V Saudské Arábii můžou lidé zajít po více než 35 letech do kina

Vláda se rozhodla zrušit dlouholetý zákaz provozování kin a divadel. Vidět film na velkém plátně budou mít možnost obyvatelé hlavního města Rijádu už 18. dubna. Divadla si ale na své otevření ještě chvílku počkají.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Ještě v 70. letech minulého století bylo v Saudská Arábii otevřeno několik kin, ale mocní duchovní se rozhodli je nekompromisně zavřít, což v té době jen odráželo sílící islamistický vliv v celém arabském regionu.

Díky vlivu korunního prince Mohammeda bin Salmána se vláda v roce 2017 rozhodla v rámci hospodářských a sociálních reforem zrušit zákaz kin a divadel. Touhu po razantních změnách v králoství dokládá i fakt, že princ v současné době cestuje po Spojených státech, kde hledá způsob, jak posílit ekonomiku a snížit závislost země na ropě.

První kino se pro širokou veřejnost otevře už 18. dubna v Rijádu ve finanční čtvrti Kinga Abullaha. Nebude rozděleno podle pohlaví jako většina ostatních veřejných míst v hluboce konzervativním muslimském království.

První projekcí by měl být Black Panther, americký superhrdinský film ze studia Marvel.

Do roku 2030 chce Saúdská Arábie otevřít kolem 350 kin s více než 2500 sály, přičemž doufá, že jí tento krok přinese téměř miliardu dolarů z ročního prodeje vstupenek.

„Zrestaurování kin pomůže silně podpořit domácí ekonomiku zvýšením výdajů domácností na zábavu a navíc podporou při vytváření pracovních míst v království,“ uvedl ministr kultury a informací Awwad Alawwad.

V příštích pěti letech je v plánu otevřít i 40 divadel.

John Fithian, prezident americké národní asociace vlastníků divadel, se už v prosinci 2017 setkal s vládními představiteli, aby se s nimi domluvil, jaký typ her a filmů bude povolen. Po schůzce prohásil, že věří, že většina projektů v Hollywoodu projde, i když některé z nich budou vyžadovat úpravy.

Podle posledních zpráv kultura v Saudské Arábii opravdu brzy ožije naplno. V plánu je vybudování zábavního parku a 23. září poprvé do Rijádu zavítá Cirque du Soleil. Probíhají už i dohody ohledně dalších velkolepých představení, jako je rodinná lední revue Disney On Ice.

Mohlo by vás zajímat: