Gorily milují hry, a stejně jako lidé během nich občas podvádí

Asi 15 % lidského genomu se podobá víc genům goril než šimpanzů. Gorily v zoologické zahradě v anglickém Bristolu nyní ukázaly, že je logické úkoly baví, ale někdy se - stejně jako my - snaží najít okliku, jak je vyřešit rychleji.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Zoologická zahrada v Bristolu se spojila s tamní univerzitou a připravili pro gorily hru na podporu jejich schopností. Chtěli je nejen zabavit, ale také je zajímalo, jak si poradí s logickým úkolem. Do výběhu jim na začátku roku instalovali nástěnné zařízení, ve kterém byly oblíbené arašídy.

Opice je však nedostali jen tak. Museli buráky postupně dostat přes různé překážky a otvory. Chvíli trvalo a byla potřeba trpělivost, než pochoutka vypadla ze spodní části přístroje.

Některé gorily však přišly na snadnější způsob, jak buráky získat. „Viděli jsme spoustu pokusů o podvádění. Například gorila přitiskla k otvorům rty a snažila se jazykem na buráky dosáhnout. Přesvědčili jsme se tak o jejich neuvěřitelné flexibilitě a vytváření stále nových strategií při získání jídla,“ řekla Dr. Fay Clark.  

Zdroj: Youtube

Odborníky překvapilo, že se opice ke hře rády vracely, i když už věděly, že v ní žádné buráky nejsou.

"Jsme svědky fascinujících schopností goril řešit problémy, a zároveň si poradit s vnitřní frustrací. Fascinuje je hra, která má několik modulů a vytvořila jim nekonečně mnoho možností nových hádanek k řešení,“ dodala Dr. Fay Clark.

Zatímco hlavním cílem projektu bylo vytvoření pozitivního psychologického stavu a spokojenosti goril, vědci již nyní uvažují o pokročilejších modelech, které by pomohly lépe porozumět duševnímu i fyzickému stavu těchto zvířat.

Související články