Facebook chce zabránit stále se zvyšujícímu počtu sebevražd

Denně si vezme život přes dva tisíce lidí. Společnost Facebook začala na jaře ve Spojených státech testovat software, který by v textu dokázal zachytit komentáře, které by mohly být prvními signály hrozící sebevraždy.

Facebook zná své uživatele často lépe než oni sami sebe.
Facebook zná své uživatele často lépe než oni sami sebe.
Zdroj: Profimedia.cz

Pokud software detekuje potenciální sebevraždu, upozorní tým pracovníků na Facebooku, kteří se specializují na zpracování těchto zpráv. Systém navrhne možnosti řešení, jako je doporučení kontaktu na krizovou linku, a to buď samotnému uživateli, nebo přátelům této osoby. Pracovníci na Facebooku můžou také informovat místní orgány, aby mohly začít jednat.
 
Guy Rosen, viceprezident společnosti, uvedl, že Facebook začíná rozšiřovat software i mimo Spojené státy, protože se testy ukázaly jako úspěšné. Během uplynulého měsíce software zjistil sebevražedný záměr u více než 100 lidí.
 
"Důležité u této práce je jednat co nejrychleji, protože v případě hrozící sebevraždy jde opravdu o minuty,“ řekl Rosen.
 
V loňském roce, kdy společnost spustila funkci živého video vysílání, se na Facebooku zvýšil počet klipů o násilných činech, včetně sebevražd a vražd, což Facebooku v dobrém obrazu moc nepomohlo. Což je jeden z důvodů, proč v květnu společnost oznámila, že najme 3000 lidí, kteří se budou soustředit na zobrazovaná videa i další podezřelý obsah.
 
Rosen přesně nespecifikoval země, ve kterých chce využít software detekující hrozby sebevražd. Zmínil se ale, že ve států Evropské unie se toto opatření zatím týkat nebude.

Ročně podle Světové zdravotnické organizace spáchá sebevraždu více než 800 000 lidí, denně přes dva tisíce. Podle bývalého prezidenta Světové asociace pro prevenci sebevražd Briana Mishary to je více než zemře celkem ve všech válkách, při teroristických útocích a v důsledku mezilidského násilí. V České republice spáchá sebevraždu přibližně 1500 lidí ročně.


Existují i další internetové společnosti, které se snaží určitým způsobem zabránit hrozbě potencionálních sebevražd. Například vyhledávač Google zobrazí telefonní číslo na krizovou linku jako odpověď na určitá zadaná hesla.

Facebook má však podrobné informace o 2,1 miliardách uživatelů – což jsou velmi cenné údaje, které zatím využíval především pro cílenou reklamu.

Jedinou výjimkou byla v minulosti snaha společnosti zachytit podezřelé konverzace mezi dětmi a dospělými, a s tím související rozklíčování pedofilie. Facebook několikrát kontaktoval úřady, když automatické zobrazování zaznamenalo nevhodný obsah.

„Pro firmy, jako je Facebook, je obtížné ospravedlnit skenování rozhovorů svých uživatelů. Jakmile ale otevřete jedny dveře, objevíte mnoho další nekalých činností,“ upozorňuje Ryan Calo, profesor z právnické univerzity ve Washingtonu.

Guy Rosen však odmítl komentovat otázku, zda společnost Facebook zvažuje software i pro rozpoznání jiných přestupků, než je sexuální zločin.

Mohlo by vás zajímat: