Buddhismus ve spojení s vědou: Čína investovala do robotického mnicha

Budhistický chrám Longquan na okraji Pekingu se rozhodl nalákat nové příznivce pomocí moderních technologií. Vyvinul proto robotického mnicha, který umí zpívat mantry, dokáže se přesunout na hlasový pokyn a dokonce vést jednoduchou konverzaci.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Říkají mu Xian'er. Měří šedesát centimetrů a podobá se kreslené postavičce mnišského novice ve žlutém hávu s oholenou hlavou. Na hrudi skromně drží dotykovou obrazovku, díky které dokáže zodpovědět dvacet jednoduchých otázek týkajících se buddhismu.

Mistr Xianfan, Xian'erův tvůrce, tvrdí, že robotický mnich je perfektní způsob, jak v Číně šířit moudrost buddhismu. „Věda a buddhismus nejsou v rozporu, právě naopak. Mohou být vzájemně kompatibilní."

Pod pečlivým dozorem oficiální čínské ateistické komunistické strany se náboženství pomaličku plíží zpět do běžného života. Podle Xianfana buddhismus vyplňuje mezeru v rychle se měnící společnosti, ovládáné chytrými telefony. „Buddhovo učení přikládá velký význam srdečnosti a soucitu a klade důraz na duchovní svět jedince," vysvětluje tvůrce robotického mnicha.

Tvůrce Xianfan nejprve vymyslel stejnojmennou kreslenou postavičku. Chrám následně vydal speciální komiks a pár let poté se zrodil robot.

Xian'er byl vyvinut jako společný projekt odborníků na technologii a umělou inteligenci z nejlepších univerzit v Číně. Veřejnosti byl představen v říjnu minulého roku. V chrámu Longquan se příliš nezdržel. Povětšinou cestuje po robotických a inovačních veletrzích a převážnou část svých dní tráví meditací na poličce.

Tvůrce nejprve vymyslel stejnojmennou kreslenou postavičku. Chrám následně vydal speciální komiks a pár let poté se zrodil robot. Nyní se vyvíjí nový model Xian'era, který byl měl disponovat pestřejší škálou funkcí.

Mohlo by vás zajímat: