Dům v Mexiko City, kde zemřel Trockij. Průvodcem je vnuk zavražděného

Revoluce požírá své děti. V případě Lva Trockého to platí bezezbytku. Spolu s Leninem z Ruska udělal bolševický stát a soudruzi, jak je jejich dobrým zvykem, ho později zabili. Dům v Mexiku, ve kterém se to stalo, slouží dnes jako muzeum.

Dům v Mexiko City, kde zemřel Trockij. Průvodcem je vnuk zavražděného
Dům v Mexiko City, kde zemřel Trockij. Průvodcem je vnuk zavražděného
Zdroj: archiv

V Mexiku City jsem často pobývala u přátel v malebném předměstí zvaném Coyoacán. Je to stará vesnička postavená v koloniálním architektonickém stylu a místem, kde se ve vyhnanství usadil ruský odpůrce stalinismu, Lev Trockij se svou ženou a vnukem. Bylo to v roce 1936, kdy mu byl v Mexiku poskytnut azyl, a kde žil až do roku 1940, kdy byl zavražděn sekerou. Vila byla zrekonstruována v roce 1990 k příležitosti 50. výročí atentátu a dnes je z ní muzeum.

Vnuk našel dědu v kaluži krve

Já jsem si prohlédla dům, kde rodina dále žila i po smrti Trockého, s nejlepším možným průvodcem: Estebanem Volkovem, vnukem Trotského, který jako čtrnáctiletý chlapec našel doma dědečka v kaluži krve. Viděla jsem díry po kulkách z prvního nezdařeného pokusu zavraždit Trockého v roce 1940, kdy mexický příznivec stalinismu, slavný malíř David Alfaro Siqueiros, a jeho  partička grázlů napadli dům a potřísnili ho kulkami. Všichni v rodině útok přežili, pouze Esteban měl od kulky zraněnou nohu.

 

Dům je zachován v původním stavu a dnes se o něj stará nadace. Je trošku ošuntělý, ale patina mu přidává na autentičnosti.  Pracovna, kde byl Trockij nakonec smrtelně zraněn za tři měsíce po prvním nepodařeném atentátu španělským komunistou a Stalinovým agentem Ramonem Mercadorem, je plná starých, politických, filozofických a dějepisných knih a pracovní stůl vypadá, jako by od něj Trockij právě vstal.

Pomník s vytesaným srpem a kladivem v zahradě mezi tropickými stromy značí místo, kde jsou oba Volkovovy prarodiče pohřbeni. Esteban se snaží zachovat památku po své ruské rodině, i když sám se cítí být Mexičanem; v Mexiku vychoval čtyři dcery. Jedna z nich, Veronica Volkow, je známá mexická spisovatelka.

Místo, které si zachovalo nostalgickou tvář

Dům stojí v tiché ulici lemované stromy, nedaleko Coyoacánského náměstí. Coyoacan je bývalá malá vesnička na okraji Mexico City, která je už dnes ale nezaměnitelnou součástí velkého, více než dvacetimiliónového mraveniště. 

 Přestože Mexico City prošlo v posledních několika dekádách velkými změnami (nutnými k tomu, aby se do něj všichni vtěsnali a hlavně aby se mohli přesouvat z místa na místo) tak, že se zbouraly celé ulice a čtvrti ve prospěch výstavby nových dálnic, jež město protínají, Coyoacan zázračně přežil a zachoval si své historické domy, kostely ze španělských dob, malebné restaurace, kavárny a tržiště.

Aztécké ženy v tradičních kostýmech zde prodávají typické mexické dobroty vyrobené z kukuřičných tortil, a flašinetáři hrají jako o závod, aby si vydělali na příští jídlo. Z restaurací se line vůně tradiční a nefalšované mexické kuchyně, kde hlavní ingrediencí jsou kukuřice a chilli papričky.

Byli s malířkou víc než přátelé?

Zde se odnepaměti usazovala mexická intelektuální a umělecká elita a usadil se zde i Trockij. Tady, nedaleko od něj, bydlívala i malířka Frida Kahlo v domě, který se jmenuje Casa Azul nebo Modrý dům.

 

Občas se svým milencem a pozdeji manželem Diego Riverou, občas sama. Oba byli aktivní komunisté a přátelé Leona Trockého. Dokonce se říká, že bujará a sexuálně odvázaná Frida měla s Trockým milenecký vztah. Esteban to ale popírá.

Trockij, Stalin, Frida i Diego jsou už dávno  mrtví. Trockého muzeum ale žije dál díky poslednímu pamětníkovi oné éry, Estebanu Volkovovi.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

 

Související články