Horké léto mění nejvyšší bod Švédska

Ledový vrchol hory Kebnekaise mizí před očima! Vlivem vysokých teplot musel sestoupit z prvního místa. Odtávání pokračuje tak rychlým tempem, že se odborníci obávají měření, které je naplánováno na konec prázdnin.  

Z vrcholu hory je viditelné území o rozloze 40 000 km², včetně sousedního Norska.
Z vrcholu hory je viditelné území o rozloze 40 000 km², včetně sousedního Norska.
Zdroj: Shutterstock

Stejně jako všechny švédské dvoutisícovky se i Kebnekaise nachází na území Laponska. Zajímavostí je, že má dva vrcholy – zaledněný jižní vrchol a severní vrchol bez ledu.

Zatímco severní vrchol má stálou výšku 2096,8 metrů nad mořem, vlivem abnormálně teplého léta se teď začal jižní vrchol horského masívu výrazně snižovat.

Švédové už si zvykli, že se výška ledovce mění v závislosti na teplotách, ale letos jde opravdu o mimořádnou situaci. Odborníci po měření vydali oficiální prohlášení, že výška horky je menší než kdy jindy.

„Nikdy jsem neviděl tolik sněhu, jako jsem teď natočil na jižním vrcholu. Letos musíme počítat s opravdu vysokou ztrátou ledu v horách,“ říká Gunhild Ninis Rosqvist, vedoucí výzkumné stanice Tarfala v Kebnekaise.

Původní údaj o měření jižního vrcholu byl 2101 metrů nad mořem. Jenže 31. července měření odhalilo už jen 2096,5 metrů nad mořem a je tak nyní menší než severní vrchol.

Stockholmská univerzita navíc upozornila: „Výška jižního vrcholu se mění mezi letním a zimním obdobím přibližně o tři metry. Až dosud jsem vždy nejvíce naměřili v květnu a nejméně v září, proto lze očekávat, že se masív před zimou ještě sníží.“

Další měření je naplánováno na konec léta, kdy odborníci počítají se skončením doby tání. Teprve pak se ukáže, jak moc se budou vlivem teplotních extrémů muset přepisovat čísla o výšce hor.

Výrazné tání zkomplikovalo situaci i horolezcům, kteří měli v plánu výstup na vrchol nejvyšší hory Švédska. Stoupání po severním vrcholu je výrazně náročnější, vyžaduje zkušenosti, průvodce a pořádné lezecké vybavení.