OBRAZEM: Ráj hrochů je špinavý a zapáchá

Kdybyste se hrocha zeptali, jak si představuje ráj, asi by v odpovědi zmínil slova jako "výkaly, bahno a zápach".

OBRAZEM: Ráj hrochů je špinavý a zapáchá
OBRAZEM: Ráj hrochů je špinavý a zapáchá
Zdroj: archiv

První evropská civilizace, která znala hrochy, byli Řekové. Hrochy pojmenovali slovem hippopotamus – neboli říční kůň. Mnohem vhodnější by však bylo označení říční prase… Podívejte se na nádherné fotografie hrochů a seznamte se s fakty, které jste o hroších nevěděli.

Nejbližším příbuzným hrochů jsou mořští savci jako velryby nebo dugongové (mořské krávy). Od nich se oddělili asi před 55 miliony lety. Ve vodě však tráví i dnes většinu času. Skvěle plavou, pod vodou vydrží i několik minut a pod hladinou se páří i rodí.

 

Hroši žerou hlavně rostliny rostoucí na souši. Vylézají pro ně v noci, během ní dokáží zkonzumovat až 68 kilogramů trávy. Naopak vyprazdňování hrochů probíhá prakticky vždy ve vodě. Výkalů je tolik, že vytvářejí geologické jevy – hromady usedlin podél říčního koryta. Stejně geologicky významné je i to, že hroši rádi chodí stále stejnými stezkami – vytvářejí tak uměle vyšlapaná koryta.

 

Hroší výkaly představují pro řeku důležitý ekologický prvek, bez něhož by nemohla probíhat celá řada procesů. Trusem se totiž živí mnoho mikroorganismů, které se zase stávají potravou větších tvorů.

  

A aby toho nebylo dost, hroši jsou nejlepšími hasiči Afriky. Ne že by ohně uměli hasit, ale předcházejí jim. Protože okusují trávu nízko u země, znemožňují, aby se případný požár více rozšířil…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články