OBRAZEM: V roce 2000 jsme měli plout na mořských konících. Představy z roku 1900

Podívejte se na představy umělců a futuristů z roku 1900. Tak jsme podle nich měli dnes žít…

OBRAZEM: V roce 2000 jsme měli plout na mořských konících. Představy z roku 1900
OBRAZEM: V roce 2000 jsme měli plout na mořských konících. Představy z roku 1900
Zdroj: archiv

Světová výstava v Paříži roku 1900 patřila mezi nejvelkolepější a nejoptimističtější. Lidstvo stálo před světlou budoucností plnou pokroku a vědeckých úspěchů. Při této příležitosti několik umělců v čele se slavným ilustrátorem Jeane-Marcem Côtéem představilo návštěvníkům svou vizi budoucnosti.

Na 87 obrazech ukázali, jak by podle nich mohl vypadat svět roku 2000. Soustředili se především na dopravu, trávení volného času a další fenomény, které pro svět na přelomu 20. a 21. století představovaly největší výzvu. Pro nás je většina těchto vizí přinejmenším utopických, v horším případě rovnou šílených. Ale přesvědčte se sami – a pak řekněte: je to dnes lepší, nebo horší, než si ilustrátoři představovali?

Výletní autobus se měl stát dopravním prostředkem pro rodiny, které si z něj měly užívat výhledu do krajiny. Moderním luxusním autokarům stroj na obrázku zase tak nepodobný není…

Budoucnost hřbitovů: Naše hroby budou na internetu i v mrazáku

Kromě souše mělo lidstvo ovládnout také svět pod mořskou hladinou. Na obrázku vidíte závod na barakudách v Tichém oceánu. Mj. ten stožár v popředí vypadá podobně jako branka na famfrpál!

Už v 19. století se v armádách rozšířily pozorovací balony. Ve 20. století jsme je měli vylepšit o vrtule - autor vlastně navrhoval něco jako dnešní vrtulník. Jen s proutěným košem místo kabiny…

Jeden z absurdnějších obrázků ukazuje, že v představách minulých generací jsme se měli zlepšit nejen po technické stránce, ale také v komunikaci se zvířaty. Ochočená velryba zapřažená do podmořské lodě je toho důkazem… 

Za pět let nebudeme chodit k doktorům. Budoucnost vypadá aspoň jednou růžově

Až na to, že místo letadel používáme osobní automobily, je to vlastně docela podobné rychlému občerstvení typu McDrive. Jen si nedokážeme představit, jak by se takové letadlo mohlo zastavit ve vzduchu, aniž by se okamžitě nezřítilo…

I v budoucnosti jsme se měli věnovat rybaření. Jen místo nudných udic měli lidé 20. a 21. století využívat ochočené mořské ptáky. 

"Vaše pošta, pane!" - že v 21. století bude klasický dopis prakticky na vymření, to malíři předpovědět nedokázali. A opět neřešili, jak budou osobní letadla budoucnosti brzdit.

Válka je součástí lidských dějin od nepaměti, měla by se tedy vést i v budoucnosti. Jednou ze zbraní v ní měly být obrněné automobily vybavené automatickými kulomety.  

Budoucnost patří ženám. Pět důvodů, proč jsou muži odepsaní

Motory měly být vybavené nejen obrněné vozy, ale také kolečkové brusle. Ty na obrázku mají zřejmě elektrický pohon. Zajímavé je, že si ilustrátoři nedokázali představit, že by se za 100 let nosilo jiné oblečení než v jejich současnosti.

Město roku 2000 bylo v představách malířů z roku 1900 výrazně klidnější než, jak ho známe my. Na vizi je vidět posedlost dobových autorů vším, co mělo křídla - město má sice krásné silnice, většina dopravy se však pohybuje vzduchem. A nikdy žádné znečištění… 

Obraz se jmenuje "Velmi zaměstnaný farmář". Automatizace sice dnes pokročila hodně vpřed, ale takto zatím farmy ještě pořád nevypadají. I když při pohledu na prototyp auta bez řidiče od Google to vlastně není tak úplně nerealistické. Kdo ví, co bude za 100 let.

Jezdectvo bylo roku 1900 páteří armády. Proč by neměli být dragouni i za 100 let? A samozřejmě i pod vodou. Netušíme, kde by se měli vzít tak obří mořští koníci, zřejmě jsme je měli vyšlechtit nějakou pokročilou metodou křížení.

Stane se Česko arktickou velmocí? Polární ekologové tam hledají budoucnost

Hasiči s motýlími křídly by byli nejen akční a velmi mobilní, ale především extrémně roztomilí. Zda by měli křídla i zločinci, tomu se už ilustrátoři nevěnovali.


Velmi přesná předpověď elektrického vlaku udiví svou realističností. Až na podivná kola vypadá stroj skoro jako něco ze současnosti. Jen ti Číňané by se podle malířů neměli moc změnit…

Vzdušná policie v akci. Výbava mužů zákona měla být podobná jako ta hasičská, jen o něco málo méně elegantní. Praktičnost obušku v ruce létajícího policisty nám však uniká.

Děti jsou děti. I přes všechen ten technický pokrok děti zůstanou stejnými darebáky, jako byly vždy. Na obrázku chlapci využívají mechanických křídel, aby vykradli vejce z orlího hnízda. Na tuto "bohulibou" chlapeckou zábavu se dnes už naštěstí zapomnělo…

FOTO: Wikimedia Commons

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články