Fotoaparáty z titanu, lidských lebek a HIV pozitivní krve. Podívejte, co fotí

Wayne Martin Belger je mladý americký umělec, který vyrábí fotoaparáty z velmi netradičních materiálů.

Zdroj: archiv

Že dnes máme fotoaparáty z kovu a plastu, nic neznamená. Dříve se těla přístrojů na focení vyráběla ze dřeva i jiných ušlechtilejších materiálů – a fotografie byly také kvalitní. Americký umělec a fotograf Wayne Martin Belger dělá fotoaparáty z ještě podivnějších materiálů, vždy pro konkrétní, jedinečné účely.

Jeho fotoaparáty mají poskytovat pohled na svět, který jiné přístroje nenabízejí. Proto je většina z nich vyrobená z lidských lebek. Jako otvor, jímž se fotí, pak slouží oční jamky, případně ústa. Tyto fotoaparáty mají zachytit realitu tak, jak ji vnímá člověk a současně vždy originálně – tedy nezprostředkovaně. Vždy jsou to však originály – každý přístroj je vyroben pro jedno focení a má vyjít svému cíli co nejvíc vstříc.

Například, když Belger fotil muže a ženy nakažené virem HIV, použil do fotoaparátu krev nakažených touto chorobou. Krev v něm funguje jako filtr, přes který autor snímá své cíle. Autor nepokládá své přístroje za morbidní, mají podle něj vždy smysl. Přítomnost smrti pro něj není samoúčelná, pokud mají jeho přístroje k zachycování blížící se smrti sloužit. Seznamte se s jeho dalšími fotoaparáty:  

Fotoaparát Třetí oko: Byl vyroben a navržen, aby zachytil krásu rozkladu. 

Přístroj je vyrobený z hliníku, titanu, bronzu, stříbra, drahokamů a 150 let staré lebky třináctileté dívky. Obraz a čas procházejí „třetím okem“ vyvrtaným v oblasti čela.   

Fotoaparát Nedotknutelný: Byl navržen a vyroben, aby pomohl při studiu lidí trpících virem HIV. 

Přístroj je vyroben z hliníku, mědi, titanu, akrylu a HIV pozitivní krve. Krev je pumpována před dírkou komory, a tak se z ní stává červený filtr. Tímto přístrojem fotil Belger v různých částech světa lidi se syndromem HIV.  

Fotoaparát Synové Abrahámovi: Tímto přístrojem fotí Belger imámy, kněze a rabíny, kteří studují posvátné knihy svých náboženství. 

Tento fotoaparát patří k nejslavnějším – získal přezdívku „Foťák 11/9“. Připomíná totiž události 11. září 2001. Přístroj je vyroben z leteckého hliníku a vykládaný stránkami z Bible, Koránu a Tóry. Ostrý kus kovu v přední části pochází z nosníku, který býval součástí jižní věže budovy World Trade Center. 

Jeho fotoaparáty jsou po technické stránce zcela jednoduché, co se týká způsobu focení. Jde o dírkovou komoru, tedy způsob, který se dříve nazýval „camera obscura“. Jednoduše se dá její princip vysvětlit jako uzavřená skříňka, v jejíž jedné stěně je malý otvor, který na protilehlé stěně vytváří obraz vnějšího prostoru na základě přímočarého šíření světla. Nejstarší přístroj tohoto typu pochází z Číny, kde vznikl už v 5. století př. n. l., v západním světě o něm psal poprvé Aristoteles pouze o 100 let později.

Výrobou camery obscury se proslavil především slavný všeuměl Leonardo da Vinci, který pomocí ní studoval zákony perspektivy. První fotografie touto metodou vznikly už v 19. století a používají se dodnes – a to dokonce v těch nejmodernějších vědeckých oborech. Využívají ji například vědci při fotografování rentgenového záření a paprsků gama – normální objektiv je totiž pohlcuje. Díky tomu už byly dírkové komory dokonce i ve vesmíru…

Podívejte se, jak Belger na své fotoaparáty zachycoval zážitky z Afriky: 

 

 Návod: Jak si doma vyrobit dírkovou komoru

Specializovaný server www.Pinole.cz uvádí: „Zhotovit jednoduchou dírkovou komoru je snadné. Do jedné stěny uzavíratelné krabičky z neprůsvitného materiálu se udělá otvor, na který se umístí kousek slabého plíšku s nepatrnou dírkou. Zvenku se otvor přelepí proužkem černé lepenky. Ta poslouží jako spoušť. Na protější stěnu se ve tmě připevní film nebo fotopapír a fotoaparát je připraven k práci.“

 Více se o Waynu Martinu Belgerovi dozvíte na jeho oficiálních stránkách.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články