Zvířecí embrya – zázrak, kterému vzali život

Na první pohled jsou neuvěřitelně roztomilá. Ale tyto fotografie by nevznikly, kdyby někdo nenarozená mláďata nezabil. Tedy ne někdo, ale pytláci.

Zvířecí embrya – zázrak, kterému vzali život
Zvířecí embrya – zázrak, kterému vzali život
Zdroj: archiv

Z pytláků polovojenské bandy

Pytláci bez skrupulí zabíjejí vzácná zvířata – neohlížejí se přitom ani na to, jestli se nejedná o březí samice. Z pytláků se za posledních 10 let staly organizované polovojenské bandy útočící na cokoliv se pohybuje. Nezastaví se ani před ochránci parků, loví prakticky všechny. Používají automatické zbraně proti ochráncům a speciální lovecké pušky na zvířata – ty proto, aby co nejméně poškodily kožešinu i maso zvířete.

 Slon mládě - emryo

Fotograf Chris Johns pátral po tom, co mají na svědomí pytláci.

 

I těhotné samice jsou lovná zvěř 

U slonů jdou pytláci především po klech, za jeden kilogram slonoviny se v současné době platí asi 110 dolarů. Ty nejtěžší kly mohou vážit téměř 39 kilogramů – na jednom velkém dospělém slonovi se tak vydělat až 8000 dolarů – v přepočtu asi 150 tisíc korun.

Samozřejmě, že samotní pašeráci na tom vydělají jen minimum, největší dál částky shrábnou různí prostředníci a obchodníci. Nevýhodou afrických slonů proti jejich indickým příbuzným je to, že kly mají nejen samci ale i samice. Ty jsou pak lovené i v době březosti a populace nemá šanci se vzpamatovat. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články