Doprava na Bali

Doprava na Bali je kapitola sama o sobě. Jízda vlevo je asi to jediné, co je na zdejších silnicích pravidlem. Ničím jiným si být jistí nemůžete. Dovolená na Bali je totiž opravdový zážitek.

Doprava na Bali

Jakmile se octnete na letišti a nasednute do taxi nebo pronajatého auta, dojde vám, že na ostrově bohů zřejmě pravidla stanovili opravdu bohové sami.

Pravidla tu totiž téměř neexistuji, na silnicích nezahlédnete žádné značení s povolenou rychlostí a pravidlo že helmu na skútru musíte mít pořád, dodržuji všichni pouze na místní hlavní cestě. Ta se jmenuje Bypass, a místní jí považují za dálnici.

Ač provoz na balijských silnicích může na první pohled připomínat naprostý chaos, jsou tu i nepsaná pravidla, která ač neznalému turistovi nedávají smysl, je nutné je dodržovat.

V první řade je důležité to, ze se tu jezdí na červenou! Ano čtete správně. Pokud jedete rovně a nikam neodbočujete, můžete jet na červenou, která je pouze indikátorem stůj pro odbočující.

Je to občas dost nepřehledné a proto u velkých križovatek zpravidla stojí policista, který hned velmi rád vysvětlí, jak to tady na Bali funguje.

Informace však poskytuje výhradně za poplatek – totiž pokutu, kterou vám musí vystavit protože jste zastavili na červenou :)

Zastavení na červenou bývá tím nejčastějším přestupkem, který našinci na tomto ostrově mohou spáchat.

Dalším velice běžným přestupkem je stav vašeho opálení. Když se totiž projíždíte v autě nebo na skútru a je na vás vidět ze jste sluničko neviděli už půl roku, jste pro místni policii snadná kořist.

To kvůli tomu, že místní policie ví, že jste pravděpodobě zrovna dorazili na Bali a bude vás možné obviňovat z přestupku, který jste možná ani vůbec neprovedli.

Vychytralí policisté totiž počitají s tím, že jste tu tak krátce a neměli jste ještě čas nasbírat informace u večere od dalšich turistů, jak to tady vůbec na silnicich chodí. Na Bali se jednoduše musí smlouvat, a to i s policíí, stejně jako na trhu. Když vás zastaví za nezastavení na červenou, je potřeba se ohradit tím, že se u nás doma prostě na červenou zastavuje a je to pro nás přirozené.

Dalši věcí co vás na Bali určitě pobaví je fakt, že Balijci na skútru skoro žijí. Jsou schopni přepravit cokoliv - čtyrčlennou rodinu, 20 slepic, malý zverimex, pojízdnou polívkarnu zvanou Bakso a přitom ležérně při jízdě pokuřovat tolik oblíbené hřebíčkové cigarety.

Indonésané mohou řídit motocykl od 15 let. Ovšem na vedlejších silnicích zcela běžně uvidíte šestiletého klučinu, který se prohání ulicemi s kamarády na skútru bez helmy, ale se souhlasem rodičů.

Další zajímavostí je doplňování paliva. Pokud uvidíte na okraji cesty malý stánek s lahvemi vodky, vězte, že to není vodka, ale benzín pro skútry a motorky. Stačí jen zastavit a nechat si načepovat u této miničerpací stanice. Za litr benzínu tu zaplatíte 5000 rupií, tzn asi 10 korun.

Jedno je jisté, na silnici to nikdy není nuda a je potřeba být neustále na pozoru. Na silnicích se totiž rádi vyhřívají balijští psi, kterým hluk vůbec nevadí a někdy se ani neráčí zvednout, když se na ně střemhlav řítí skupina automobilů. Nezbývá než dát slušné pozdravení, objet pány psy a pokračovat v jízdě dál.

Nejbezpečnejší alternativou je pronajmout si řidiče a pěkně ten celý shon pozorovat a fotit z okénka. Mužete tak bezstarostně pozorovat úžasný nekontrolovatelný chaos, na který budete ještě dlouho vzpomínat.


Autor: Gabriela Charvátová, Dovolená Bali

Průvodkyně a cestovatelka žijící dlouhodobě na Bali.

Související články