Obrazem: Leonardo da Vinci navrhl i dámskou kabelku. Takhle vypadá

Leonardo da Vinci vymyslel skoro všechno. Ale stále se objevují nové oblasti, kde se jeho výjimečný talent objevuje úplně poprvé.

Obrazem: Leonardo da Vinci navrhl i dámskou kabelku. Takhle vypadá
Obrazem: Leonardo da Vinci navrhl i dámskou kabelku. Takhle vypadá
Zdroj: archiv

Neuvěřitelně přesné kresby anatomie člověka, skicy letadel i tanků, nádherné obrazy. Za jeden život toho Leonardo da Vinci zvládl víc než dost. Teprve roku 1978 se ale ukázalo, že renesanční všeumělec byl také módní návrhář. A jak se ukázalo roku 2012, vůbec ne špatný. 

Náčrt starý půl tisíce let

Téměř 500 let o tom nikdo netušil. Až na konci 70. let 20. století objevil italský kunsthistorik Carlo Pedretti skicu, na kterou Leonardo da Vinci načrtl návrh dámské kabelky. Udělal to přibližně kolem roku 1497 pro dnes již neznámého klienta. Obraz se zachoval v extrémně špatném stavu, byl roztrhaný na malé kousky, které navíc poškodila vlhkost.

Kurátoři Agrese Sabato a Aleesandro Vezzosi z muzea Meseo Ideale Leonardo da Vinci ve Vinci však dokázali vloni z fragmentů rekonstruovat, jak asi taška vypadala. Podle Vezzosiho udělal Leonardo více skic, žádná jiná než ta poškozená se však do současnosti bohužel nedochovala… 

Pak se kurátoři spojili s módním domem Gherardini a společně přivedli Leonardovu kabelku do reality. Designéři navrhli materiály, uměnovědci kontrolovali správnost historických postupů použitých při výrobě. Pod vedením designérky Carly Braccialini vznikla kabelka, která vypadá velice moderně a současně nadčasově. Výsledek dostal jméno Preciosa neboli „Vzácnost.“ 

Podívejte se na video, jak kabelka vznikala:

 

V době renesance musela zaujmout na první pohled. Je však krásná a současně funkční i při pohledu současníka. Je na ní použitá řada motivů, které jsou pro Leopardův styl typické – například květinové motivy nebo rotující spirály. 

Leonardo jako módní kritik

Nebyl by to velký Leonardo, aby pro ni nevymyslel něco zvláštního. Vybavil ji zvláštním systémem zavírání, který byl ve své době zcela unikátní. Poprvé ji dnešní lidé mohli na vlastní oči vidět na třídenní výstavě od 11. do 13. ledna 2012 na Accademia delle Arti del Disegno – umělecké škole, kterou roku 1563 založili slavní Cosimo I de’ Medici a Giorgio Vasari. 

Leonardo se módě věnoval i teoreticky; k dobové módě se vyjadřoval velmi kriticky, vadilo mu, jak zbytečně je přezdobená. Sám dával přednost jednodušším a praktickým róbám.

FOTO: http://www.thehistoryblog.com/

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články