Evropané na Měsíci? Stálo by to 12 miliard korun

Evropu čeká rozhodnutí, zda vyšle na Měsíc pojízdnou laboratoř. Možná se tam dostane už za sedm let.

Evropané na Měsíci? Stálo by to 12 miliard korun
Evropané na Měsíci? Stálo by to 12 miliard korun
Zdroj: archiv

Evropská kosmická agentura (ESA) by v roce 2019 mohla vyslat na Měsíc robotické vozítko, které by na povrchu zemského souputníka nejméně šest měsíců provádělo výzkum. Rozhodnutí, zda se mise za zhruba 500 milionů eur (téměř 12,5 miliardy korun) uskuteční, by měla ESA učinit v listopadu, napsala dnes agentura DPA.

Projekt přistání na jižním pólu Měsíce pro ESA vypracoval evropský vesmírný koncern Astrium. Tato společnost je i přes současnou hospodářskou krizi k realizaci mise optimistická.

Budou peníze?

ESA nejdříve musí odsouhlasit pokračování studie do roku 2014. Výsledkem studie, která bude stát 90 milionů eur (2,2 miliardy korun), by měl být vývoj technologií potřebných k automatickému přistání na Měsíci. Teprve poté vedení kosmické agentury definitivně rozhodne o zkonstruování lunárního vozítka.

Ačkoli na Měsíci již před desetiletími přistály první aparáty a v roce 1969 ho navštívili první lidé, zůstává podle planetárního geologa Ralfa Jaumanna řada otázek ohledně přirozené družice Země, na které je třeba najít odpověď.

"Stále ještě zcela dobře nevíme, jak Měsíc vznikl," řekl Jaumann. Dodal, že je důležité provést podrobný výzkum o vytvoření našeho planetárního systému, abychom lépe pochopili vznik Země.

FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články