Hasiči v Austrálii zachránili vzácné prehistorické stromy

Wolemie vznešená (Wollemia nobilis) je druh starobylé jehličnaté dřeviny, jejíž původ se datuje do období před 200 miliony let. Nezbývalo málo a požáry, které již dlouhou dobu pustoší Austrálii, její příběh ukončily.

Zdroj: Profimedia.cz

Akce na záchranu byla stejně dramatická jako kterákoli, která za poslední měsíce na kontinentu proběhla. Místo o pomoc lidem či zvířatům se však tentokrát specializovaný tým hasičů zaměřil na záchranu unikátního háje. V něm roste ve svém přirozeném prostředí posledních 200 wolemií, které přežily i dinosaury.

Wolemie byla objevena v roce 1994 mezi pískovcovými skalami pouhých 150 km západně od Sydney. V úzkém kaňonu na ně tehdy narazil David Noble, strážce Národních parků v Novém Jižním Walesu. Nevěděl, co našel, ale vzal pár větviček, aby je ukázal biologům a botanikům.

O měsíc později se David vrátil na místo už s vědci a jim došlo, co mají před sebou. Tyto borovice dříve rostly po celé Austrálii. Ve volné přírodě můžou dosáhnout výšky až čtyřicet metrů. Živoucí zkamenělina je jednodomá, což znamená, že na jednom stromě se nacházejí jak samčí, tak samičí šišky.

Jde o jeden z nejstarších a nejvzácnějších stromů na světě.Jde o jeden z nejstarších a nejvzácnějších stromů na světě.Zdroj: Profimedia.cz

Když se australské požáry v posledních týdnech rozšířili směrem ke vzácným stromům, hasiči se rozhodli naplánovat důležitou akci.  

„Jde o důležité rostliny nejen pro národní park, ale pro celou naši zemi,“ uvedl Matt Kean, ministr životního prostředí Nového Jižního Walesu.

Kromě vyslání velkých leteckých tankerů vytvořili hasiči kolem borovic zavlažovací systém, aby je udržel mokré. Specializované týmy se poté z vrtulníků spustily na zem, aby se ujistily, že místo zůstává stabilně vlhké.

„Pokud by se oheň přece jen probojoval přes zábrany, chtěli jsme, aby stromy utrpěli jen chladné popálení, které jim na rozdíl od horkého dává mnohem větší šanci na přežití,“ vysvětlil ministr.

Požár byl velmi silný. Několik dní byl kouř v blízkosti wolemií natolik hustý, že nebylo jasné, zda plán na pomoc stromů, které přežili miliony let, zafungoval.

„Všichni jsme čekali se zatajeným dechem,“ vzpomíná Kean.

Nakonec kouř zmizel.

Zjistilo se, že plameny zasáhly jen několik stromů, z nichž dva padly. Ale úsilí se vyplatilo, protože ostatní jsou v pořádku.

Nyní je důležité zajistit rostlinám nadále nerušený vývoj.Nyní je důležité zajistit rostlinám nadále nerušený vývoj.Zdroj: Profimedia.cz

Přesné místo, kde se borovice nacházejí, zůstává nadále utajené. Vláda tvrdí, že pro dlouhodobé přežití stromů je potřeba zabránit veřejnosti pokusům o jejich návštěvu. Lidé by mohli nevědomky pošlapat zárodky rostlin a zabránit tak jejich dalšímu růstu.

Vládní program pro záchranu tohoto vzácného stromu nicméně poskytl práva na rozmnožování wolemie soukromé firmě, která po rozmnožení základního množství stromů pro botanické zahrady a potřeby záchranného programu získala právo mladé stromky volně prodávat. Tomu napomohla i skutečnost, že strom lze relativně snadno rozmnožit řízkováním.

Rostlinu v současnosti vlastní všechny větší botanické zahrady u nás. Je například součástí botanické zahrady v Liberci, Brně či v Praze.