Egyptské ženy skákáním přes budovy bourají konzervativní tradice

Skupinka žen se jednou týdně potkává v opuštěném parku na předměstí Káhiry, aby zde trénovaly překonávání všech možných překážek. Otevřeně tak vyjadřují nesouhlas s konzervativními společenskými normami své země.

Zdroj: archiv

Parkour je disciplína francouzského původu, která zahrnuje běh, lezení, a především skákání přes libovolné překážky od větví přes kameny, skály až po zábradlí a betonové zdi.
 
Přestože na první pohled působí parkour jako akce určená bezhlavým milovníkům adrenalinu, jeho základem je trénink pohybů a rozvoj těla i mysli, aby se člověk ve všech situacích – i v okamžiku ohrožení – pohyboval klidně a sebejistě. A to je v Káhiře obzvlášť důležité. Z průzkumu z roku 2017 vyšlo najevo, že právě tady se ženy ze všech velkoměst cítí nejméně bezpečně.

A parkour zaznamenává úspěch. Vloni se Velká Británie stala první zemí, která jej oficiálně uznala jako sport. V Egyptě se mu dosud věnovala jen hrstka mužů. Nyní ale skupina egyptských žen trénuje už půl roku, a to jednou týdně pod vedením Mohameda Omrana. Jejich cílem je vytvořit první profesionální ženský parkourový tým v Egyptě.

Intenzivní soustředění na budování síly často sleduje zvědavý dav, na které působí akční ženy trochu jako zjevení. Lidé si je často fotí a natáčejí. Ony se nebrání, naopak chtějí šířit myšlenku, že žádný sport není určen pouze mužům.
 
"Je jasné, že se najdou lidé, kteří naše směřování nepřijmou. Je pro ně nemyslitelné, aby se egyptské ženy věnovaly nějakému sportu, natož veřejně na ulici,“ uvědomuje si částečnou konzervativnost své země jedna z dívek.