Češi nevynikají jen v hokeji, ale i v pašování vzácných zvířat

Češi jsou na přední pozici žebříčku v pašování exotických zvířat. Hrajeme doslova první ligu.

Češi nevynikají jen v hokeji, ale i v pašování vzácných zvířat
Češi nevynikají jen v hokeji, ale i v pašování vzácných zvířat
Zdroj: archiv

Nelegální obchod se zvířaty je velmi výnosný byznys. Ale stejně jako jiné nelegální obchody není příliš „vidět“. Může se směle postavit vedle byznysu s drogami nebo zbraněmi točí se v něm pododobné množství peněz. Specializujeme se především na obchodování se vzácnými ptáky a plazy. Nepašují se pouze živá zvířata, ale také výrobky ze vzácných živočichů (kly, výrobky z exotických kůží nebo přímo vycpaná zvířata). Cena některých zvířat se pohybuje v milionech korun.

Bez poptávky není nabídka

Pašeráci jsou samozřejmě viníky, ale jejich zákazníci, které většinou nikdo netrestá, jsou na úplném začátku tohoto nebezpečného začarovaného kruhu. Jsou jeho příčinou.

Móda je byznys s tvrdým diktátem. Kůže exotických hadů je považována za exkluzivní, trvanlivou a je ceněna pro svoji krásu. V dnešní době je však možné napodobit téměř jakýkoli materiál, a tak můžete mít "hadí" kabelku, aniž by muselo být usmrceno jakékoli vzácné zvíře. Bohužel platí, že čím jsou daná zvířata vzácnější, paradoxně se výrobky z nich stávají žádanější (a dražší). Jsou totiž exkluzivnější.

Zájemců o exotická zvířata je nejvíce z Evropy (Švýcarska, Německa, Nizozemska, Belgie, Itálie a také z Česka, které již dávno neslouží jako tranzitní země) a z Číny. 

Hrajeme první ligu

V nedávné době objevili bulharští celníci v autobuse z Česka desítky pašovaných živočichů (krajty, chameleony ještěrky, škorpiony a další). Živočichové byli převáženi v taškách a celníci tvrdili, že byl doslova zázrak, že to zvířata vůbec přežila. V prosinci loňského roku například jeden Čech vezl ve svém kufru téměř 250 zvířat… V roce 2010 byl do Česka propašován papoušek ara kobaltový. To je jeden z nejvzácnějších druhů papouška na světě. Žije jich už jen necelá tisícovka. Cena se pohybuje v milionech korun. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A takových příběhů se odehrává ročně desítky. Češi bývají součástí mezinárodních gangů. Stejně jako v případě brazilské skupiny pašeráků, kteří byli odhaleni asi před dvěma lety. Asi 80 lidí mělo na svědomí pašování až půl milionu zvířat do Evropy. Během jediného roku.

I turisté přispívají k vymírání ohrožených druhů

Na dovolené si musíte ale dát pozor i na suvenýry, protože pokud si chcete přivézt výrobky z ohrožených živočichů nebo rostlin, může vám hrozit až 8 let vězení, pokud bude výrobek za seznamu Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Turisté si rádi vozí z dovolených suvenýry, neznalost ohrožených druhů a neopatrnost je ale nemůže omlouvat. 

CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Jejím účelem je regulace mezinárodního obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Tato regulace je nutná kvůli efektivní ochraně některých druhů před vyhubením v přírodě, protože jejich odchyt či sběr pro mezinárodní obchod je velmi rozsáhlý a je jedním z nejzávažnějších faktorů ohrožujících tyto druhy na přežití. Regulace obchodu je prováděna systémem vývozních a dovozních povolení (tzv. permity CITES). CITES se vztahuje na živé organismy, ale i na jejich části či výrobky z nich. V současné době má úmluva CITES již 175 členských zemí, Česká republika je členskou zemí od  roku 1993.

Vliv internetu je nedozírný

S nástupem internetu obchodování se zvířaty dostalo jinou dimenzi. Virtuální byznys se stává součástí reality. Podle tiskové zprávy CEEweb for Biodiversity (síť organizací ze zemí střední a východní Evropy zabývajících se ochranou přírody a welfare zvířat) se tak obchod ještě rozvíjí. Eliminuje totiž prostředníky a stává se tak ještě výnosnějším. A navíc umožňuje anonymitu. 

Nejvyšší počet nabídek ohrožených druhů se nachází na polských a ukrajinských webových stránkách. Odhaduje se, že v obou těchto zemích, každý den v roce 2011, bylo možné nalézt přes tři tisíce nabídek, týkajících se více než 14 000 exemplářů – včetně živých vlků, hnědých medvědů, ohrožených krajt, slonoviny, výrobků z kůže kobry a mnohých dalších. Většina nabídek se týká ptáků, plazů a bezobratlých (především chráněných druhů pavouků).

 

Kam se obrátit?

V Česku má tuto problematiku na starosti Česká inspekce životního prostředí. Sleduje internetové stránky nabízející k prodeji exempláře ohrožených druhů živočichů a rostlin a rozesílá výzvy k odstranění problematických inzerátů, zjištěné případy nelegálního obchodu prošetřuje či dává podněty k řešení kompetentním orgánům.

Takže kdybyste se o nějakém podezřelém jednání dozvěděli, určitě se obraťte právě na ně. 

Nezlepšují se metody jen pašeráků, ale i policie

Před dvěma lety vyvinul Kriminalistický ústav digitální atlas zvířecích chlupů. Měl by pomáhat při odhalování pašeráků a pytláků chráněných zvířat. Identifikace výrobků z exotických zvířat totiž není vůbec jednoduchá. 

Tato první česká digitální databáze obsahuje vzorky asi tří set druhů zvířat žijících v Česku, ale i exotických druhů. 

A jaký je váš názor? Koupili byste si vzácné zvíře, i když byste si nebyli jistí jeho původem? A jak jste opatrní při vývozu suvenýrů? Zajímáte se o jejich původ?

FOTO: Isifa 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články