Obří matka všech galaxií porodí za den víc hvězd než Mléčná dráha za rok

Vědci ve vesmíru našli "supermatku", rodí jednu hvězdu za druhou. Přestože je na "rodičku" hvězd už stará, je velmi plodná.

Obří matka všech galaxií porodí za den víc hvězd než Mléčná dráha za rok
Obří matka všech galaxií porodí za den víc hvězd než Mléčná dráha za rok
Zdroj: archiv

Vědci ve vesmíru našli "supermatku". Jde o vzdálenou galaxii Fénix, v níž během jediného dne vzniká více hvězd, než kolik se v naší galaxii objeví za celý rok.

Astronomové, kteří o svých zjištěních informují ve studii otištěné v časopise Nature, při pozorování používali rentgenový teleskop Chandra Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). S jeho pomocí objevili galaxii, v níž ročně vzniká kolem 740 hvězd. Pro srovnání v "naší" galaxii - Mléčné dráze - se ročně rodí jen asi jedna hvězda.

Podívejte se na animaci:

Galaxie leží ve vzdálenosti 5,7 miliardy světelných let od Země. Jeden světelný rok odpovídá vzdálenosti, kterou za rok urazí světlo, což je zhruba deset bilionů kilometrů. Podle astronoma Michaela McDonalda z Massachusettského technologického institutu (MIT) je galaxie zvláštní i jiným způsobem. Je totiž stará šest miliard let a v tomto druhu galaxií se normálně v takto pokročilém věku hvězdy už nerodí. Je pojmenovaná podle souhvězdí Fénixe, kde se nachází. A podle astronomů je toto pojmenování až překvapivě trefné: "Mytologický pták Fénix byl symbolem znovuzrození - mohli bychom najít lepší pojmenování?" dodal McDonald. 

Fénix, stejně jako jiné shluky galaxií, obsahuje obrovské množství žhavého plynu - jen ten obsahuje více hmoty než všechny galaxie ve shluku dohromady. Fénix je jedním z největších objektů známého vesmíru. Jeho rozměry z něj dělají extrémně důležité těleso pro poznání vesmíru, především jeho historie. Podle Martina Reese z Cambridge naznačuje existence Fénixe, že bychom měli znovu zvážit náš pohled na masivní galaxie: "Možná, že ochlazování žhavého plynu může být mnohem významnějším zdrojem hvězd, než jsme se doposud domnívali." 

Podívejte se na galaxii Fénix zblízka:

 

FOTO a VIDEO: http://chandra.harvard.edu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články