejmě především předměty, které sloužily v domácnosti a recyklace probíhala rychle a asi dost náhodně. Když rodina z doby kamenné potřebovala rychle nějaký jednoduchý nástroj, recyklovala jiný, který už pro svůj původní účel nestačil nebo rovnou dosloužil. Zato třeba mezi loveckými nástroji jako třeba hroty k oštěpům se recyklované předměty nenašly vůbec. A naopak – artefakty, které kombinovaly dvě funkce, se vyráběly téměř jen pomocí recyklace. 

Změna návyků mění člověka

Celé to naznačuje, že udržitelnost byla pro lidi doby kamenné zcela přirozeným tématem. Pro tehdejší populaci to znamenalo snadnější přístup ke zdrojům kvalitního kamene, který se hodil především na činnosti, které zajišťovaly lidem obživu. Fakt o recyklování v době kamenné však pro naše poznání tehdejších lidí znamená mnohem víc, Pokud lidí dokázali efektivně recyklovat, nemuseli tak často přesídlovat za novými zdroji. Komunity se tedy začaly usazovat, mohly na jednom místě zůstávat delší dobu. 

Největší objev mexické archeologie všech dob slaví 60. výročí. Dodnes je však velkou záhadou

To pochopitelně měnilo další návyky pravěkého člověka. Nejenže tak získávali vztah k místu, kde žili, ale také to pro ně možná znamenalo objevení vlastních dějin. Podle katalánských archeologů mohli lidé recyklovat i velmi staré kusy kamenných nástrojů, které v místech osídlení byly před mnoha a mnoha generacemi a zbyly zde po úplně jiných kulturách…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články