Co je na obrázku? Neznámá planeta ve vesmíru? Velký omyl!

Připomíná vám to něco? Mělo by. Jde totiž o docela známou věc. Nápověda níže.

Co je na obrázku? Neznámá planeta ve vesmíru? Velký omyl!
Co je na obrázku? Neznámá planeta ve vesmíru? Velký omyl!
Zdroj: archiv

Na fotografiích vidíte neobyčejné fotografie docela obyčejného bublifuku…

Bublifuk nám asi připomíná dětství. Bubliny je různě velké, a hlavně duhově zabarvené. A nejlepší bylo pozorovat, až prasknou nebo zmizí… Vysvětlit, jak se bubliny vytvářejí, je však docela věda.

Bublifuk využívá povrchové napětí a proud vzduchu, kterým se vyplní slabá membrána ze speciální kapaliny. Vzduch ji začne deformovat, membrána se začíná natahovat a vytvářet bubliny různých tvarů a velikostí. Každé těleso přirozeně vzniká za pomoci co nejmenšího množství energie, takže mají bubliny většinou tvar koule.

Se zvětšováním objemu působí čím dál větší tlak vzduchu, který proudí okolo, takže se bublina dřív nebo později "odlepí" a odletí pryč…
 

Stěny jsou čím dál tenčí a bublina později praskne. Stěnu může porušit i jakýkoli předmět - změní se totiž napětí na povrchu. 

 Víte o tom, že existují takzvaní bublináři neboli lidé, kteří se živí vytvářením duhových bublin?

 

Na malbách vlámských malířů jsou vyobrazeny děti hrající si s bublifukem. Nápad prodávat bublifuky komerčně měla americká firma až ve 40. letech 20. století. Ale bublifuk není jen hračkou pro děti. Mýdlovými bublinami se inspirovalo spoustu architektů a designérů. A divíte se jim?

FOTO: Isifa / Jane Thomason

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články