Exkluzivně pro National Geographic: Nezkrocené řeky USA

Málo známý americký federální zákon chrání stovky nedotčených vodních toků déle než čtyřicet let.

Zdroj: archiv

Nezkažená řeka je dnes v této zemi velmi vzácná.

Kánoe plující uprostřed hor a lesů je obrazem americké divočiny, kterou si snad každý odnesl z četby dobrodružných románů o zálesácích. Tento obraz však mohl zůstat jen čítankovým mýtem, protože i Amerika prodělala hlad po zkrocení svých řek s pomocí přehrad a jejich ještě intenzivnějšímu využívání pro výrobu elektřiny, těžbu všeho druhu a zavlažování.

„Nezkažená řeka je dnes v této zemi velmi vzácná,“ řekl prezident Lyndon Johnson při podpisu Wild and Scenic Rivers Act v roce 1968. Zákon o divokých řekách účinně ukončil éru budování přehrad ve 20. století. A stal se základem postupně rozšiřovaného seznamu chráněných řek. Původně šlo jen o osm toků a některé oblasti, ale postupem času se seznam rozrostl na 200 řek v celých Spojených státech a v Portoriku.

Toto číslo je však jen zlomek procenta (0,35 %) z celkového počtu více než 250 000 amerických řek. Tento říční systém představuje celkově na délku přes 5,6 milionu kilometru. A mnohem více než chráněno je značné množství toků meliorováno (378 000 kilometrů) a zkroceno přehradami (966 000 kilometrů řek), což mimo jiné způsobilo vymizení poloviny ploch pokrytých mokřady. Navíc je 40 % amerických řek a potoků příliš znečištěno na to, aby se v nich dalo rybařit nebo koupat. Není proto divu, že téměř třetina sladkovodních ryb v USA je ohrožena.

Znečištěním zdrojů vody jsou přitom ohroženi i sami lidé. Například u vodních zdrojů  pro San Francisco odborníci diskutují o tom, zda je horší pro místní obyvatele znečištění, které mají na svědomí zemědělci a farmaceutické firmy, nebo přísady, které jsou do vody oficiálně přidávány při čištění vody. Chlorovaní vody totiž podle některých výzkumů vedlo například v oblasti Washingtonu k uvolňování těžkých kovů do pitné vody, takže jejich obsah překročil tisícinásobně přípustnou úroveň.

Řada odborníků, kteří se zabývali toxicitou pitné vody, upozorňuje na souvislost se zvýšeným výskytem rakoviny a některých degenerativních chorob. Protože takto kontaminovaná voda je nebezpečná především pro těhotné ženy.

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články