Konečně! Ženy v Saudské Arábii dostaly po 10 letech povolení řídit auta

Saudská Arábie jako jediná země na světě zakázala vydávat ženám řidičské průkazy. Od 24. června už ale zase můžou sednout za volant, aniž by byly stíhané. Končí tak rozhodnutí, které zkomplikovalo život mnoha rodinám.  

Zdroj: archiv

„Každý, kdo může řídit auto, může řídit i svůj život,“ je přesvědčena mladá architekta Amira Abdulgader, která se právě absolvuje autoškolu a nadšeně dodává: „Chci si užít každý výlet, který ve svém autě podniknu. A budu to jen já, kdo rozhodne, kam se vydám, co budu během cesty dělat, a kdy se vrátím.“

Amira je jednou z 200 žen, které využily nabídku firmy, ve které pracuje. Největší ropná společnost na světě Saudi Aramco se rozhodla podpořit ženy a jejich dcery v získání řidičského oprávnění a vyslovit tak jasný souhlas s cestou k umírněnímu islámu v království.

Ženy v Saudské Arábii nadšeně vítají, že dostanou možnost zase řídit. Především i proto, že už si nebudou muset najímat řidiče a mnohem jednodušeji tak zvládnou každodenní aktivity, obstarání dětí a všeho, co je potřeba kolem domácnosti.

Konec pokut a kampaní neposlušnosti

Teprve ale vloni v září rozhodla země o ukončení ve světě ojedinělého zákazu. Deset let neměly možnost ženy získat řidičský průkaz. Důvod? Duchovní Sálih Luhajdán například tvrdil, že řízení auta škodí ženským vaječníkům, a proto je takové rozhodnutí v pořádku. Našly se však mnohé aktivistky, které vedly kampaň neposlušnosti a nechaly se fotografovat při jízdě. Čtyři z nich jsou doteď zavřené ve vazbě.

Králův syn, 32letý korunní princ Mohammed bin Salmán, ukázal, že je nadšeným hybatelem sociální revoluce v zemi a postavil se za návrh zrušení. Vloni na podzim Mohammed bin Salmán slíbil, že se království vrátí k umírněnému a tolerantnímu islámu. Vyhlásil také boj islámskému extremismu.

Svoboda v rozhodování

Mnoho mladých Saúdů věří, že právě díky němu dostane jejich generace konečně možnost rozhodovat o budoucnosti místa, kde žijí. Po desetiletí nebyl jejich názor brán vážně.

Amira Adbulgader už teď má zcela jasno, koho chce 24. června jako prvního svézt: „Zajedu za svou matkou a užijeme si cestu jen my dvě. Budete to naše dámská jízda.“

Mohlo by vás zajímat: