Velryba uprostřed Paříže šokuje, ale právem

Pařížanům i obdivovatelům francouzské metropole se při ranní procházce naskytl šokující pohled na obrovského kytovce ležícího na břehu řeky Seiny.

V blízkosti slavné katedrály Notre Dame vzbudila "mrtvá" velryba velký zájem.
V blízkosti slavné katedrály Notre Dame vzbudila "mrtvá" velryba velký zájem.
Zdroj: Profimedia.cz

Velryba je velmi zdařilou replikou. Atrapu o délce 20 metrů a váze 30 tun patří belgické umělecké skupině, která si říká Kolektiv kapitána Boomera. Jejím cílem je zvýšit povědomí o životě a ochraně velryb a delfínů.

Přestože se velryby ve skutečnosti vyskytují jen ve slaných vodách oceánů a je tak nemožné, aby se objevily ve vnitrozemí, iluze je dokonalá a plní svůj účel – vzbuzuje velký zájem. Lidé se zastavují, spekulují, nabízejí pomoc.

Zdroj: Profimedia.czAby byl projekt ještě uvěřitelnější, umělci oblečení jako vědci předstírají, že dělají testy na uhynulém zvířeti. „Publikum je tak svědkem vědecké intervence. Podrobně provádíme a popisujeme pitvu, odběr vzorků a disekci neboli oddělování části těla a tkání. Ukazujeme lidem také parazity, zuby a vzorky kůže,“ říká Bert Van Peel, zakladatel společnosti, která při přípravách představení spolupracovala i s vědci.

Ostatní herci mluví o situaci velryb s kolemjdoucími a vznášejí otázky: „Když takové zvíře bylo přinuceno opustit vody Atlantiku, znamená to, že muselo mít nějaký velký problém. Ale jaký? Jsme na vině my lidé, že velryby vymírají?“

Umělohmotná velryba je putovní a od roku 2008 se objevila v několika metropolích (například v Londýně, Valencii, Antverpách). Nejčastěji je k vidění ve veřejných prostorách, aby přitáhla co nejvíce pozornosti k informování o životním prostředí. „Najdou se hlasy, které nás za naši činnost odsuzují. My ale jen prostřednictvím umění pomáháme lidem uvědomit si, jak narušují ekologický systém mořských živočichů,“ vysvětluje záměr netradičního divadelního představení Bert Van Peel.

Mohlo by vás zajímat: