Barma: Nečekaný nález drahokamu

Horníkům ve státě Kačin na severu Barmy se podařil neuvěřitelný kousek. Našli obrovský nefrit, jehož hodnota dosahuje 4 miliard korun.

Horníci považují nález obřího nefritu za dobré znamení pro jejich zemi.
Horníci považují nález obřího nefritu za dobré znamení pro jejich zemi.
Zdroj: Profimedia.cz

Každé srdce hledačů drahých kamenů muselo zajásat nad velikostí nefritu, který objevili horníci při hloubení vzácných drahokamů v dole na severu Barmy. Valoun váží neuvěřitelných 175 tun, je dlouhý 5,8 metru a vysoký 4,3 metru. Odhadovaná hodnota dosahuje v přepočtu 4 miliardy korun. Cena za kilogram by mohla být i dvacetkrát vyšší, pokud by byl nefrit leštěný a opracovaný. Předpokládá se ale, že nefrit bude takový, jaký je, odeslán rovnou do Číny, která má pro tento drahokam slabost. V době čínských císařů byl nefrit symbolem absolutní moci a dnes ho mají v oblibě hlavně bohatí Číňané, kteří si z něj nechávají vyrábět šperky a sochy.Horníci považují nález obřího nefritu za dobré znamení pro jejich zemi.Zdroj: Profimedia.cz

Nefrit

Jde o drahokam, který je velmi odolný proti poškrábání a nárazům. Velmi oblíbený byl už v Babylonu a ve staré Číně. Sumerové tvrdili, že dokáže efektivně řešit různé neočekávané životní situace. Číňané ho zase s oblibou používali při náboženských obřadech. Jeho barva je tmavě zelená, vzácně i bílá. K největším producentům na světě patří právě Barma. Těží se ale i v Britské Kolumbii a v Kanadě.

Mohlo by vás zajímat

Opuštěný solný důl v Rumunsku uprostřed Transylvánie ohromuje svou velikostí i historií