INFOGRAFIKA: Dějiny fotbalového míče. Od prasečího měchýře po supermateriály

Proč je fotbalový míč světlý? Jak se změnil za historii šampionátu EURO? A jak moc se změnil fotbal s příchodem moderních balonů?

INFOGRAFIKA: Dějiny fotbalového míče. Od prasečího měchýře po supermateriály
INFOGRAFIKA: Dějiny fotbalového míče. Od prasečího měchýře po supermateriály
Zdroj: archiv

Stejně jako fotbal samotný, i míče mají dlouhou historii. A za ty desítky let, co se EURO hraje, se změnily víc než cokoliv jiného. Podívejte se na infografiku:


Dějiny fotbalového míče však začaly mnohem dříve než vzniklo EURO. Fotbal a podobné sporty hrané s balonem zpočátku využívaly zcela přírodní materiály, dnešním pohledem možná poněkud nechutné. Jedním z prvních materiálů se stal nafouknutý prasečí močový měchýř. Aby víc vydržel, býval ještě obalen ve vepřové kůži. Nejstarší takto dochovaný míč pochází z roku 1540 a byl nalezen na britských ostrovech. 

INFOGRAFIKA: Proč mávají rozhodčí rukama? ME ve fotbale analyticky

Revoluce pro hru i míč

Největší změny fotbalu nepřinesli sponzoři, hráči, ani fanoušci, ale jeden geniální chemik. V polovině 19. století vymyslel Američan Charles Goodyear způsob, jak vulkanizovat gumu. Tento vynález přinesl revoluci do mnoha sfér lidského chování, mimo jiné také do fotbalu. Roku 1588 vyrobil samotný Goodyear první kulatý míč z tohoto materiálu. Zatímco starší balóny praskaly, deformovaly se a ve hře díky tomu představovaly spíše prvek náhody, gumový míč se choval přesně tak, jak fotbalista chtěl. 

Teprve díky kvalitním míčům mohly vzniknout elegantní nahrávky, přesné pasy a vlastně i fotbal v podobě, v jaké ho známe a milujeme. A protože se z gumy daly vyrábět i míče vždy stejné velikosti, standardizovala se roku 1873 i velikost fotbalových balonů – jejich obvod měl měřit 69–71 centimetrů. 

I v grafice jste si mohli všimnout, že starší typy míčů měly tmavou barvu. Ta byla pro kůži přirozená a až do poloviny 50. let to nikomu nevadilo. Jenže s rozvojem a rozšiřováním televizorů se ukázalo, že černý míč, jenž má na černobílých obrazovkách tmavou barvu, není na zeleném trávníku téměř vidět. A tak se roku 1951 změnila barva míče na bílou – tu už fotbaloví fanoušci přilepení k televizním přijímačům viděli dokonale. 

 

 

FOTO: Isifa, INFOGRAFIKA: http://www.newslab.cz

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články