Opuštěný solný důl v Rumunsku uprostřed Transylvánie ohromuje svou velikostí i historií

Obrovský opuštěný solný důl je turistickou atrakcí, památníkem a léčebnou v jednom.

Zdroj: Wikipedia

Solný důl Turda najdete v Rumunsku v župě Cluj. Má kromě obrovské rozlohy i zajímavou historii. Nikdy se zde k těžbě neužívaly výbušniny - všechna sůl se zde těžila ručně nebo strojově - a o to víc nabývá velikost na významu. 

Historie vytesaná do zdí

Od 2. století se zde těžila sůl a po pádu římské říše se v těžbě pokračovalo. Vytěžily se zde 3 miliardy tun soli a po zavření zde vznikl rozsáhlý podzemní svět. V roce 1832 byl důl opuštěn, za druhé války sloužil jako úkryt pro civilisty a na začátku 90. let byl znovuotevřen pro veřejnost.

Renovace prostor začaly až v roce 2008. Investice asi 6 milionů dolarů pomohla dát místo do reprezentativní podoby a turisté se začali hrnout. Pobyt v solné jeskyni má i léčebné účinky na alergii, astma. K účinkům přispívá i ionizovaný vzduch, nepřítomnost patogenních bakterií, vlhkost a zdejší tlak. Uvnitř se drží stálá teplota 10–12 °C.

Některé původní nástroje byly opraveny a znovu zprovozněny - jako turistické atrakce. Třeba panoramatické kolo, jež umožňuje turistům vidět stalagmity, které v jeskyni za tisíc let vznikly. V útrobách se také nachází malé azurové jezero. 

Podívejte se na video z této solné jeskyně:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články