Dědictví Mayů v ohrožení. Za vším hledej ropu... a člověka

Další předkolumbovské město nejspíš padlo za oběť místnímu bezohlednému těžařskému průmyslu. Mexičtí novináři a odborníci bijí na poplach a upozorňují, že v chiapaském Tortugueru pravděpodobně přímo před zraky úřadů dochází k nevratné devastaci kulturního dědictví.

Dědictví Mayů v ohrožení. Za vším hledej ropu... a člověka
Dědictví Mayů v ohrožení. Za vším hledej ropu... a člověka
Zdroj: archiv

Tortuguero je známé především jako místo, odkud pochází „monument 6“, slavná reliéfní hieroglyfická deska s jedinou doloženou zmínkou o konci třináctého b’ak’tunu (viz článek v NG). Jde o poměrně malé naleziště v Chiapasu ležící nedaleko nepoměrně většího a slavnějšího Palenque, kde naopak už desítky let probíhá pečlivý a odborný archeologický výzkum.

 

Odlesňování ohrožuje i naší historii

Tortuguero však mělo tu smůlu, že se nachází v oblasti, kde se těží ropa – podle odborníků tu dochází k masivnímu odlesňování, které ničí památky, protože tyto nerestaurované pamětihodnosti vystavuje nemilosrdnému vlivu povětří. Navíc používání dynamitu výrazně komplikuje stabilitu okolních jeskyní.

Tím jsou v ohrožení nejen dosud neznámé živočišné druhy, které zde mají žít, ale samy jeskyně měly obecně pro Maye velký význam jako střediska rituální aktivity a možná že se tak tedy nevratně zničí významné důkazy, které by mohly pomoci vrhnout světlo na mayské náboženství a uctívání podsvětních bohů.

 Památky ohrožuje i klima

Bohužel to není poprvé, kdy k něčemu podobnému dochází. Takto například zaniklo naleziště La Venta, jedno z nejvýznamnějších měst olmécké kultury, která se vyvinula v pralesích pobřeží Mexického zálivu. Stejně jako u Tortuguera zde obrovskou spoušť napáchalo už samotné klima – horké a vlhké bažinaté oblasti zásadně nepřejí zachování materiálů podléhajících rozkladu.

Když pak v La Ventě začaly operovat těžařské společnosti a zahájila se devastace, mexická vláda alespoň převezla nejvýznamnější sochařské památky z naleziště do nově vybudovaného parku v nedalekém městě Villahermosa. Je však otázka, jaké záchranné práce se udělaly v Tortugueru.

Pro mexickou vládu (a organizaci INAH, která zaštiťuje historické dědictví Mexika) je situace přirozeně obtížná – neprozkoumaných předkolumbovských nalezišť je v Mexiku obrovské množství a je velmi těžké je všechny uhlídat. Ničení v Tortugueru se navíc datuje už pár desítek let zpátky, do doby, kdy mexické úřady ještě neměly na věci tak silný vliv.

Ilustrační foto (Chiapas, Mexiko): Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články