Jak vzniká voda: balená VS kohoutková

Je lepší minerálka, nebo voda z kohoutku? Už jste se někdy zamýšleli nad tím, jestli je lepší kohoutková, nebo minerálka? A víte, odkud se berou a jak se dostanou až na váš stůl?

Jak vzniká voda: balená VS kohoutková
Jak vzniká voda: balená VS kohoutková
Zdroj: archiv

Voda z kohoutku, kterou považujeme za samozřejmost, musí ujít dlouhou cestu, než se dostane do našich domovů. Většinou pochází z povrchových nádrží anebo horních toků řek. Je jasné, že aby mohla být pitná, musí se do ní přidat řada chemikálií, nejčastěji chlór. 

Chlór jako desinfekce i zabiják všeho živého 

Aby mohla být kohoutková voda vpuštěna do potrubí a bezpečná pro pití, musí se dezinfikovat, většinou pomocí chloru. Chlor je velkým vynálezem lidstva – díky němu jsme se zbavili epidemií, které byly dříve pomocí vody a kanalizace roznášeny. Na druhou stranu však ničí vše živé a ve vodě zanechává charakteristický zápach a štiplavou chuť na jazyku. Pro malé děti, těhotné a lidi s oslabenou imunitou rozhodně není vhodné pít kohoutkovou vodu. Pro ekzematicky a lupenkáře není vhodná ani pro sprchování, nemluvě o koupání. 

Škodlivé potrubí

Další riziko kontaminace vody představují různé druhy potrubí (železo, olovo, měď, beton, azbestové desky, plasty - PVC). Z potrubí se do vody rozpouštějí některé látky, a navíc nedostatek slunečního záření může podporovat osídlení trubek patogeny. Kromě výskytu infekcí je také stálým problémem koroze a usazování vodního kamene. Na druhé straně se voda upravuje jen podle minimálních norem. Naše zásoby vody jsou znečištěny více než 60 tisíci různými chemikáliemi a je mimořádně obtížné a drahé vyloučit je všechny za pomoci současných filtračních systémů. 

Minerálky zaručují původní čistotu

Pokud se chcete chloru a jiné desinfekci ve vodě vyhnout, řešením může být piti minerální vody v láhvi, která pramení desítky až stovky metrů hluboko, není zasažená stopami civilizace a chemicky se čistit nesmí. Nízko a středně mineralizované vody mohou pít téměř všichni každý den. Vysoce mineralizované vody by se neměly pít denně, každopádně ty v obchodech běžně nekoupíte – jsou dostupné spíše v lékárnách. Proto si na etiketě všímejte obsahu minerálů a základních prvků, stejně jako zdroje vody. Značková minerálka se označuje jako přírodní minerální voda a vždy prochází z podzemních zdrojů. Pozor na obyčejnou balenou vodu! Je povrchová, do lahví se často plní přímo z vodovodu a zpracovává se složitými technologickými postupy.

Související články